Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Da kuhanje gradi prijateljstva najbolje zna Nevena Buljan

Da kuhanje gradi prijateljstva najbolje zna Nevena Buljan
2

Riječanka Nevena Buljan (26) u kratko se vrijeme nametnula kao jedno od najznačajnijih imena hrvatske gastro-blogerske scene jer obiluje odličnim receptima

VIDEO

Ebba je švedsko ime, a otkrila sam ga dok sam čitala o švedskoj kulturi i pokušavala učiti taj jezik. La cuisine na francuskom znači kuhinja, pa sam odlučila da će blog biti “Ebbina kuhinja”, objašnjava ime svog bloga studentica francuskog i ruskog jezika te književnosti u Italiji. 

U njemu predstavlja svoju filozofiju kuhanja i ljubav prema hrani. Većinu posebno oduševe i njezine fotografije hrane koju slika poput skulptura, mala umjetnička djela. Uz to spaja i na prvi pogled nespojivo. 

- U tamnu čokoladu sam stavila parmezan. Kad su prijatelji shvatili, nisu bili oduševljeni pa se i dan-danas zezaju na moj račun. No kad sam kupila kuharicu britanskog čoko-stručnjaka Paul A. Younga, vidjela sam da je i on to napravio, a na Pagu su nedavno spojili paški sir i tamnu čokoladu - kaže Nevena Buljan (26), koju prijatelji zovu i Ebba.

Za kuhanje se počela zanimati s 15 godina. Tada je napravila prvu tortu nakon što je pogledala emisiju kuhara Jamieja Olivera. 

- Počela sam i intenzivno čitati o nutricionizmu, zanimati se za zdravu prehranu i pratiti novitete u gastronomiji. Kada sam upisala fakultet u Italiji, upoznala sam prekrasan svijet talijanske gastronomije koja me i dalje očarava, bok uz bok francuskoj - govori Riječanka. 

Primorska jela je učila od bake, a još kao djevojčica pomagala joj je mijesiti pogače.

- Jedno od prvih deserata na koje sam bila jako ponosna je dekadentna francuska čokoladna torta s bademima iz francuske kuharice Joanne Harris - pohvalila se. 

Nevena kuhanje smatra umjetnošću, kako kaže, nimalo manje bitnom od ostalih umjetnosti. Njezina kuhinja je, dodaje, pomalo eklektična. Spaja i miješa razne stilove te posuđuje elemente iz raznih kuhinja. 

- Inspiraciju za recepte uglavnom crpim iz mediteranske prehrane, francuske i talijanske. Volim povremeno probati indijsku, azijsku kuhinju, ali i grčka me u zadnje vrijeme oduševljava - priznaje Nevena. 

Omiljeno jelo ljeti su joj srdele uz tikvice, kratko pirjane na maslinovu ulju, zatim bruschette s talijanskim specijalitetom, burratom i cherry rajčicama, bosiljkom i baby rigom. A od deserta, voli affogato. Kuglicu sladoleda od vanilije prelivenu kavom iz moche ili espressom. 

- Veliki sam gurman pa volim apsolutno sve probati. Međutim, u zadnje vrijeme pokušavam paziti na zdravu prehranu pa izbjegavam bijelu rižu, bijelo brašno, kruh i tjesteninu. Najviše rabim povrće, integralnu rižu, žitarice bez glutena poput kvinoje, amarantha, prosa, zatim plavu ribu, meso i sezonsko voće - govori Nevena o namirnicama koje često jede. 

- Uzgajam začinsko bilje na balkonu. Kada bih imala svoj vrt, ne postoji povrtnica koju ne bih zasadila. Vrtlarenje me opušta i zdravo je za tijelo - ističe mlada kuharica, koja se nikada nije prijavila na kuharsko natjecanje.

Zasad joj je najveća nagrada što su njezini prijatelji te obitelj oduševljeni njezinim jelima. 

- Posebno volim kuhati s prijateljima. Često se okupimo pa zajedno radimo razne delicije te se družimo uz čašu dobrog vina i ugodnu glazbu u pozadini - kaže ova studentica zadnje godine. Između ispita skupila je i kuharskog iskustva. Prošlo ljeto radila je kao kuharica u tapas baru u Volosku, pokraj Opatije. Prije nekoliko godina ljeto je provela u restoranu na Sardiniji, gdje je kuhala večere za Talijane. A kad ne kuha i uči, u slobodno vrijeme roni ili planinari. 

- Obožavam roniti jer me dubina mora totalno smiruje i brzo napunim baterije. Volim i vrijeme provoditi u prirodi, posebno planinariti. Zapravo, samo mi je bitno da se putuje, da se nešto događa te da uvijek otkrijem nešto novo - ističe Riječanka. Tajna dobro spremljenog povrća je u maslinovu ulju koje obožava.

- Volim da je ‘al dente’ pa ga najčešće pirjam vrlo, vrlo kratko na maslinovu ulju. Povrće ne smije biti prekuhano jer izgubi pravi okus. Obožavam ekstradjevičanska maslinova ulja, zapravo, ovisna sam o maslinovu ulju i svugdje ga stavljam, pa u zadnje vrijeme čak i u kekse te razne deserte - otkrila je vlasnica bloga Ebba’s cuisine. Kao trik zdrave prehrane ističe kuhanje sezonskim namirnicama. 

- Svako godišnje doba je posebno na svoj način i nosi svoje čari, a to se pogotovo odnosi na hranu. Šparoge u proljeće, šumske borovnice po ljeti, gljive u jesen, a zima je rezervirana za zimnicu i tada možemo uživati u svemu onome što smo uspjeli pripremiti tijekom godine - kaže Buljan, koja u jesen najviše kuha maneštre od mahunarki, razna slatka i slana jela od bundeve, pite od sezonskog voća, džemove, tipična primorska jela poput brodeta, pašte i fažola. Iako improvizira, ne držeći se slijepo recepta, kod određenih jela, posebno deserata, potrebno je, priznaje, kuhati točno u gram. Najdraže namirnice su joj one koje može sama pronaći i ubrati u prirodi kao što su gljive, začinsko bilje, proljetne šparoge i kopriva. Tamna čokolada je često sastavni dio većine njezinih slastica. Koliko voli taj slatkiš, pokazuje i to da recepti s čokoladom imaju poseban dio na njezinu blogu. Ta ljubav u zadnje vrijeme kulminira pa ima sve veću inspiraciju za ukusne deserte poput pralina s konjakom. 

- Moja najveća strast u kuhanju je pripremanje čokolatina, pralina i eksperimentiranje s čokoladom. Ono što nikad neću odbiti je komad sočne čokoladne torte poput sacherice - ističe blogerica. Najljepša stvar kod kuhanja joj je što može beskonačno improvizirati i maksimalno upotrijebiti svoju maštu. 

- Od hrane mogu napraviti zaista prava umjetnička djela jer svaka namirnica donosi novu inspiraciju - smatra Nevena. 

Iako se trenutačno bavi samo učenjem za završne ispite kako bi što prije diplomirala, nada se da će i dalje imati vremena za svoja mala djela. 

- Vidjet ćemo hoće li moje kuhanje postati i nešto više od hobija. Nikad se ne zna što nosi budućnost - zaključila je. 

Pita s kremom od sira, bosiljka i jagoda

Sastojci: tijesto: 170 g rižina brašna, 50 g badema, sol, 125 g maslaca, jaje, 2 žlice šećera u prahu; krema: 2 šake bosiljka, 5 žlica mascarponea,150 ml jogurta, 3 žlice šećera u prahu, sok od limuna, 2 šalice šumskih jagoda 

Priprema: Rižino brašno pomiješajte s bademima, šećerom i solju pa dodajte hladni maslac na komadiće. Povežite maslac i brašno tako da dobijete smjesu nalik na pijesak. Dodajte jaje i umijesite prhko tijesto. Spremite ga u hladnjak na 30 minuta. 

Tijesto razvucite i premjestite u kalup te pecite oko 20 minuta u već zagrijanoj pećnici na 180 C. Za kremu sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom pa premažite tijesto. Na vrh dodajte šumske jagode (ili maline, borovnicu) i bosiljak. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith