To je to što me zanima!

Velik kao piramida: 'Izgubljeni' asteroid vraća se prema Zemlji

Asteroid 2010 WC9 u utorak navečer proći će pored Zemlje na udaljenosti od otprilike 200.000 kilometara. Astronomi su mislili da je asteroid izgubljen, a radi se o stijeni promjera do 130 metara
Vidi originalni članak

Veliki asteroid, za koji se mislilo da je izgubljen u dubinama svemira, ponovno je otkriven na svom putu prema Zemlji, kraj koje će projuriti u utorak navečer. 

Astronomi su asteroid 2010 WC9 otkrili 2010. godine, a procjene su da je velik poput Keopsove piramide. Tada je projurio na udaljenosti od 14 milijuna kilometara i nastavio svoj put prema vanjskim dijelovima Sunčeva sustava. Stijenu promjera do 130 metara prekasno su uočili tako da znanstvenici nisu imali dovoljno vremena izmjeriti njegovu orbitu i izračunati precizno kad će se vratiti u naše krajeve.

PRIJETNJA ZA SAV ŽIVOT? Nezaustavljiv je: 'Asteroid bi nas mogao udariti i izbrisati...'

Taj isti asteroid sada se vratio i proći će na pola puta između Zemlje i Mjeseca, odnosno 70 puta bliže nego prije 8 godina. Ne samo da se radi o najbližem prolasku ovog asteroida u proteklih 300 godina, ovo je i jedan od najbližih susreta s ovako velikim asteroidom. 

STIŽE PRAVA GRDOSIJA Asteroid projurio pored Zemlje, 7 sati ranije nisu znali za njega

Isprva znanstvenici nisu točno znali hoće li nam predstavljati prijetnju, ali u međuvremenu su ga uklonili s liste objekata koji bi nas mogli pogoditi. Isto tako, izračunali su i da nam on neće barem 100 godina predstavljati prijetnju. 

Kako će biti na udaljenosti od otprilike 200.000 kilometara, mogao bi se vidjeti i malim teleskopom, a kraj nas bi trebao proći nešto iza ponoći po našem vremenu, a londonska zvjezdarnica koja ga je otkrila pratit će njegov prolazak uživo na Facebooku. 

Idi na 24sata

Komentari 48

  • No Namee 15.05.2018.

    Ma taj astreoid je neki hdzeovac

  • realista 7 15.05.2018.

    Pa da nemre jedan pravi zveknut pa uz puno srece se krene ispocetka

  • 15.05.2018.

    uvijek govore udarit će u nas i ništa

Komentiraj...
Vidi sve komentare