To je to što me zanima!

U petak možemo vidjeti 'plavi Mjesec', idući stiže tek 2018.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Svake dvije do tri godine pojavi se kalendarski mjesec u kojemu su dva puna Mjeseca. Ova rijetka pojava naziva se 'plavi Mjesec' iako nema veze s bojom
Vidi originalni članak

Ovog petka imat ćemo priliku vidjeti još jedan puni Mjesec, odnosno drugi u srpnju . Ova rijetka pojava naziva se 'plavi Mjesec' iako nema veze s bojom našeg prirodnog satelita.

Do 'plavog Mjeseca' dolazi jer se naši kalendarski mjeseci ne poklapaju s orbitom Mjeseca koja traje 27,3 dana. Zato se svake dvije do tri godine pojavi jedan kalendarski mjesec u kojemu su dva puna Mjeseca . Posljednji 'plavi Mjesec' imali smo priliku vidjeti prije tri godine, a sljedeći će biti u ožujku 2018. godine .

POGLEDAJTE VIDEO :

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Postoje i pojave u kojima Mjesec doista izgleda kao da poprimi plavu boju. To su iznimno rijetke pojave, a uzrokuju ih vulkanske erupcije ili jaki požari. Nakon što je Krakatoa u Indoneziji erumpirala davne 1883. godine, u čitavom svijetu je zabilježena pojava plavog Mjeseca , i to čak do dvije godine nakon erupcije.

Do toga je došlo jer su čestice prašine i dima u atmosferi bile veće od valne duljine crvenog svjetla, te je Mjesec sa Zemlje izgledao kao da je poprimio plavičasti sjaj .

U engleskom jeziku postoji i izraz „ once in a Blue Moon “ koji označava nešto iznimno rijetko.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • CorJustitam3 01.08.2015.

    ... Zanimljivo.

  • cassyman 31.07.2015.

    predobro :)

  • Cukrena 30.07.2015.

    Gledala bi ja ali vražji komarci nedaju mira pa se ne isplat stat vani..

Komentiraj...
Vidi sve komentare