Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Pas se češka, a tijelo mu je puno kvržica, o čemu se radi?

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara zašto se kod pasa mogu ukočiti noge i koji su mogući uzroci stalnog dahtanja čak i u fazi mirovanja

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Moj pas se češka, a tijelo mu je puno kvržica, koji je uzrok tome?

Poštovani, moj zlatni retriver star devet godina se u posljednje vrijeme stalno češka po tijelu i često od silnog češkanja ostane bez dlake. Analne vrećice su mu čiste, ali primijetili smo da ima puno malih kvržica na tijelu. Te kvržice djeluju kao krastice. Jednom mjesečno ga kupamo sa šamponom za pse, a i posipali smo ga ampulom „Frontline“ prije mjesec dana. Molim Vas za savjet.

Mogući uzrok je alergija na buhe

Poštovani,

Teško mi je bez pregleda komentirati o čemu bi se radilo. Ove godine vlada invazija buha te većina kožnih problematika vezano je uz alergije na buhe. Savjetujem da detaljno pretražite svog ljubimca i ako nađete buhu ili male crne mrvice (buhin izmet) tada ampula neće biti dovoljna, već svog ljubimca morate tretirati Frontline / Fypryst sprejem ili Nexgard tabletom te temeljno istretirati prostor nekim insekticidom (npr. Bikill sprej).

Što se tiče kupanja, savjetujem Vam da ga što rjeđe kupate sa šamponom (četiri puta godišnje je sasvim dovoljno). Čestim kupanjem šamponom isušujete kožu što na posljetku vodi perutanju (seboreja), žlijezde lojnice jače rade te se javlja neugodan miris psa, a i suha koža slabije apsorbira ampule protiv parazita.

Psu su se ukočile noge, u čemu je problem?

Poštovani, imam mješanca labradora i retrivera starog tri godine. Prije dva tjedna ukočile su mu se zadnje noge i nije mogao ustati. Nakon par minuta ustao je kao da nije ništa bilo. Odvezli smo ga veterinaru koji ga je pregledao i dao dvije injekcije. Nije nam mogao objasniti o čemu se radi. Danas opet nije mogao ustati.  Na ustima mu se pojavila slina i počeo je povraćati. Ali već nakon nekoliko minuta ustao je i vršio nuždu. I sve je opet bilo normalno. Možete li mii pomoći o čemu se radi? Inače je uredno cijepljen. Hvala.

Simptomi se poklapaju s idiopatskom epilepsijom

Poštovana,

U vašem slučaju moglo bi se raditi o idiopatskoj epilepsiji. Idiopatska (primarna epilepsija-uzrok bolesti se ne zna) najčešće se javlja kod pasa. Karakteriziraju je ponavljajuće epizode napada bez osobitog razloga. Oboljeli psi normalno se ponašaju između napada. Idiopatska epilepsija može biti nasljedna npr. kod njemačkih ovčara, biglova, jazavčara, labrador retrivera, zlatnih retrivera, kolija, bernardinaca, koker španijela, irskih setera, boksera, sibirskih haskija, špringer španijela, aljaških malamuta, border kolija, mini pudle, te sporadično kod križanaca.

Prvi napad obično počinju između 6 mjeseci i 3 godine starosti, no mogu i kasnije. Napadi idiopatske epilepsije obično se manifestiraju kao generalizirani grčevi koji traju prosječno između 1-2 minute. Vremenski intervali pojavljivanja su obično pravilni, sa starenjem životinje napadi mogu postati učestaliji, a jačina napada može se i pojačati.

Nalazi kliničkog, neurološkog i oftalmološkog pregleda su normalni kod idiopatske epilepsije. Životinje koje pokazuju neurološke abnormalnosti između napada treba pregledati na sistemske i metaboličke bolesti ( pregled cerebrospinalnog likvora), a po potrebi i u skladu s mogućnostima napraviti CT i MR pretrage. Životinje koje su imale samo jedan napad ili koje su imale vrlo kratke i lagane napade vjerojatno neće trebati terapiju, dok u svim drugim slučajevima idiopatske epilepsije životinje se stavljaju na terapiju antikonvulzivnim lijekovima (obično phenobarbiton). Doza se prilagođava od slučaja do slučaja. Zbog redovitog uzimanja takvih lijekova potrebne su redovite kontrole krvi (svakih 6 mjeseci – enzimi jetre te određivanje koncentracije phenobarbitona u serumu).

Savjetujem Vam da ako uslijedi još neki napad da ga snimite i pokažete svom veterinaru.

Maltezer dahće i kad miruje, o čemu se radi?

Poštovani, imam maltezera starog dvije i pol godine koji je kastriran. Primijetila sam da jako dahće u fazi mirovanja, kao kad se umori od igre ili mu je vruće iako je zimsko godišnje doba. Dom grijemo do normalnih 21 ili 22 Celzijeva stupnja. Moram napomenuti da se ne sjećam da je tako bilo prije kastracije. Je li to normalno, o čemu se radi?

Za to može biti kriva pretilost

Poštovani,

Dahtanje u fazi mirovanja, a da pri tome nije prethodila neka fizička aktivnost nije normalno. Ako se takvo dahtanje pojavljuje često (svaki dan), za početak možete mu neposredno nakon dahtanja izmjeriti tjelesnu temperaturu (možda je povišena), također obratite pažnju na njegovo ponašanje (da li je aktivan ili izbjegava fizičku aktivnost). Pretilost isto može biti uzrok takvom dahtanju. Preporučujem pregled kod veterinara u slučaju bilo kakvog odstupanja. 

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali
SMJENA ILI NE?

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali

Plus+ Karoglan snosi dio krivnje, ali nije kriv za to što je posložena "teretna" momčad koja teško može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa, a iskustvo i kvalitetu nikako ne uspijevaju materijalizirati na terenu...
20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...
MUDRE RIJEČI

20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...

Hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, potpisala je brojna djela, među njima i 'Tkanje života', 'Laži naše svakidašnje' i 'Knjigu rastanaka'