Obavijesti

Tech

Komentari 18

Njihov robot ide tamo kamo ljudska noga ne može kročiti

Njihov robot ide tamo kamo ljudska noga ne može kročiti
2

Robot ima senzore zbog kojih se može orijentirati u prostoru i slati informacije s nedostupnog terena kod, recimo, prirodne katastrofe. Zovu ga šesteronogi hodač

VIDEO

Zovu ga šesteronogi hodač i kreće se 20 centimetara u sekundi. Četiri zagrebačka studenta elektrotehnike napravila su ga za korištenje u znanstvene svrhe.

Podržao ih je Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo jer ih je oduševio manji robot koji su studenti napravili prošle godine. Tad su pobijedili na natjecanju. Morali su s budžetom od samo 1000 kuna osmisliti što bolje tehničko rješenje nekog problema. Tako je nastao njihov prvi robot, koji je bio nešto jednostavnijeg karaktera od onoga kojeg će kasnije napraviti. Kasnije im je poslužio za pokretanje projekta kojim robotiku približavaju mladima.

Novi robot, koji su počeli izrađivati prije pola godine, a koji im je financirao Zavod prepoznavši njihov potencijal, trebao je biti koristan znanstvenicima. Blizancima Antunu i Josipu Vukičeviću (23) te njihovim kolegama Luki Fučeku (24) i Vlatku Klabučaru (23) sa zagrebačkog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo to je na kraju i pošlo za rukom.

- Najveća razlika između našeg prvog, malog robota, i ovog je u tome što je ovaj novi svjestan okoline, odnosno svoje orijentacije u prostoru - rekao je Antun Vukičević. Robot ima senzore sile u nogama, koji mu omogućavaju da osjeća tlo, ima laserski senzor, kojime može trodimenzionalno mapirati prostor i slati informacije o neravnom terenu. Njime se upravlja preko interneta.

- Osmislili smo ga kao platformu na kojoj studenti mogu eksperimentirati, dodavati svoje senzore i ugrađivati svoje algoritme kako bi napravili neko naprednije upravljanje - otkrio je ponosni student. 
Osim što može koristiti znanstvenicima i studentima, šesteronogi robot mogao bi puno pomoći tijekom prirodnih katastrofa. Na sebi ima kameru za povratnu vezu, pa tako s nedostupnog terena, primjerice kod potresa, može automatski poslati videozapis vlasniku koji njime upravlja preko interneta, o tome kakva je situacija na terenu. 

Ako mu ugradite toplinsku kameru, mogao bi čak javiti informaciju o tome ima li pod ruševinama ljudi. Studenti su u izradu robota ulagali svakodnevno tri-četiri sata rada. Ne skrivaju da je cijeli projekt bio prilično kompliciran, ali zadovoljni su konačnim proizvodom. Nadaju se da će ga ostali studenti još više unaprijediti jer smatraju kako njihov metalni ljubimac to zaslužuje. Za robota su dobili rektorovu nagradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...