To je to što me zanima!

U tvornici Fiata u Kragujevcu ni traga nekadašnjoj Zastavi

Tvornica Fiata 500L u Srbiji spada među najmodernije i najnaprednije, a posao u pogonu obavlja čak 330 robota. Ove godine očekuju proizvodnju 160.000 automobila
Vidi originalni članak

Prolazeći kroz oronuli Kragujevac, očekivali smo da će nas u nekadašnjoj tvornici Zastava dočekati relikti socijalizma i ruševine zaostale još od NATO-ova bombardiranja. No umjesto toga ukazalo se velebno i moderno uređeno zdanje u koje je uloženo nekoliko stotinjaka milijuna eura i koje bi radnik Zastave iz ‘80-ih teško prepoznao. Tvornica Fiata u Kragujevcu je među najmodernijima u Europi. Primjerice, u pogonu posao obavlja čak 330 robota, preše za lim su potpuno automatske, a ergonomska rješenja za radnike zadnji krik tehnologije. 

Većina dijelova za automobil proizvodi se u samoj tvornici, a manji dio dolazi od dobavljača. Prošle je godine iz Kragujevca izašlo oko 30.000 automobila, a ove se očekuje proizvodnja od 160.000 primjeraka. Tvornica već sad radi u tri smjene, a kad stignu očekivani produženi 500 XL te njegove terenske izvedbe, kapacitet od 250.000 automobila godišnje bit će u potpunosti iskorišten. 

Uređen okoliš, zanimljiv muzej

U tvornici radi oko 3000 radnika, uglavnom mladih ljudi. Većina njih se bavi završnom montažom, a velik dio proizvodnih procesa u drugim fazama obavljaju napredni strojevi i roboti. Krug tvornice u kojem je nekoliko velikih proizvodnih hala te mnogo manjih zgrada i skladišta besprijekorno je uređen, uredan, pun zelenila, ali i strogo čuvan. U sklopu tvornice je i manji multimedijalni muzej posvećen povijesti tvornice i Zastavinih automobila. 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • Venucci 09.05.2013.

    to im je pametan i nazalost rijedak potez koji su napravili. trebali bi se nasi ugledat na njih sta se tice ovakvih investicija i pokrenut gospodarstvo

  • gorillaz 06.05.2013.

    svaka čast susedima. ali me nešto zanima ko itko zna. znači od 1.7. smo mi u EU. ali proizvodi koji nisu proizvedeni u EU imat ce i dalje carinu i trošarinu. dali je tako i sa 500L?

  • kcstipe_1 03.05.2013.

    na slikama se vidi da u takvim pogonima sve "vrvi" od radnika

Komentiraj...
Vidi sve komentare