To je to što me zanima!

Voyager, baj, baj: Letjelica je otišla iz Sunčevog sustava

Voyager 1 se nalazi na oko 18,5 milijardi km od Zemlje i kreće se brzinom od oko 17 km/s. To je najveća udaljenost na kojoj se našao neki ljudski izrađen predmet
Vidi originalni članak

Nakon 36 godina letjelica Voyager 1 prešla je iz vanjskog ruba helioomotača i ušla u otvoreni svemir.

Nalazi se na oko 18,5 milijardi kilometara od Zemlje i kreće se brzinom od oko 17 km/s. To je najveća udaljenost na kojoj se ikada našao neki ljudski izrađen predmet. Njegov “blizanac” Voyager 2 nalazi se na oko 15,15 milijardi kilometara od našeg planeta, što je dvostruko veća udaljenost od Zemlje nego na kojoj je minijaturni planet Pluton. 

Oba satelita šalju informacije u tri istraživačka centra u SAD-u, Španjolskoj i Australiji. Primarna misija letjelica bila je istraživanje Sunčeva sustava, a nakon što su to obavili, znanstvenici su ih poslali na sam rub našeg sustava.

Jedan od ciljeva misije Voyager je i mjerenje Sunčeva sustava. Iako neki stručnjaci tvrde kako postoji još nekoliko prijelaznih područja koje Voyager treba proći kako bi došao u otvoreni svemir, podaci govore da se magnetsko polje oko letjelice promijenilo.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Sly_theKing 08.07.2013.

    ma budale jedne nije jos izaso, usao je u zadnju fazu gdje je naglo opao utjecaj suncevog mag. polja -.- , bolje da idete pisat o Severini i Rozgi vec sto tu pisete lazne vijesti

  • MartinDzida 07.07.2013.

    To infinity and beyond!

  • NikolaCro17 07.07.2013.

    jel zna netko koliko dugo putuju ti podaci koje salje voyager?

Komentiraj...
Vidi sve komentare