Obavijesti

Lifestyle

Komentari 68

Čokolade s rižom imaju do 14 posto riže i 50 posto šećera

Čokolade s rižom imaju do 14 posto riže  i  50 posto šećera
1

Samo jedna analizirana čokolada je tamna i ima 50 posto kakaa. No u njoj je sastojak koji nije dobar za djecu. Tri čokolade imaju manje od 30 posto kakaa

VIDEO

Neke od analiziranih čokolada s rižom su mliječne, a druge su proizvođači deklarirali kao tamne. Mliječna čokolada je proizvod dobiven od kakaovih proizvoda i mlijeka ili mliječnih proizvoda koji, prema pravilniku, mora sadržavati najmanje 25 posto ukupne suhe tvari kakaovih dijelova, 14 posto suhe tvari mlijeka i 3,5 posto mliječne masti.

Tamna čokolada, pak, proizvod je koji sadrži kakao, šećer, masti te ponekad dodatke kao što su emulgatori ili arome. Tamna čokolada razlikuje se od mliječne prvenstveno po sadrzaju kakaa. Tamnom čokoladom smatra se čokolada koja sadrzi više od 35 posto kakaa. Budući da tamna čokolada ima više kakaa od mliječne, a manje šećera, mlijeka i masti, smatra se zdravijom.

Kakao je plod biljke kakaovca koji je bogat antioksidansima i mineralima. Isto tako, obiluje vlaknima koja štite zdravlje crijeva. Istraživanja pokazuju kako konzumacija kakaa štiti organizam od starenja te bolesti srca. Upravo zbog kakaa, čokolada se smatrala pićem bogova, pa bogatih, a imala je i vrijednost zlata. 

Najviše kakaa, 50 posto, sadrži čokolada Lidl, koja je jedina tamna čokolada, dok ga najmanje, po 29 posto, sadrže čokolade Plodine, Dorina i Kandit. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve analizirane čokolade obiluju šećerom koji je na prvome mjestu na popisu sastojaka. To znači da ga ima najviše od svih sastojaka. Preciznije, šećer čini više od pola čokolade. Jednom čokoladicom unijet ćemo gotovo polovinu dnevne preporučene doze šećera.

Thinkstock

Ako pojedemo cijelu veliku čokoladu, preporučeni dnevni unos ćemo prekoračiti. Kakaova masa, maslac i mlijeko čine glavninu ostatka čokolade. Kakao maslac bogat je zasićenom masnom kiselinom, stearinskom kiselinom za koju neki smatraju kako je jedna od rijetkih zasićenih kiselina koja ne podiže razinu štetnog kolesterola u krvi.

Unatoč ovome, na unos biste trebali pripaziti. Osim kakao maslaca, čokoladice čiji smo sastav analizirali sadrže i biljne masti u kojima ima “nezdravih” trans i zasićenih masnih kiselina. 

U čokoladama s rižom je, naravno, i ekspandirana riža. Riža je žitarica koja je inače bogata vitaminima B skupine te raznim mineralima koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Većina tih, za zdravlje dobrih sastojaka, nalazi se u ljusci. Ljuska se prilikom obrade riže uklanja pa je bijela riža ne sadrži. Zbog toga sadrži i male količine vitamina i minerala.

Riža ne sadrži gluten pa je mogu konzumirati osobe koje imaju nepodnošljivost na gluten, tj. boluju od celijakije. Ekspandirana riža dobiva se tako da se pri povišenoj temperaturi zrnu riže volumen poveća nekoliko puta.

Najviše riže sadrže čokolade Lidl i Plodine, po 14 posto, dok je najmanje ima čokolada Mikado, 10 posto. Najčešći dodatak, odnosno aditiv u analiziranim čokoladama jest sojin lecitin. To je prirodni emulgator koji povezuje mast i vodu te je zaslužan za karakterističnu konzistenciju čokolade. Osim ovog emulgatora, Lidl čokolada s rižom sadrži i poliglicerol poliricinoleat, čija se konzumacija ne preporučuje djeci.

Riža bez ljuske i bez zdravih sastojaka Bez ljuske je riža iz analiziranih čokolada pa u njima nema ni zdravih sastojaka, poput minerala i vitamina B skupine. Riži je grijanjem nekoliko puta povećan volumen. 

First Nice je tamna čokolada i sadrži 50 posto kakaa 9,99 kn (200 g)

Plodine imaju biljne masti s nezdravim kiselinama 9,90 kn (200 g)

Dorina ima sojin lecitin i nedefiniranu aromu za bolji okus 11,90 kn (130 g)

U Mikadu je punomasno mlijeko i najmanje riže, 10 posto 9,99 kn (125 g)

Kandi je poput Dorine, ali ima dva posto više riže 7,99 kn (100 ml)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam