To je to što me zanima!

Znanstvenici bi laserima htjeli rastjerati tmurne kišne oblake

Tim sa Sveučilišta u Ženevi izvijestit će sljedećeg mjeseca o svojim testovima u kojima su lasere koristili da bi potaknuli kondenzaciju vode ili formiranje leda.
Vidi originalni članak

Izgleda kako će u budućnosti biti moguće doslovno rastjerati oblake i to laserima. Znanstvenici se nadaju da bi se laserima mogli koristiti kako bi osiguravali vedro nebo ili kontrolirali padaline, a zbog toga će se sastati sljedećeg mjeseca. Švicarski znanstvenici u laboratoriju su uspjeli ubrzati formiranje oblaka, a u teoriji to bi mogli koristiti da izazovu kišu iznad mora ili iznad nenaseljenog područja. Istom tehnikom mogli bi kontrolirati munje, a cilj bi bio da ih se preusmjeri od gradova. Kontroliranje vremenskih uvjeta nije nova stvar, a ranije se to pokušavalo kemikalijama s različitim uspjehom. Tim sa Sveučilišta u Ženevi izvijestit će o svojim testovima u kojima su lasere koristili da bi potaknuli kondenzaciju vode ili formiranje leda. Navode kako rezultati otvaraju mogućnost za lasersku modifikaciju prirodnih oblaka, prenosi Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • General Lee 08.09.2013.

    Možda mogu rastjerati političare.

  • CptNemo 01.09.2013.

    Koji krelci, umjesto da razvijaju tehnologiju za prikupljanje statičkog elektriciteta iz atmosfere ( kao i munja) - koje su zasigurno najveći izvor "obnovljive" energije na planetu - oni bacaju lovu na njezino "preusmjeravanje od gradova"...Nitko im valjda nije rekao da je u gradovima i zaštita od udara munje najveća - dok toga nema u okolici , većinom. Jer vrlo rijetki ulažu značajnu lovu u gromobranske sustave koji nešto i vrijede. Ponekad se pitaš jesu dobili diplome "dopisno" ili sa sveučilišta u Babinoj gredi?

  • ševa na polju 29.08.2013.

    ja prdnem ko slon i odu oblaci u afriku

Komentiraj...
Vidi sve komentare