To je to što me zanima!

Vlade tražile podatke o 38.000 korisnika Fejsa, 2 iz Hrvatske

Facebook je dobio zahtjev za dva hrvatska korisnika, dok su u prvoj polovici 2013. vlade tražile podatke o više od 38.000 ljudi. Facebook je odgovorio na većinu njih
Vidi originalni članak

Svjetske vlade tražile su podatke za više od 38.000 korisnika Facebooka u prvoj polovici ove godine, a najveća društvena mreža odgovorila je na većinu njih. Facebook je izvješće o zahtjevima vlada objavio na svojim stranicama. 

Iz Hrvatske su stigli zahtjevi za samo dva korisnika, no Facebook nije ništa dao. Iz BiH su se tražili podaci 11 korisnika, Srbija 1, a u Sloveniji za njih osam,  a u 4 slučaja su dali podatke.

Ovo su objavili nakon optužbi Edwarda Snowdena da gotovo svaka veća internetska kompanija, poput Facebooka, Googlea ili Microsofta, rutinski predaje goleme količine podataka raznim državnim agencijama, piše Reuters. Među ovima Facebook je zasigurno najuočljiviji, s obzirom da imaju više od milijarde korisnika. 

U prvih šest mjeseci najaktivniji su bili Amerikanci, koji su tražili podatke za skoro 21.000 korisnika, a Facebook je odgovorio na 79 posto tih zahtjeva. Najviše podataka tražile su i druge najveće zemlje svijeta, od Indije, Francuske, Njemačke, Velike Britanije...

Cijelo izvješće pogledajte OVDJE

Facebook naglašava da su svaki zahtjev detaljno analizirali kako bi vidjeli jesu li opravdani i slijede li svako slovo zakona. Dodaju da planiraju ovakva izvješća objavljivati na redovitoj bazi te kako su ovdje uključeni baš svi zahtjevi, svih vlada svijeta, koji su im stigli. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • AndjelkoGotal 30.08.2013.

    Daj imena te dvojice, kaj se bojiš. Ak se Sweden nije bojal, kaj se onda vi bojite.

  • Sicma 29.08.2013.

    Znaju pod kojim kutom sjedim do ovo pisem.

  • DanijelSrpak 28.08.2013.

    znači da su hrvati traženi u svijetu, pa makar i samo dva

Komentiraj...
Vidi sve komentare