To je to što me zanima!

Uskoro stiže Uber? Planove za Hrvatsku otkrivaju 4. svibnja

Zagrebački taksisti uskoro bi mogli dobiti konkurenciju. Prema pisanju portala Netokracija, globalno popularna tvrtka Uber mogla bi uskoro doći i u Hrvatsku
Vidi originalni članak

Zagrebački taksisti uskoro bi mogli dobiti konkurenciju. Kako piše portal Netokracija , tehnološka tvrtka Uber, čiji poslovni model omogućuje usputnu zaradu svakom vlasniku osobnog vozila spremnom na prijevoz putnika, uskoro bi mogla zakucati na vrata Hrvatske.

Nakon Bukurešta, Beča i Varšave, Uber bi uskoro mogao otvoriti podružnice u Zagrebu, Beogradu i ostatku regije. Tvrtka će svoje namjere oko ulaska na hrvatsko tržište otkriti na konferenciji OMGcommerce 4. svibnja u Zagrebu.

Kako funkcionira Uber?

Ideja i osnovna svrha aplikacije Uber je jednostavna. Program koji je moguće instalirati na svakom pametnom telefon u dozvoljava korisniku da naruči prijevoz koji ne mora nužno biti standardna vožnja taksijem. Nakon što aplikacija zaprimi zahtjev i locira vaš položaj, poziv se prosljeđuje najbližem Uber registriranom vozaču , čije kretanje prema vama možete pratiti na ekranu telefona. Kad stignete na željeno odredište , s vašeg bankovnog računa skida se iznos novca koji trebate platiti, od čega Uber uzima svoj dio, a ostatak se prosljeđuje vozaču.

Vozači koji rade za Uber nemaju taksi licencu niti taksimetar, a prijaviti za posao se može gotovo svatko sa odgovarajućim vozilom i vozačkom dozvolom. Uber za svoju uslugu najčešće uzima 20 posto naplaćene vožnje, a ostatak ide vozačima.


Idi na 24sata

Komentari 50

  • KokoT 20.04.2015.

    Ovo je nešto kao rad na crno,mislim da to kod nas ne prolazi...ako ja zarađujem prevozeći nekoga,moram biti ili registriran za tu djelatnost ili moram biti prijavljen kod nekoga kao zaposlenik(makar i povremeno)Svoje tad potražuju fondovi(zdravstveni,mirovinski)moram raditi poreznu prijavu(dopunska djelatnost),znači dolazi i porez na dohodak ili dobit...inače sama ideja nije loša.

  • Baba s cigarom 20.04.2015.

    Da, baš nam ne dostaju taksisti. Zagreb ih je prepun, satima čekaju u redu za jednu vožnju. Sumnjam da se u današnje vrijeme od taksiranja može solidno živjeti, možda samo preživljavati.

  • korisnik11122 20.04.2015.

    katastrofa od drzave ako ovo dopusti. tko ce placat pdv, turisticku , komoru, mirovinsko , hzzo i da ne nabrajam druga davanja i to sve bez potrebnih licenci i obrazovanja... danas taksi stvarno nije skup i nek decki rade , a vi prdonje koji kukate da je skup nemorate se niti vozit jer kolko god da kosta vama ce bit skupo jer vama je sve skupo kad treba dat al placa je uvijek premala. bas me zanima kako bi se vi osjecali da vam se oduzima jel bi onda likovali ili plakali u misjim rupama. budimo realni za lojalnu konkurenciju trebaju isti uvjeti.. i ne nisam taksista ali sam obrtnik i ne zelim da neki biser se sjeti u mojoj grani poslovanja sjeti slicne gluposti. da bi ja zaradio moram platit taksistu konobaru itd da bi neko mogo i mebi platit. kad to naucite mozda necete plakat lp

Komentiraj...
Vidi sve komentare