Obavijesti

Kolumne

Finije ne ide: Zdrava tjestenina prema receptu Jamieja Olivera

Finije ne ide: Zdrava tjestenina prema receptu Jamieja Olivera
1

Prema nedavnom glasanju na fejsu pokazali ste velik interes za zdravu tjesteninu, tj. špagete od pira sa zapečenom rikotom, rajčicama i rikolom.

VIDEO

Ovaj sam recept usvojila iz J.Oliverove kuharice Everyday Superfood uz nekoliko preinaka prema svojem htijenju. Radi se o jelu bogatom vlaknima i beta glukanom koji regulira razinu kolesterola, a budući da je u pitanju tjestenina od pira, bogato je ugljikohidratima integralnog porijekla što znači da nas duže drži sitima. Špagete od pira nabavljam u Mulleru, te ne sadržavaju jaja što znači da su prikladni i veganima.

Sastojci za četiri osobe:

  • maslinovo ulje
  • 4 češnja češnjaka
  • pola pušleka majčine dušice
  • 1/2 žličice sušenog origana
  • 4 tanja mlada luka
  • 1 limun
  • pola kilograma cherry rajčica
  • 250 g ricotte ili skute
  • 300 g špageta od pira
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • sol, papar

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih.
  • U zdjelici pomiješajte 4 žlice maslinova ulja, listiće majčine dušice, origano, naribanu koricu limuna, sol, papar i nasjeckani češnjak.
  • U dublji protvan stavite oprane i očišćene rajčice i nasjeckani mladi luk (samo bijeli dio), a u sredinu položite rikotu/skutu. Premažite je začinskim uljem. U preostalo ulje dodajte žlicu balzamika i time prelijte rajčice. Stavite u pećnicu na 45 minuta.
  • Nakon 30 minuta zakuhajte lonac posoljene vruće vode i skuhajte špagete da budu al dente.
  • Kad je pečeno izvadite protvan iz pečnice te izvadite ricottu. U protvan ulijte pola šalice vode u kojoj ste kuhali tjesteninu te lagano protresite da se sokovi pomiješaju i sastojci opuste.
  • Dodajte ocijeđene špagete i sok pola limuna te začinite po potrebi. Dobro promiješajte te nadrobite ricottu/skutu po vrhu. Pokapajte žlicom balzamika, ukrasite rikolom, nasjeckanim listovima mladog luka i servirajte. Malo parmezana također ne bi bilo naodmet.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja