Novi val hladnoće i ove tmurnosti koja mi siše elan na slamčicu tjeraju me samo na žlične obroke, a neodstatak vitamina D nadomješćujem gustim varivima i gulašima.
Uz fini ruski 'stroganoff' virozi pokažite gdje joj je mjesto
Zaista mi je sve izglednija pomisao da Zagrebom haraju dementori i zato je posvuda hladno i jadno. Moji patronusi ne iskaču iz čarobnog štapića već iz lonca, a danas mi je trenutak radosti donio Stroganoff.
Stoganoff je poznato rusko jelo koje se sastoji od mekane govedine/junetine u kremastom umaku. Varijacija ima milijun, a svima je dodirna točka da se koriste goveđe meso i vrhnje. Moja varijanta ima od svega po malo, sugar, spice and evertyhing nice. Stroganoff najčešće serviram uz špecle (njemačka vrsta tjestenine), no i tagliatelle bi dobro poslužile.
Sastojci za četiri osobe:
- 600 g junećeg buta narezanog na kockice
- 200 g šampinjona
- 1 luk
- senf
- kiselo vrhnje s minimalno 20% mliječne masti
- 0,3 l goveđeg temeljca
- ulje/mast
- sol, papar
- brašno
- pasata
- 1/4 šalice mlijeka/1
- 2 jaja
- muškatni oraščić
Priprema:
- Meso narezano na kockice popržite na malo ulja ili bolje masti. Pecite dok ne ishlapi sva tekućina i meso ne poprimi lijepu boju, što je otprilike 15 minuta.
- Meso stavite sa strane, a na istoj masnoći prepržite šampinjone (one veće narežite na četvrtine) dok ne porumene, te ih potom izvadite van.
- Ako treba dodajte još masnoće te propirjajte sitno narezani luk. Kad luk omekša dodajte dvije žlice passate i žlicu brašna. Pržite miješajući minutu do dvije te zalijte s temeljcem. Dodajte žlicu senfa, sol i papar, vratite meso u lonac i pustite da krčka 40ak minuta.
- Potom dodajte 2 – 3 žlice punomasnog vrhnja i šampinjone, smanjite vatru te pustite da se krčka još deset minuta.
- U međuvremenu zakuhajte 2 l vode sa šakom soli. U jednoj zdjeli skupa pomiješajte 3/4 šalice brašna, sol i muškatni oraščić, a u drugoj istucite 2 jaja s mlijekom i miješajući dodajte u smjesu brašna. Dobro izmiješajte (kao da radite noklice) da se ne stvore grudice.
- Izlijte dio smjese (poprilično je tekuća) na plastičnu dasku za rezanje i sitnim potezima noža režite komadiće direktno u kipuću vodu. Pustite da se kuhaju 5 minuta te procijedite. Servirajte špecle sa Stroganoffom i opcionalno grillanim mrkvama.
U slast,
T.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednostiVeliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćinTko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...