Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Moćna poruka Stokine pjesme: 'Žene pate, nasilje je eskaliralo'

Marin Ivanović Stoka objavio je novu pjesmu 'Lily' koju premijerno možete poslušati na njegovom kanalu. Pjesma je teška i govori o problemu nasilja nad ženama, a radio ju je u suradnji s MUP-om i tvrtkom Borovo

Foto: screenshot/
12 komentara

Pjesma 'Lily' govori o nasilju nad ženama u Hrvatskoj, koje je iz godine u godinu sve ozbiljniji problem. Stoka je objasnio što ova pjesma znači za njega i zašto se uključio u ovaj istoimeni projekt 'Lily'. 

POSLUŠAJTE PJESMU:

- Želimo prodrmati društvo da prekine šutnju i prijavi nasilje. Dajemo prikaz različitih oblika nasilja i propitujemo društvo da sami shvate zašto se to događa… Ljubav ne smije boljeti, a ako se to dogodi, ne smijemo šutjeti o tome i trebamo prijaviti nasilje. Pjesma je namijenjena svima onima koji žive tužne priče, a ova tema tiče se svih. Kao takva, pjesma nudi rješenje, budi svijest o problemu, poziva na reakciju društva i daje rješenje - rekao je Stoka.

Zbog toga sam se uključio u multimodularni Nacionalni preventivni projekt „Lily“ Ministarstva unutarnjih poslova i brojnih partnera da glazbom i putem društvenih mreža doprem svojom jasnom porukom do što većeg broja naših građana, posebice mlađe populacije - dodaje.

Istoimeni projekt

Projekt 'Lily', u sklopu kojega je Stoka napisao i izveo ovu pjesmu, je svoj naziv dobio u spomen na žrtve usmrćene dana 22. rujna 1999. tijekom brakorazvodne parnice na sudu. U krvavom pohodu muškarac je ubio sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku.

U spomen na smrtno stradale žrtve Hrvatski Sabor je 2004. godine proglasio 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Problem o kojem treba govoriti i kojeg treba rješavati

Foto: screenshot/

- Nasilje u obitelji je društveni problem i nije privatna stvar pojedinca koja se događa isključivo u četiri zida, odnosno stvar koja me se ne tiče. Nasilje prema ženama jedan je od najtežih oblika kršenja ljudskih prava i ako se svi zajednički ne angažiramo i ne udružimo u rješavanje toga problema, postoji tendencija prihvaćanja nasilja kao nečeg normalnog i indiferentnosti na nasilje. A to onda podrazumijeva i veliku tamnu brojku, odnosno bojazan žrtve da progovori i prijavi nasilje - objašnjava Stoka.

Republika Hrvatska demokratska je i socijalna država koja štiti prava svakog pojedinca i koja je osjetljiva na sve ranjive skupine. Zato je svjesna da se rješavanje ovog problema može postići isključivo udruženim i progresivnim, proaktivnim djelovanjem. Ova pjesma i ovaj projekt samo su jedan od načina djelovanja protiv nasilja nad ženama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message