Obavijesti

News

Komentari 29

Krijumčarili 65 ljudi: Otac i sin iz Međimurja 'mozak' operacije

Krijumčarili 65 ljudi: Otac i sin iz Međimurja 'mozak' operacije
1

Organizirali su preuzimanje državljana Turske, njihov smještaj te prijevoz i daljnje ilegalno prebacivanje u Sloveniju i Mađarsku. Cijena im je bila od 500 do 1000 €

VIDEO

Zbog krijumčarenja 65 turskih državljana među kojima je bilo i male djece, EUROPOL je u suradnji sa hrvatskom, mađarskom i slovenskom policijom te USKOK-om proveo koordiniranu akciju 'Kaštel' i uhitio 13 ljudi. Njima su su turski državljani za bolji život u Europskoj Uniji platili najmanje 37.600 eura. 

Od 13 osumnjičenih, koje se tereti za zločinačko udruženje i za protuzakonito prebacivanje osoba preko državnih granica, desetorica su s područja Hrvatske, dok su dvoje iz Turske i jedan iz Mađarske. 'Mozak' operacije krijumčarenja bili su 57-godišnjak i njegov 30-godišnji sin s područja Međimurja koji su od 19. studenoga prošle do 19. siječnja ove godine na području Zagreba, Čakovca i Varaždina u svoj švercerski lanac uključili još 11 ljudi. 

Organizirali su preuzimanje državljana Turske, njihov smještaj te prijevoz i daljnje ilegalno prebacivanje u Sloveniju i Mađarsku. 

Prema tvrdnjama policije, bile su aktualne dvije rute krijumčarenja nakon što su Turci autobusima legalno dolazili u Hrvatsku, uglavnom u Zagreb gdje su ih temeljem ranijih dogovora preuzimali šverceri koji su ih zatim odvozili na područje Varaždina i Čakovca.

Jedna od daljnjih ruta bile su zelene granice uz pomoć vodiča koji su ih uvodili u Sloveniju gdje su ih opet preuzimali Hrvati u osobnim automobilima te ih odvozili do krajnjih odredišta. 

Druga je ruta bila čamcima preko rijeke Mure u Mađarsku gdje su migrante također, nakon ilegalnog prelaska, preuzimali hrvatski šverceri i dalje ih odvozili automobilima do plaćenog cilja uglavnom Italije i Austrije. 

Cijene su varirale od 500 do 1000 eura po čovjeku, ovisno o broju prebačenih ljudi. 

U pretresima desetak stanova i drugih prostorija kao i deset automobila, policija je oduzela veći broj mobitela, SIM kartica, novca u raznim valutama, oružje, veću količinu streljiva i raznu dokumentaciju koju su vodili o korisnicima njihovih usluga, vezama u inozemstvu, ali i zaradi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u petak u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima