To je to što me zanima!

Supruga mi kaže: Vili, obuzdaj taj svoj južnjački temperament

Ministra Vilija Beroša izazvali smo na '24 pitanja'. U intervjuu otkriva tko mu je najveća podrška u životu, za koji klub navija, koje mu je najdraže jelo i što cijeni kod ljudi
Vidi originalni članak

Od kada traje korona kriza većina Hrvata pita se: Spavaju li uopće ljudi iz kriznog stožera? Glavni u stožeru, ministar Vili Beroš i stručnjaci oko njega svaki dan odlučuju o našim životima.

Ministar je na raspolaganju - što stožeru, što novinarima - 24sata već dva mjeseca, a u komentarima ga naši čitatelji opisuju kao staloženog i čovjeka iz struke. Ipak, kako on doista živi od pojave Covida 19 u Hrvatskoj?

Ministra Beroša smo 'izazvali' na 24pitanja u kojima otkriva kako mu je obitelj najveća podrška u ovoj kriznoj situaciji, a ponajviše supruga Jasminka (52) s kojom je u braku 20 godina.

POGLEDAJTE 24 PITANJA S MINISTROM: 

Žene na društvenim mrežama pišu da ste smireni, da vladate situacijom, ali prije svega - da ste šarmantni. Kako na to reagirate?

Više volim kritike jer od njih mogu najviše naučiti, no treba znati prihvatiti i kompliment i naravno da to godi. No, mislim da bi ipak najrelevantnija osoba za odgovor na to pitanje bila moja supruga.

A što ona kaže?

Ona mi kaže da bih ponekad trebao smiriti svoj južnjački temperament. 

Koji je najbolji savjet koji vam je dala supruga i uvijek ga se sjetite?

Moja supruga je izrazito poštena osoba i inzistira da na tim načelima funkcioniramo u obiteljskom skladu.

Kako se obitelj nosi s odgovornošću koju imate u ovom trenutku?

Nisam puno kući, to je činjenica, ali oni me podupiru u svim mojim aktivnostima. Iz obiteljskog sklada crpim snagu za daljni rad. 

Imate dvoje djece, što oni kažu za svog oca? Jesu li kritični ili?

Kći, koja je starija i studira pravo je blagi kritičar i na tome joj, kao i svim ljudima koji me kritiziraju, zahvaljujem, a sin mi je bezrezervna i najveća podrška.

Ispušni ventil u ovim kriznim vremenima?

To su, doduše, kratkotrajni, ali trenuci s obitelji.

Kako je biti Hajdukovac i živjeti u Zagrebu?

Nikad nisam imao probleme s time što sam Hajdukovac u Zagrebu. Sve to svodimo na šalu, pogotovo kad je derbi. Sin je, a to mi je na neki način promaknulo, Dinamovac i ta dinamika je znimljiva. Svako malo se čuje pjesma o Hajduku i bijeloj boji, a ja njega zezam da će kad-tad hajdučko srce izaći na vidjelo. Zanimljivo je.

Ćiro ili Dalić?

Ćiro je legenda, a Dalić je recept za budućnost. 

Što vas u životu posebno veseli, a što rastužuje?

Obiteljski sklad i uspjeh moje djece, a najviše me rastužuje nepravda. 

Što ćete prvo napraviti kad ova kriza završi?

Otići na Hvar u svoju Jelsu.

Internet je prepun fora o koroni, a nisu zaobišli niti vas. Koja vas je fora o korona virusu dosad od srca nasmijala?

Rečenica: 'Hvala vam na tom pitanju'. To instiktivno i bez razmišljanja kažem. U jednom trenutku sam odlučio povući ručnu kočnicu, ali teško ide.

Djeca vas crtaju kao superjunaka, mnogi vas zovu junakom nacije. S kojim biste se vi usporedili? Batman, Superman, Spiderman...?

Superjunak sigurno nisam. Jednostavno, volim raditi svoj posao, radim ga odgovorno i sa srcem. To je moj postulat.

Koga biste vi nacrtali kao svog superjunaka?

U ovom trenutku sve građane koji poštuju naše mjere, jer oni su polučili rezultate poput današnjeg (subota, 18.travanj), koji su neusporedivi u odnosu na čitavu Europu.To je sjajna stvar. Molio bih i da nastave tako i dalje i da naši rezultati budu još bolji. I sve one koji su na prvoj crti obrane od virusa - zdravstvene djelatnike, nezdravstvene koji su u bolnicama, djelatnike Hitne pomoći i sve koji sudjeluju u liječenju korona pozitivnih bolesnika.

Kome biste vi pljeskali na balkonu, poput naših građana koji su između ostalog na balkone izašli i kako bi vama pokazali poštovanje?

Upravo za njih.

Vidimo da ste ponosni na građane, unatoč nekoliko incidenata, držimo se mjera, a to dokazuju i brojke. Jeste li to očekivali?

Naravno da jesam, bez njihove discipline i poštivanje mjera ne bi bilo ni ovih rezultata. Mogu reći da sam to i očekivao. Mi smo najbolji kada je najpotrebnije. 

Znate li koliko ste puta u protekla dva mjeseca izrekli sintagmu 'ostanite doma'?

Ne mogu, ali ću to sigurno govoriti i u sljedećim tjednima. 

Jeste li se testirali na korona virus?

Dosad se nisam testirao na korona virus jer postoje jasni kriteriji za testiranje jer nisam pokazivao simptome, a i nisam bio u neposrednom kontaktu s oboljelima i nisam ispunio kriterije za testiranje. 

Da se možete vratiti u vrijeme prije korona virusa znajući što će se dogoditi, biste li preuzeli funkciju ministra zdravstva?

Bih. Iz nekoliko razloga. Prvo, zato što sam dvije godine bio pomoćnik ministra, a osim toga, volim izazove i volim rješavati probleme. 

Nacionalni stožer civilne zaštite mora donositi brze odluke, odluke o kojima ovise životi, svaki dan. Ima li nesuglasica među vama?

Većih nema, ali povremeno različitih mišljenja ima i moramo ih sukobiti jer samo tako možemo doći do najboljih i optimalnih rješenja. Do kompromisa dođemo razgovorom i argumentacijom. 

Možemo li planirati godišnji odmor ove godine?

Teško mi je to reći. Fokusiran sam na druge stvari i ne razmišljam sada o tome.

Što ostali političari mogu naučiti od Vas?

Teško je govoriti što drugi mogu naučiti od mene, ali mislim da je ta moja reakcija i promptnost u rješavanju problema moja osnovna karakteristika. Ne volim odgađati stvari, volim ih odmah riješiti - to je moj kirurški pristup problemima.

Što vi možete naučiti od njih?

Puno toga. Iz dana u dan puno učim od ministra Davora Božinovića. Iskusan je i dugo je u politici. Učim dosta iz kritika i one daju drugi pogled na problematiku. Otvoren sam za stalno usavršavanje.

Mnogi govore da će iz ove krize izaći kao bolji ljudi. A kakvi ćete vi izaći?

Izaći ću s jednim velikim životnim iskustvom. I sigurno sa spoznajom da jedino struka može rješavati određena vrlo važna pitanja i davati prave odgovore. Bez obzira je li to epidemiološka, zdravstvena, ekonomska, meteorološka...to je nešto što sam znao i prije, ali ova situacija i zbivanja su mi to sa sigurnošću potvrdila.

Vidite li se kao premijer? 

Ja sam prvenstveno liječnik i moj zadatak je u ovom trenutku odgovoriti na krizu, a kada ona prođe, i ako budem i dalje u ovoj poziciji, riješiti probleme u zdravstvenom sustavu. Hrvatska u ovom trenutku ima odličnog premijera. 

Tko vam je politički, a tko životni uzor?

Životni uzor mi je otac, a politički Winston Churcill jer kako je on rekao: Puno je bolje da umjesto da unaprijed brinemo o nekom problemu, da unaprijed promišljamo i rješavamo taj problem. Upravo smo tako i postupili u ovoj krizi. Vrlo rano smo moji kolege i ja u kriznom stožeru Ministarstva zdravstva počeli promišljati ovu tematiku i nismo dozvolili da nas ona iznenadi. Nastojali smo uvijek biti dva koraka ispred. 

Kako planirate unaprijediti naš zdravstveni sustav?

Elaboracija bi trajala satima. Puno je problema u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Ne iz razloga što moji prethodnici nisu htjeli riješiti te probleme, već jednostavno iz razloga što smo mi kao društvo doživjeli tranziciju iz jednog društvenog uređenja u drugo. Zdravstvo je zaostalo na tom putu. Neka rješenja su nova, neka iz bivšeg sustava. Moramo pronaći odgovore na ta iznimno važnja pitanja. Riječ je o ustroju primarne zdravstvene zaštite, o ustroju bolničkog sustava, broja bolnica, financiranje zdravstvenog sustava i ono što je najvažnije - moramo vratiti bolesnika da bude u najužem fokusu. Sve treba biti orijentirano prema njemu. 

Na koji ste način svoje iskustvo i znanje u neurokirurgiji preusmjerili u političku sferu?

U svom poslu koji obavljam više od 30 godina naučio sam biti krajnje fokusiran i smiren u donošenju odluka i promišljanju i taj sam koncept zadržao i dalje. Ne volim pretjeranu argumentaciju. Osim pitanja iz nuklearne fizike, sve ono što je životnije i realnije, može se u kraćem vremenu orijentirati, promisliti, konzultirati s ljudima koji su pametniji od vas i donijeti pravu odluku.

Gledate li serije o liječnicima? Ako bi morali izabrati: Dr. House, Uvod u anatomiju ili Naša mala klinika?

Dr. House jer volim lucidne ljude koji možda izgledaju ekscentrično, ali gađaju u sridu. 

Gledate li što na Netflixu?

Volim pogledati znanstveno-fantastične filmove. I možda će psiholozi to nekako protumačiti - volim ih pogledati više puta, da utvrdim gradivo.

U kojoj muzici uživate?

Rock balade me uvijek opuste. Najdublje ih osjećam. To me uvijek može oraspoložiti i pomoći mi u nekim težim situacijama.

Riba ili meso?

Preferiram više ribu.

Koje Vam je najdraže jelo?

Brudet.

Jeste li naučili 'O Na Na Na' izazov, odnosno ples na koji su se u ovim teškim vremenima odazvali policajci, liječnici, medicinske sestre, GSS kako bi malo podigli optimizam?

Ne mogu se tu pohvaliti. Ekstremno uživam u muzici, osjećam je, ali u sebi nemam ritam. Nisam niti probao.

Mogu li vas naučiti? :)

Haha, ne bih nikako.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovaj intervju završavamo u vašem stilu. Ministre, hvala vam na ovom intervjuu.

Iako format 24pitanja doista uvijek ima 24pitanja, ministru smo postavili nekoliko više - kad se već opustio pred kamerama. Intervju gledajte na 24sata.hr, YouTube kanalu 24sata i Facebooku 24sata.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Idi na 24sata

Komentari 184

  • cisab 21.04.2020.

    Pravi covjek na pravom mjestu u pravo vrijeme. Ali vec se vide problemi kad ima vlast ponijelo ga gubi konce sindrom osjecaja vaznosti nije ga zaobisao. Vidi se da je karierista voli koketirati sa medijima godi mu eksponiranost sto ukazuje na mane u karakteru kojih ima jako puno. Svaki zadatak pretpostavljenog bi izvrsio pa makar to bilo i na stetu naroda.

  • nerminius 21.04.2020.

    Ha - ha! Gle..... Beroš je možda čovjek i profesionalac na svom mjestu, ali temperamentan nije.

  • 20.04.2020.

    Gospodin

Komentiraj...
Vidi sve komentare