To je to što me zanima!

U ovim ogromnim jezerima na Titanu ne bi se htjeli okupati

Detaljni mozaik sjeverne polutke Titana snimio je Cassini i na jednom mjestu vide se najveća mora, jezera i rijeke. No, umjesto vode, puni su tekućeg metana i etana
Vidi originalni članak

Koristeći podatke letjelice Cassini, znanstvenici su napravili nevjerojatno detaljnu kartu sjeverne polutke Saturnova mjeseca Titana, koja je puna jezera, rijeka i mora. 

- Titan je vrlo strano mjesto koje izgleda dosta zemaljski - rekao je planetarni znanstvenik Stephen Wall, voditelj Cassinijeva radarskog tima. 

Iako na ovim slikama i videu, koji je NASA objavila, jezera i mora izgledaju privlačno, ona nisu ispunjena vodom već ugljikovodicima poput metana i etana. Oni su na zemlji obično u plinovitom stanju, dok zbog temperature od -180 stupnjeva na Titanu postoje kao tekućine. 

Cassini je počeo još 2004. proučavati Titan koji je izgledao kao neobičan i mokar svijet, no neka mjesta nisu ulovili u punom opsegu. Ovaj mozaik po prvi puta je uključio mora Kraken i Ligeia i većinu okolnih jezera.  

Iako sjeverna polutka izgleda prošarana stotinama jezera, velika mora smještena su na određenom dijelu satelita. Geofizičar Randolph Kirk pojasnio je kako se oko tog područja može iscrtati kvadrat što pokazuje da su ovdje na djelu geološki procesi. Znanstvenici vjeruju da je Titanova kora popucala i stvorila gotovo ravne linije planinskih lanaca. Nizinska područja su se ispunila i stvorila mora. Vjeruje se da je ovo slično geološkim procesima koji su prije 12.000 godina u Nevadi formirali velike vodene površine. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • strmi007 16.12.2013.

    možda netko i bi

  • samohrani samojed 13.12.2013.

    Glazba je vise za odlazak u raj,nego u mora etana i metana.

  • guliwer 13.12.2013.

    a, kad dođu Saturnijanci ili Titanci na Jadran...hm lijepo more, ali šteta što je u moru voda, pa se ne možemo kupati....ali poslije smiju popušiti koju

Komentiraj...
Vidi sve komentare