To je to što me zanima!

Vipnet diže LTE na 300 Mbit/s, demonstrirali fiksnih 2,1 Gbit/s

Vipnet je podigao maksimalne brzine u LTE mreži na 300 Mbit/s, a kažu i da su spremni na Docsis 3.1 tehnologiju koja će sljedeće godine omogućiti surfanje na 1 Gbit/s
Vidi originalni članak

Vipnet je na konferenciji u četvrtak demonstrirao mogućnosti nadograđene fiksne i mobilne mreže. Tako su brzine u mobilnoj LTE mreži podignute na maksimalnih 300 Mbit/s sa sadašnjih 225 Mbit/s. Benefite nadograđene LTE mreže mogu odmah isprobati korisnici u četiri najveća grada i to uz nadoplatu na postojeće pakete.

Nadalje, cjelokupna Vipnetova fiksna mreža spremna je za nadogradnju na Docsis 3.1 tehnologiju koja će od 2017. svim korisnicima fiksnog broadbanda omogućiti surfanje brzinama do 1 Gbit/s preko koaksijalnih kabela, dok su demonstrirali i brzinu od 2,1 Gbit/s uz isti standard.

U Vipnetu kažu kako je nadogradnja bila nužna kako bi se mogli u bliskoj budućnosti nositi sa sve većim zahtjevima korisnika. Naime, 2008. prosječni korisnik preko fiksne mreže trošio je oko 6 GB prometa godišnje, dok je 2016. ta brojka 68 GB. Vipnet trenutačno pokriva oko 400.000 fiksnih priključaka. S druge strane rast internetskog prometa u mobilnoj mreži još je izraženiji – korisnici su ovo ljeto potrošili čak 75% više prometa nego u istom razdoblju lani, a kao glavni generator prometa Vipnet navodi Facebook i YouTube sadržaj. U nadolazećim godinama stope rasta mogle biti još veće jer korisnici na YouTubeu sve više traže isključivo HD sadržaj (oko 95%).

Uz nadogradnju mobilne i fiksne mreže, Vipnet je demonstrirao i VoLTE (voice over LTE) pozive, a sama usluga trebala bi biti dostupna kad na tržište stigne kritična masa uređaja s podrškom za ovu tehnologiju. VoLTE će omogućiti gotovo trenutačnu uspostavu poziva, višu kvalitetu zvuka, ali i videorazgovora.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • EduardMatulina 21.09.2016.

    Ja nikad nisam dosegao brzinu veću od 50

  • funky0308 16.09.2016.

    Smjesne price..paketi su mi 30GB mjesecno, maksimalno, nema flata...pa sta ce mi brzina od 2Gb/sek kada se paket potrosi u 15sek?? Vip bi prvo trebao razumjeti potrebe trzista, a tek onda razvijati tehnologiju. Smjesni su im i paketi u te njihove price.

  • AlfaVuk 10.09.2016.

    Pričam ti priču, ništa od toga neće biti, ili uz masnu "napodplatu" , i to "ako postoje tehničke mogućnosti" , a ne postoje za 90% pretplatnika. Nit optiku nisu u stanju provesti već 15 godina odkad su kupili Bnet , a kamoli išta drugo. Usta moja hvalite me, i na tome će i završiti. Docsys 3.1 , daj da i to vidim, i naravno ostavit će upload na bijednih 15 Mbit. Smiješno..

Komentiraj...
Vidi sve komentare