Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Dijeta "8 sati": Jede se sve, od 9-17 h i mršavi 4,5 kg na tjedan

Dijeta "8 sati": Jede se sve, od 9-17 h i mršavi 4,5 kg na tjedan
1

Jedete li tijekom dana u razmaku dužem od osam sati, vaš se metabolizam usporava i ne može potrošiti sve kalorije što uzrokuje nakupljanje kilograma

VIDEO

Ako se ne želite odreći omiljene hrane, ali želite smršavjeti, jedite samo tijekom perioda od osam sati, savjetuju autori knjige "Osmosatna dijeta: Izgubite kilograme, a da ne pazite što jedete", David Zinczenko i Peter Moore. Naime, jedete li samo u razmaku od devet ujutro do pet navečer ili od 11 ujutro do sedam navečer tijelo će lakše razgraditi svu hranu i vi ćete izgubiti višak kilograma. 

Pridržavate li se takvog ritma možete u samo tjedan dana izgubiti četiri i pol kilograma, no jedete li nakon tog vremena tijelo će kalorije pretvoriti u salo na trbuhu i bedrima, tvrde autori. Osmosatnim režimom prehrane produžuje se vrijeme od doručka do posljednjeg obroka koje tijelu omogućuje da potroši baš sve kalorije i pretvori ih energiju, piše Daily Mail.

Što jedete u dužem vremenskom periodu, to metabolizam teže sagorijeva masti

Ovu su teoriju potvrdila i istraživanja u kojima su znanstvenici ispitanike podijelili u dvije grupe. Prva grupa je tijekom dana jela tri obroka, a druga je isti broj kalorija smjela pojesti tijekom određenog vremena. S time da su imali i razdoblja posta. Upravo je druga grupa postigla bolje rezultate, a smršavjeli su više nego prva.

- Jedete li u kraćem razdoblju prisiljavate metabolizam da radi brže, no produžite li to vrijeme tako da jedete na primjer tijekom cijelog dana, vaš će se metabolizam ulijeniti - objasnio je dr. Satchidananda Panda s Biološkog instituta Salk u Kaliforniji.

I umjetno svjetlo utječe na višak kilograma

Sve više ljudi ima problema s pretilosti i dijabetesom, a razlog za to krije se u umjetnom svjetlu koje utječe na naš cirkadijalni ritam koji kontrolira funkcioniranje organizma, navode autori. S umjetnim svjetlom produžilo se i vrijeme za hranjenje koje naš probavni sustav jednostavno ne prepoznaje zbog čega se kilogrami samo skupljaju. Takvo ponašanje negativno utječe na proizvodnju hormona i enzima. 

- Upravo zbog toga raste i broj oboljelih od dijabetesa. Sve smo duže budni i jedemo do kasno u noć što usporava metabolizam - dodao je dr. Panda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi