To je to što me zanima!

Veće brzine i 4G posvuda: HT uložio milijardu kuna u mrežu

Prosječnu brzinu podigli su sa 40 na 70 Mbps, no modernizacijom ona raste do 1 Gbps. Veća brzina omogućava kvalitetniji HD streaming, ali i bolji zvuk i bržu uspostavu poziva
Vidi originalni članak

HT je uvođenjem najnovije opreme završio potpunu modernizaciju svoje mreže koja je sada spremna za 5G, a ulaganje vrijedno milijardu kuna u prošloj godini je, navode, najveća privatna infrastrukturna investicija u državi. Obnovili su sve odašiljače koji tako sada podržavaju 4G/LTE, ali i povećali pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto te za 75 posto podigli korisničke brzine u odnosu na 2017. godinu. Korisnici bi tako sada trebali bez obzira gdje žive imati i vidljivu oznaku 4G koja im pokazuje kvalitetu mreže. 

Prosječnu brzinu podigli su sa 40 na 70 Mbps, no modernizacijom ona raste do 1 Gbps. Veća brzina omogućava kvalitetniji HD streaming, ali i bolji zvuk i bržu uspostavu poziva, a osigurali su i nove kapacitete za gradove i turistička odredišta.

- Brza i stabilna mobilna mreža Hrvatskog Telekoma temelj je za nove tehnologije koje povezuju ljude i čine život jednostavnijim, pametnijim i boljim. Upravo naša ulaganja u širu dostupnost velikih brzina omogućuju uvođenje novih pametnih rješenja u domove i poduzeća te će doprinijeti jačanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u svijetu. Naime, u idućih pet godina potrebno je digitalizaciju našeg gospodarstva desetorostruko unaprijediti kako bi sustigli gospodarstva Europske unije, odnosno rast BDP-a od 5 posto - ističe Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Uz modernizaciju mreže, prednost bi trebala dobiti i Narrowband IoT mrežna tehnologija namijenjena uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju male količine podatkovnog prometa. Tako su realizirali rješenje pametnog parkiranja u Dubrovniku, gdje je ugrađeno 1900 senzora za lakše pronalaženje parkirališta i smanjenje prometnih gužvi, što je najveći projekt pametnog parkiranja u Hrvatskoj i regiji, a jedan je od najvećih u svijetu po broju senzora.

Iz HT-a ističu da su modernizacijom mreže stvoreni preduvjeti za ubrzano uvođenje 5G tehnologije na području cijele Hrvatske, koja će biti temelj nove industrijske revolucije, ali i gospodarskog rasta.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 23.02.2020.

    Vitlaju floskule, ali da, u njihovu obranu na 4g signalu gdje god sam došao imao sam preko 30 - 35 mbita po sekundi., Naravno, gdje je 4g signal dostupan.. Na 3g je to dosta lošije bilo, oko 4.5 do 6 maksimalno... Ali i dalje nisam imao problema sa streamingom., naravno nemos ocekivat 1080p 60fps video da ces streamat na 3g mrezi.. 🙄🤔

  • toma789 22.02.2020.

    ha ha ha, koja laž. kod mene mobilna brzina jedva prelazi 10mb/s

  • Rafo 22.02.2020.

    To je samo mobilna mreža. A koje su brzine na fiksnoj mreži? Kada će svi u RH imati optiku?

Komentiraj...
Vidi sve komentare