Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Vipnet diže LTE na 300 Mbit/s, demonstrirali fiksnih 2,1 Gbit/s

Vipnet je podigao maksimalne brzine u LTE mreži na 300 Mbit/s, a kažu i da su spremni na Docsis 3.1 tehnologiju koja će sljedeće godine omogućiti surfanje na 1 Gbit/s

Foto: Vipnet
18 komentara

Vipnet je na konferenciji u četvrtak demonstrirao mogućnosti nadograđene fiksne i mobilne mreže. Tako su brzine u mobilnoj LTE mreži podignute na maksimalnih 300 Mbit/s sa sadašnjih 225 Mbit/s. Benefite nadograđene LTE mreže mogu odmah isprobati korisnici u četiri najveća grada i to uz nadoplatu na postojeće pakete.

Nadalje, cjelokupna Vipnetova fiksna mreža spremna je za nadogradnju na Docsis 3.1 tehnologiju koja će od 2017. svim korisnicima fiksnog broadbanda omogućiti surfanje brzinama do 1 Gbit/s preko koaksijalnih kabela, dok su demonstrirali i brzinu od 2,1 Gbit/s uz isti standard.

U Vipnetu kažu kako je nadogradnja bila nužna kako bi se mogli u bliskoj budućnosti nositi sa sve većim zahtjevima korisnika. Naime, 2008. prosječni korisnik preko fiksne mreže trošio je oko 6 GB prometa godišnje, dok je 2016. ta brojka 68 GB. Vipnet trenutačno pokriva oko 400.000 fiksnih priključaka. S druge strane rast internetskog prometa u mobilnoj mreži još je izraženiji – korisnici su ovo ljeto potrošili čak 75% više prometa nego u istom razdoblju lani, a kao glavni generator prometa Vipnet navodi Facebook i YouTube sadržaj. U nadolazećim godinama stope rasta mogle biti još veće jer korisnici na YouTubeu sve više traže isključivo HD sadržaj (oko 95%).

Uz nadogradnju mobilne i fiksne mreže, Vipnet je demonstrirao i VoLTE (voice over LTE) pozive, a sama usluga trebala bi biti dostupna kad na tržište stigne kritična masa uređaja s podrškom za ovu tehnologiju. VoLTE će omogućiti gotovo trenutačnu uspostavu poziva, višu kvalitetu zvuka, ali i videorazgovora.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message