To je to što me zanima!

Moćna poruka Stokine pjesme: 'Žene pate, nasilje je eskaliralo'

Marin Ivanović Stoka objavio je novu pjesmu 'Lily' koju premijerno možete poslušati na njegovom kanalu. Pjesma je teška i govori o problemu nasilja nad ženama, a radio ju je u suradnji s MUP-om i tvrtkom Borovo
Vidi originalni članak

Pjesma 'Lily' govori o nasilju nad ženama u Hrvatskoj, koje je iz godine u godinu sve ozbiljniji problem. Stoka je objasnio što ova pjesma znači za njega i zašto se uključio u ovaj istoimeni projekt 'Lily'. 

POSLUŠAJTE PJESMU:

- Želimo prodrmati društvo da prekine šutnju i prijavi nasilje. Dajemo prikaz različitih oblika nasilja i propitujemo društvo da sami shvate zašto se to događa… Ljubav ne smije boljeti, a ako se to dogodi, ne smijemo šutjeti o tome i trebamo prijaviti nasilje. Pjesma je namijenjena svima onima koji žive tužne priče, a ova tema tiče se svih. Kao takva, pjesma nudi rješenje, budi svijest o problemu, poziva na reakciju društva i daje rješenje - rekao je Stoka.

Zbog toga sam se uključio u multimodularni Nacionalni preventivni projekt „Lily“ Ministarstva unutarnjih poslova i brojnih partnera da glazbom i putem društvenih mreža doprem svojom jasnom porukom do što većeg broja naših građana, posebice mlađe populacije - dodaje.

Istoimeni projekt

Projekt 'Lily', u sklopu kojega je Stoka napisao i izveo ovu pjesmu, je svoj naziv dobio u spomen na žrtve usmrćene dana 22. rujna 1999. tijekom brakorazvodne parnice na sudu. U krvavom pohodu muškarac je ubio sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku.

U spomen na smrtno stradale žrtve Hrvatski Sabor je 2004. godine proglasio 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Problem o kojem treba govoriti i kojeg treba rješavati

- Nasilje u obitelji je društveni problem i nije privatna stvar pojedinca koja se događa isključivo u četiri zida, odnosno stvar koja me se ne tiče. Nasilje prema ženama jedan je od najtežih oblika kršenja ljudskih prava i ako se svi zajednički ne angažiramo i ne udružimo u rješavanje toga problema, postoji tendencija prihvaćanja nasilja kao nečeg normalnog i indiferentnosti na nasilje. A to onda podrazumijeva i veliku tamnu brojku, odnosno bojazan žrtve da progovori i prijavi nasilje - objašnjava Stoka.

Republika Hrvatska demokratska je i socijalna država koja štiti prava svakog pojedinca i koja je osjetljiva na sve ranjive skupine. Zato je svjesna da se rješavanje ovog problema može postići isključivo udruženim i progresivnim, proaktivnim djelovanjem. Ova pjesma i ovaj projekt samo su jedan od načina djelovanja protiv nasilja nad ženama.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • PraznaSlama_1 08.06.2019.

    Cudo jedno koliko primitivnih komentara.

  • spirit lamp 08.06.2019.

    Za svadju je uvijek potrebno dvoje. Ni on ni ona nisu nevini ako u vezi ne stima dulje vrijeme!

  • kajzer/soze/80🇷🇸 07.06.2019.

    Pesme su jedno,zakon je drugo a slučajevi tih nezaštićenih žena su nešto treće....Na balkanu je kaznena politika slaba,i to daje nasilnicima slobodu da rade strašne stvari,uz slabe sankcije...žrtvu samo na papiru zakon štiti,i nigde više...ko da je zaštiti,tužilac,sudija,policajac,političar koji su i sami takvi,al njima se može štiti ih funkcija,njihove ne smeju ni prijaviti....

Komentiraj...
Vidi sve komentare