To je to što me zanima!

Veliki projekt: ‘Razgovarat ćemo sa svemirskom postajom’

Dvadeset učenika zagrebačke Prve srednje informatičke škole u četvrtak će uživo postaviti pitanja jednom od članova Međunarodne svemirske postaje
Vidi originalni članak

Ljetos sam saznala da je jedna škola iz Crne Gore kontaktirala s Međunarodnom svemirskom postajom te pomislila sam zašto ne bismo mogli i mi, kaže profesorica Prve srednje informatičke škole Tihana Jarić Dauenhauer.

Učenici te škole u četvrtak će u 9.45 sati uživo razgovarati s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji. NASA i Europska svemirska agencija svake ili svake dvije godine objave natječaj za kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom, a na njega se mogu javiti obrazovne institucije iz EU i SAD-a. Potrebno je napisati projekt na desetak stranica prema njihovim specifikacijama, a cijeli je projekt edukativne prirode s ciljem potpore razvoju STEM znanosti i STEM obrazovanja. Za razgovor s astronautom mogućnost će imati dvadeset učenika škole, koje će odabrati prema njihovim pitanjima.

Prije pet godina s postajom u orbiti pričali su učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića:

ZAGREB ZVAO ISS Nema mira ni u svemiru: 'Sa ženom se čujem svakog dana'

Za sudjelovanje u projektu natjecalo se 39 škola iz cijele Europske unije, a prihvaćeno ih je 14, među kojima je i naša. Nekoliko naših poznatih znanstvenika pozdravilo je projekt riječima podrške, a među njima je i hrvatski astrofizičar dr. sc. Ivica Puljak, najpoznatiji po sudjelovanju u istraživanju i otkrivanju Higgsova bozona sa znanstvenicima u Švicarskoj u CERN-u, Europskom vijeću za nuklearna istraživanja.

- Kad sam se zainteresirala za prijavu, taman je natječaj bio otvoren. Pisala sam za pomoć kolege geografa, fizičara i profesorice engleskog, koja je sve lektorirala, jer projekt mora biti na engleskom. Svi u školi su vrlo ushićeni, od učenika do ravnateljice. Svi koji smo angažirani oko ovoga radimo to volonterski, a posla u organizaciji je mnogo - dodala je Jarić Dauenhauer.     

Idi na 24sata

Komentari 130

  • 16.01.2018.

    ma puno se novca troši na postaju kazu da ce još kružiti orbitom do 2020

  • kabrit72 16.01.2018.

    oće bit prijenosa live , da i mi vidimo :))))))

  • blue_devil006 16.01.2018.

    Super!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare