• Članak
  • Komentari 5
  • Share 12
  • Tweet

Slasni recepti s Peškafonda: Salata te fažol i riži od liganja

Podušene lignje jednostavne su za pripremu, a imaju jedinstven mediteranski okus, osim toga odlično se slažu i s povrćem. Otkrijte i čari fažola na juhu od brudeta

Ponedjeljak, 08. 10. 2012. u 13:45    Piše: 24sata

Toplo-hladna salata od liganja s povrćem i rižom (recept Roberta Stipčevića)

Sastojci: Riža, lignje narezane na kolutiće, razno povrće (crvena i zelena paparika, tikvice, mrkva, bijeli kupus, rajčica), maslinovo ulje, maslo, sol i papar

Priprema: Skuha se riža aldente i opere pod mlazom vode. Na maslu i maslinovom ulju oprži se povrće, koje se predhodno nareže na kockice. Doda se sol i papar, prži se par minuta da povrće ostane hrskavo. U drugoj posudi se poprže lignje, doda se sol i papar. Kad je gotovo, lignje i povrće se izmješa i doda riža. Na kraju se doda malo svježe rajčice narezana na kockice ili po želji parmezana. Može se servirati i toplo i hladno.

Fažol i riži na juhu od brudeta (recept restorana Gariful)

Sastojci: 2 kg ugora narezanog na komade, 0,5 kg lignje na narezane na kolutiće, 1 kg kapule, 1 kg pelati, 3 dcl maslinovog ulje, glavica češnjaka, 1 žlica konšerve, 0,2 dcl kvasina, 2 peperonćina, 1,5 l bijelog vino, 2 l ribljeg temeljac, 0,5 kg fažola, 20 dkg riža, sol, peršin

Priprema: U jednoj teći na maslinovom ulju se dinsta kapula dok ne pozlati, ulije se kvasina, posoli, doda vino i kuha dok alkohol ne ispari. Dodat pelate i češnjak i kuhat još dvadeset minuta. U dobiveni umak se stavi ugor i lignje, i kuha još 25min. U drugoj teći se u ribljem temeljcu kuha večer prije namočeni fažol, kada je fažol napola kuhan doda se riža i kuha još 7-8 minuta. Polovica umaka od brudeta se doda u fažol, stave se 2 narezana peperonćina i kuha još deset minuta. Po želji posoliti i dodati peršina.

Podušene lignje (recept restorana Gariful)

Sastojci: 2 kg svježih liganja, 1,5 kg krumpira, 2 režnja češnjaka, 0,2 dcl bijelog vina, 0,15 dcl maslinovog ulja, sol, papar, peršin

Priprema: Na zagrijano maslinovo ulje staviti lignje, dodati krumpir, češnjak, vino i poklopiti lonac. Kuhati poklopljeno 30 minuta. Po želji popapriti, posoliti i dodati peršin.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Kuhanje.

Tagovi: recepti, podušene lignje, lignje, brudet

Izdvojeni komentari 5 komentara Pogledaj sve komentare
08.10.2012., 18:59

proaktivan: samo nek je žderanja. gladne i ovako nitko ništa ne pita!

08.10.2012., 16:04

cicciolina: điz...jel ovo Gianna Apostolska miša ?!

08.10.2012., 14:30

PLAVI SAFIR: mediteranska hrana njam,njam...

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar
24shop