Obavijesti

Sport

Komentari 42

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
21

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

VIDEO

Bio sam u Švedskoj, na utakmici, tri dana prije Europskog prvenstva 2012. i zazvonio mi je telefon. Nepoznat broj. Nisam se javio. Ubrzo je opet nazvao i opet se nisam javio. Onda mi je stigla poruka: 'Molim te, nazovi me. Pozdrav, Slaven Bilić.' Odmah sam ga nazvao...

Tako je počela hrvatska epizoda hit trenera Europe Edina Terzića (41) koje se vrlo rado sjeća. I u kojoj je dosta toga naučio. Terzić je bio u Bilićevom stožeru u Bešiktašu i West Hamu, no Nikola Jurčević (56) otkrio nam je da je pomogao i hrvatskoj reprezentaciji!

Bundesliga - Borussia Dortmund v Borussia Moenchengladbach

Terzić nas je 'kupio' analizama

- Slaven je počeo kontaktirati s njim prije Eura 2012. kada je gledao neke hrvatske protivnike pa nam slao svoja viđenja. Znate, značaj analiza tada je rastao, nisu baš svi koristili takve softvere, a Njemačka je napredna. Pa je on izvukao akcije, s dvije-tri utakmice napravio skice na 50 stranica o našim suparnicima. Slavenu se tako moderna analiza dopala i čim se otvorila mogućnost, priključio ga je stožeru - kaže nam Jurčević.

Bilo je to u Bešiktašu, a zajedno su radili i u West Hamu.

- Mogu reći da se odlično poznajemo, i dalje smo u kontaktu redovito, poznajem mu i obitelj. Surađivali smo više od četiri godine, bili smo i kod njega doma - priča Jurčević i nastavlja:

- Od prvog kontakta vidjeli smo tu energiju, mladenačku želju i ambiciju. Kombinacija je njemačke pedantnosti i naše lucidnosti, socijalne inteligencije, zbog koje ima odličnu komunikaciju i s medijima i s igračima, svi ga vole. Trenerski je suvremen.

Bilićev brat upoznao ga sa Slavenom

Bilić ga je izvukao s pozicije trenera Borussije U-16. I to nakon što je Edin skautirao u Hrvatskoj i za jednom večerom upoznao menadžera koji mu je ponudio da ga upozna sa svojim bratom. Bio je to Slavenov brat Domagoj Bilić. Za što je točno bio zadužen u stožeru?

- Radio je za nas puno toga, od analize protivnika do sudjelovanja u vođenju treninga. Kad smo ga priključili, imao je 32 ili 33 godine i odmah se vidjelo da može puno. 

Terzić je u Dortmundu bio skaut i radio je u stožeru Jürgena Kloppa.

Borussia mu je čuvala mjesto

- Oblikovalo ga je to što je dijete Dortmunda. Zaljubljen je u taj klub, ali je i navijač hrvatske reprezentacije. Znao je nabavljati dresove "vatrenih" za sebe i članove obitelji. Školovao se u Dortmundu u Kloppovoj eri i za njega je radio kao član šireg stožera, skautiranje i slično. Od Kloppa je naučio presing, dinamiku... Dortmund ga je tretirao kao svoga i nakon četiri i pol godine ponudio mu da se vrati. Tada jači i iskusniji nakon što je prošao rad na top razini u Istanbulu i u engleskoj Premier ligi. Ponudili su mu da bude Favreov pomoćnik, pa su mu dali da bude prvi trener, ali čuvao je mjesto Roseu, s kojim su već dogovorili dolazak. Pa je bio nekakav direktor i čuvali su ga za ulogu glavnog trenera, imali su povjerenje u njega. Jako je dobar u komunikaciji, što je jako bitno na nivou Bundeslige, ima simpatije javnosti, ljubimac je navijača. I pun energije, nikakav mu problem nije bio pogledati tri-četiri utakmice pa složiti analizu. 

Koliko ga je baš Slaven Bilić oblikovao i utjecao na njega?

Bundesliga - FC Augsburg v Borussia Dortmund

- Uz nas je stekao prvo veliko profesionalno iskustvo na top nivou te je, kao mlad i inteligentan trener, izvukao puno koristi i iskustva i došao je spremniji na top poziciju.

Terzić zna hrvatske pjesme

A izvan svlačionice i trenerske kabine? Jeste li kartali, slušali hrvatsku glazbu, zna li domaće hitove?

- Haha, otvoren je, komunikativan i veseo. Kao i njegova obitelj. Živio je san, istinski voli Dortmund i uvijek je, čim bismo ušli u svlačionicu nakon naše utakmice, gledao kako je prošla Borussia. Svestran je, ali profesionalac, nema poroka, posvećen je samo nogometu, ali opušten i zabavan. Zna hrvatske pjesme, upućen je u sve, i HNL je pratio. Govori hrvatski, ljetuje u Makarskoj pa se znamo vidjeti kad dođe, kao i s njegovim bratom, koji je sada Borussijin skaut.

Je li i dalje vjeran Kloppovu stilu igre?

- Napredovao je trenerski i nije to više isključivo Kloppov stil. Zadržao je tu energiju, presing, što, uostalom, i traže takav stadion, grad i klub. Taktički je fleksibilan, igraju i na posjed i presing, nije isključivi Klopp. Zadržava sustav 4-1-4-1 ili 4-2-3-1 i, što je jako bitno za klub, daje šansu mladima.

Bundesliga - Borussia Dortmund v Borussia Moenchengladbach

I igrači ga vole.

- Ma on je toliko tjelesno spreman da je uskočio svaki put kad bi na treningu falio igrač ili dva. I izgledao je kao profesionalni nogometaš! Uostalom, i generacijski im je bio blizak pa je izgradio baš dobar odnos s momčadi - zaključio je Jurčević.

Majka Ružica je iz Osijeka

Terzić je zbog teške ozljede rano morao prekinuti igračku karijeru. Klasična priča o talentu kojeg su zeznule ozljede, ali odmah se bacio u trenerske vode.

- Za nekoga moje dobi, iskustvo iz Turske i Engleske bilo je nevjerojatno - rekao je jednom za Ruhr Nachrichten o vremenu u Bilićevom stožeru.

Edin je rođen u Mendenu u Njemačkoj 30. kolovoza 1982. Njegov otac Ibrašim je iz Donjeg Vakufa (BiH), a majka Ružica iz Osijeka. Terzić ima hrvatsko i njemačko državljanstvo, odrastao je u gradu blizu Dortmunda i s tek devet godina prvi je put Borussiju gledao s tribina Westfalenstadiona. 

Bundesliga - Borussia Dortmund v VfL Wolfsburg

Nakon epizode s Bilićem, vratio se u Borussiju 2018. kao pomoćnik Luciena Favrea. U sezoni 2020/21. privremeno je vodio momčad do dolaska Marca Rosea te je osvojio Kup i ušao u Ligu prvaka, a u srpnju 2022. dobio je ugovor s Borussijom kao prvi trener, do 2025.

Diplomirao uz Pottera i Vidića

- Nevjerojatno! Rodio sam se 30 km odavde i prvi sam put na stadion došao kao devetogodišnjak. Otad je jasno za koga je moje srce. Ali nikad se nisam usudio ni sanjati da ću se naći u ovoj ulozi - izjavio je na prvoj konferenciji za medije kao Borussijin trener, u prosincu 2020., a na kraju te sezone glavni direktor kluba Hans-Joachim Watzke naglasio je:

- Edin Terzić napravio je sjajan posao. Preuzeo je momčad kad je bila polumrtva i oživio je.

Bundesliga - Borussia Dortmund v 1. FC Union Berlin

Uefinu pro licenciju dobio je 2018. Diplomirao je u Engleskoj, u generaciji Grahama Pottera, Nickyja Butta i Nemanje Vidića. A radio je s Erlingom Haalandom, Jadonom Sanchom, Marcom Reusom...

U listopadu 2022. nakon odličnog derbija s Bayernom (2-2) pogledao je u nebo suznih očiju. Nitko nije znao kroz što je prolazio pripremajući utakmicu. Tek nakon susreta navijači su doznali da mu je umro otac Ibrašim, u 73. godini. I to su doznali zbog osmrtnice u lokalnim novinama. Zbog toga mu je navodno i Jude Bellingham četiri dana ranije, nakon gola Sevilli u pobjedi 4-1 u Ligi prvaka, pojurio u zagrljaj.

I supruga mu je bila nogometašica

Suprugu Koru Wölm upoznao je na igralištu jer i ona je bila nogometašica, igrala je za Bochum u drugoj ligi. Vjenčali su se 2013. i imaju dvije kćeri. I bivši sportski direktor Rijeke Robert Palikuča tvrdi da je Terzića želio 2018. dovesti za trenera Fortune iz Düsseldorfa.

Bundesliga - Bayern Munich v Borussia Dortmund

- Kad je na proljeće 2021. u nekoliko mjeseci preporodio Borussiju, skoro nije bilo njemačkog kluba koji ga nije želio dovesti, a imao je ponuda i iz Engleske. Međutim, Terzić toliko voli Dortmund da je ipak izabrao ostati u klubu na poziciji koja je izmišljena samo za njega, jer je računao da će opet tamo dobiti šansu. Obožava skautirati igrače i radi to izvanredno. Puno igrača Borussije je došlo tako što ih je on preporučio. I to je kvaliteta koju klubovi dodatno cijene. Kao i činjenicu da bez imalo straha gura mlade igrače te se oni kod njega razvijaju na pravi način. Bellingham je samo najpoznatiji primjer, Moukoko je kod Edina eksplodirao, Bynoe-Gittens igrao sve više nakon što je dugo bio ozlijeđen... Jako voli Borussiju, ali i "vatrene", tako da bi se jednog dana mogao kandidirati i za izbornika - rekao je Palikuča za SN.

Lani mu je naslov prvaka Njemačke iskliznuo iz ruku u ludnici zadnjeg kola, i to zbog lošije gol-razlike od Bayerna. Ove godine mogao bi Borussiju Dortmund odvesti do kraja u Ligi prvaka nakon dugih 27 godina posta i otići u besmrtnike. Edin Terzić novi je trenerski hit u Europi. I možda budući hrvatski izbornik!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Tyson Fury: Spavao sam s više od 500 žena. Odvratno i prljavo
VARAO ŽENU, SAD SE KAJE

Tyson Fury: Spavao sam s više od 500 žena. Odvratno i prljavo

Ja sam lažov, varalica, pravi otrov. Dosta sam gluposti napravio, ali svi pravimo greške. Jedino zbog čega se kajem je to što sam imao odnose prije braka. Volio bih to izbrisati iz života, kaže svjetski prvak

Forbes objavio listu najbogatijih sportaša: Srbin i Slovenac su na popisu, hrvatski sportaši nisu...
LOVA DO KROVA

Forbes objavio listu najbogatijih sportaša: Srbin i Slovenac su na popisu, hrvatski sportaši nisu...

Zbog priljeva novca s Arapskog poluotoka, 50 najplaćenijih sportaša nikad nije više zarađivalo. Na vrhu liste je Cristiano Ronaldo, a među 50 najplaćenijih je čak 19 NBA košarkaša
Dinamo trlja ruke! Kopenhagen izgubio derbi, 'modri' sve bliže plasmanu u doigravanje LP-a
POGLEDAJTE VIDEO

Dinamo trlja ruke! Kopenhagen izgubio derbi, 'modri' sve bliže plasmanu u doigravanje LP-a

Dinamu se moraju poklopiti još dva uvjeta. Prvi je da Real Madrid pobijedi Borussiju Dortmund u finalu Lige prvaka, a drugi je da Slavia Prag ne bude prvak Češke. I tu Dinamo dobro stoji