Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Smoothie: Superzdravo voćno iznenađenje iz Južne Amerike

Smoothie: Superzdravo voćno iznenađenje iz Južne Amerike
4

Umjesto medom ili šećerom smoothie možete zasladiti vrlo zrelom nasjeckanom bananom ili javorovim sirupom. Imat će više vlakana ako s voća ne ogulite koru

VIDEO

U osvježavajući ljetni sok smoothie ubacuje se voće prema želji, a najzdravije varijante, koje se mogu piti za doručak, sadrže zeleni čaj, zob, pa čak i špinat. Idealan ljetni napitak smoothie priprema se u blenderu, i to najčešće od svježeg ili smrznutog voća, leda, mlijeka ili jogurta, voćnog soka, meda ili sirupa te rjeđe sladoleda. Neke malo neuobičajenije varijante mogu sadržavati i kocke čokolade ili čak maslac od kikirikija. 

Domovina smoothieja su zemlje Latinske Amerike, gdje su zbog bogatstva tropskog voća domoroci već prije tisuću godina radili slične napitke. Njih su malo izmijenili i popularizirali u SAD-u, gdje se smoothie može isprobati u većini kafića i restorana. Na glasu je kao vrlozdravo piće, a osobito ako se umjesto mlijeka doda obična ili mineralna voda.

Također, u superzdrav smoothie možete dodati i zeleni čaj, koji će u kombinaciji sa svježim voćem biti prava vitaminska i energetska bomba. Ako smoothiejuželite povećati količinu vlakana važnih za dobru probavu, možete mu dodati i malo zobenih pahuljica. U njega se može slobodno ubaciti i svježi špinat, što je osobito dobro za djecu, koja vrlo često ne žele ni “primirisati” to povrće.

No kako biste izvukli vitaminski i proteinski maksimum iz smoothieja, preporučuje ga se popiti odmah nakon što ga napravite, ali to ne znači da ga ne možete spremiti u zamrzivač te ga rastopiti kad ga se zaželite. Ako želite poboljšati pamćenje i vitalnost, dan započnite “antiageing” smoothiejem. Za njega vam treba popola šalice borovnica, jagoda, malina i kupina, šalica vode te dvije žlice lanena ulja. Sve sastojke ubacite u blender te miksajte 20-ak sekundi dok ne dobijete glatku smjesu. Da bi bila gušća, možete dodati kocke leda, a umjesto bijelim šećerom zasladite ga smeđim ili medom.

Crveni smoothie od jagoda, trešnji i ananasa

Sastojci: Banana, 5 jagoda, 2 kriške svježeg ananasa, 5 trešanja bez koštica, 100 ml svježe iscijeđenog narančina soka, deset kocki leda.

Priprema: U blender ubacite narezane banane, ananas, narančin sok, trešnje i kocke leda. Sve sastojke miksajte 20-ak sekundi, a čašu ukrasite listovima metvice ili svježom jagodom.

Smoothie od ananasa i banane

Sastojci: 2 šalice svježeg ananasa narezanog na kocke, banana, 1/2 šalice kokosova mlijeka, 1/2 šalice sladoleda od vanilije

Priprema: U blender stavite narezani ananas, banane, kokosovo mlijeko i sladoled pa miksajte 20-ak sekundi. Rashladite s nekoliko kocki meda.

Smoothie od lubenice i vanilije

Sastojci: 2 šalice lubenice narezane na kocke, šalica malina, 2 kugle sladoleda od vanilije

Priprema: U blender stavite kocke lubenice i malina te miksajte 20-ak sekundi dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim dodajte kugle sladoleda od vanilije i miksajte još 20-ak sekundi. Na kraju ostavite u hladnjaku pa dodajte nekoliko kocki leda.

Smoothie od mrkve i metvice

Sastojci: 2 šalice manga narezanog na kocke, šalica soka od mrkve, šalica narančina soka, 1/4 šalice svježe metvice

Priprema: U blender stavite kocke manga i miksajte 20-ak sekundi pa dodajte svježe napravljeni sok od mrkve i narančina soka te metvicu. Miksajte još 20-ak sekundi. Rashladite u hladnjaku.

Tropski smoothie

Sastojci: banana narezana na kolutove, pola šalice sladoleda od vanilije, 1/2 šalice narezanog manga, 1/2 šalice kokosa, šalica mlijeka

Priprema: U blender stavite banane, mlijeko, sladoled od vanilije i kokos. Miksajte 30-ak sekundi dok se sastojci ne pretvore u glatku smjesu pa dodajte i izmiksani mango. Za slađi okus dodajte žličicu meda ili šećera.


Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet
ŠTO VI MISLITE?

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet

Umjesto lijepih uređenih varijanti sa sjajnim česticama ili nekom od proljetnih, pastelnih boja, ova se dama odlučila za mnogo 'opasniji' izgled noktiju
Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje