To je to što me zanima!

U svemiru je 6 mjeseci, a svjež zrak i obitelj najviše mu fale

Scott Kelly je iznimno aktivni 'tviteraš' pa je na ovoj mreži i odgovarao na pitanja fanova kojima je rekao da imaju spor internet, muče ih alergije, a odjeću ne peru
Vidi originalni članak

Američki astronaut Scott Kelly na polovici je svoje jednogodišnje misije u svemiru, a ovih je dana otkrio kako mu uz obitelj i prijatelje najviše nedostaje šetnja na otvorenom zraku. Međunarodna svemirska postaja prilično je zatvoren prostor u kojem su mirisi i zvukovi gotovo uvijek isti, stoga je jasno zbog čega je Kelly željan svježeg zraka. 

Kako bi obilježio šest mjeseci u svemiru, preko Twittera je ovog vikenda razgovarao s ljudima i odgovarao na brojna pitanja. Tako je rekao da ga nakon povratka na Zemlju više brine trčanje od hodanja. Protiv gubitka mišićne mase bore se redovitim vježbanjem i posebnom prehranom, a Kelly je otkrio da i postaja nije posebno drugačija od Zemlje, barem što se tiče alergena. Rekao je da su stvari još gore na postaji kad poraste razina CO2.

One koji su pomislili da astronauti uživaju u brzom surfanju Internetom, Kelly je razočarao rekavši da im je kao da imaju dial-up, za one koji se toga sjećaju. 

REUTERS/PIXSELL

Misija kojom planiraju put na Mars

Uz Kellyja na ovoj (gotovo) jednogodišnjoj misiji je i rusku kozmonaut Mihail Kornienko, a iako nisu prvi koji će provesti godinu u svemiru, stvari su danas bitno drugačije. Znanstvenici danas na ISS-u imaju ultrazvuk, uređaje za pregled vida, a mogu obaviti niz drugih pretraga kako bi detaljno analizirali sve utjecaje dugotrajnog boravka u svemiru na ljudsko tijelo. Upravo je to i cilj ove misije, koja će pomoći u planiranju novih misija, ali i odlaska na Mars koji bi mogao trajati 500 dana. Naime, boravak u bestežinskom stanju ostavlja posljedice na gotovo svaki dio tijela, od očiju, srca, mišića i kostiju. NASA ima i jednu veliku prednost u ovoj misiji, a to je Kellyjev brat blizanac. Mark Kelly je ostao na Zemlji te će znanstvenici moći usporediti razlike između obojice. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • delboy44 21.09.2015.

    odlican je taj pogon u hollywoodu...bas izgleda kao prava letjelica. imaju odlican studio kao i onda kad je onaj neki armstrong 'sletio' na mjesec. nema sta.

  • - DAVOR - 21.09.2015.

    Pa kaj si nije uzeo koju bocu svježeg zraka sa zemlje,danas se to prodaje ko halva :P

  • iPhonchek 21.09.2015.

    spor internet jer mu sporo skida materijal koji mu žena šalje :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare