Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Punjene lignje: Užitak je tu uz gljive, pršut, blitvu ili češnjak...

Punjene lignje: Užitak je tu uz gljive, pršut, blitvu ili češnjak...
9

Kako punjenje ne bi iscurilo, prije pečenja lignje zatvorite čačkalicama, a peršin, limun, češnjak i maslinovo ulje ističu im okus kako god ih pripremate ili punite

VIDEO

Želite li pripremiti lagane ali ukusne punjene lignje, isprobajte ovaj jednostavan nadjev s rižom. Krakove umiješajte u brašno i ispržite na ulju. Ispržene krakove narežite, pomiješajte s češnjakom, peršinom i kuhanom rižom. Sve posolite i popaprite pa smjesom napunite lignje. Krajeve zatvorite čačkalicama i stavite peći. Prema želji, možete i napunjene lignje uvaljati u brašno i ispržiti na ulju. Lignje se najčešće nadijevaju smjesom od pršuta i sira. Napravite nadjev od narezanih krakova, kuhane riže te pršuta i sira. 

Punjene lignje zatim ispržite na propirjanom luku. A domaćice će sigurno ukućane i goste oduševiti pravim ljetnim jelom, lignjama punjenim blitvom. Najprije prokuhajte blitvu. Zatim nasjeckajte krakove pa ih pomiješajte s blitvom, narezanom slanom ribom, jajetom i češnjakom.

 Punjene lignje obično se poprskaju maslinovim uljem, no većina ih peče na biljnom ili suncokretovu ulju. Ako ih pečete s krumpirima, za osvježavajuću aromu stavite među njih dvije polovice limuna ili pola glavice luka i, prema želji, nekoliko komadića pancete. Možete ih prekriti folijom, a obično se peku na 220°C 45-60 minuta. No ne morate ih nužno peći u pećnici. U Dalmaciji su specijalitet punjene lignje pečene na žaru. Punjene lignje poslužite sa željenim prilogom, a možete pripremiti i umak kojim ćete ih preliti, primjerice umak od rajčica s krakovima, ako ih niste iskoristili za nadjev. Volite li pikantnije lignje, prelijte ih ljutim umakom.

Lignje i špageti

Punjene lignje odlične su ako ih poslužite i sa špagetima s umakom od rajčice. Nadjev napravite od sira, peršina, krušnih mrvica, jajeta, češnjaka i malo cimeta.

Vrlo ukusno

Lagan i zdrav specijalitet dobit ćete napunite li lignje rižom. Rižu možete pomiješati s povrćem te, primjerice, tanko narezanim pršutom i neizostavnim krakovima.

Pečene punjene lignje sa šampinjonima

Sastojci: 300 g šampinjona, 1 kg očišćenih lignji, 1 narezan luk, 3 češnja češnjaka, 3 žlice krušnih mrvica, 2 žlice bijelog vina, 2 žlice pirea od rajčice, 2 žlice brašna, peršin, sol, papar.

Priprema: Propirjajte luk i češnjak pa dodajte krakove, šampinjone i papar. Pirjajte dok tekućina ne ispari. Dodajte mrvice, brašno, peršin, pire od rajčica i vino te začinite. Lignje napunite tom smjesom, zatvorite čačkalicama i pecite.

Slasne lignje punjene mljevenom svinjetinom

Sastojci:  1 kg očišćenih lignji, 300 g mljevene svinjetine, 300 g krumpira, 50 g šljiva, 30 g pinjola, 30 g grožđica, 1 luk, 1 poriluk, 30 g tartufa, 2 dl bijelog vina, goveđa kocka

Priprema: Pirjajte pola sitno narezanog luka i pola poriluka. Dodajte svinjetinu, grožđice, narezane šljive, pinjole te nastavite pirjati. 

Posolite i popaprite. Dobro očišćene lignje nadjenite smjesom od mljevenog mesa te zatvorite krajeve čačkalicama kako nadjev ne bi iscurio. Poprskajte ih maslinovim uljem i kratko pecite na roštilju. U međuvremenu skuhajte krumpir i poslužite s lignjama. Lignje možete poslužiti i s umakom. U tavu dodajte ostatak luka i poriluka, propirjajte te dodajte vino i goveđu kocku. Dodajte naribani tartuf i kuhajte dok se umak ne reducira.

Lignje sa šafranom i rižom s morskim plodovima

Sastojci: 500 g lignji, 300 g riže, 300 g plodova mora, 1 luk, maslinovo ulje, vegeta, sol, papar, 3 češnja češnjaka

Priprema: Kratko pržite luk pa dodajte rižu. Dodajte vegetu i vodu pa ostavite da se kuha. Umiješajte nasjeckani šafran. U drugoj tavi na žlici ulja pržite plodove mora 15-ak min, ubacite češnjak, posolite i popaprite. Dodajte plodove u rižu. Očistite lignje i napunite ih rižom s plodovima mora. Pričvrstite krajeve čačkalicama i pržite lignje dok ne postanu rumenkaste. Poslužite s prilogom prema želji.

Punjene lignje s tikvicama

Sastojci: 8 velikih lignji, 4 tikvice, 100 g parmezana, 1 žlica krušnih mrvica, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Dobro očistite lignje i odrežite im krakove. Narežite tri tikvice na kolutove. Pržite ih kratko na vruću ulju pa im dodajte parmezan, mrvice, sol i papar. Tom smjesom napunite lignje, pričvrstite krajeve čačkalicama te ih stavite peći. Kad budu gotove,  preostalu tikvicu narežite po dužini i kratko pecite na zagrijanu ulju. Punjene lignje poslužite s pečenim tikvicama.

Lignje punjene špinatom i ricottom

Sastojci: kg lignji, glavica luka, češanj češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, žlica neslanog maslaca, 300 g svježeg špinata, 200 g riccote, jaje, žlica peršina, sol, papar, čaša bijelog vina, rajčice u limenci, narezan limun na četvrtine

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Očistite lignje, odstranite krakove i sačuvajte ih. Propirjate luk i češnjak na žlici maslinova ulja i maslacu. Dodajte krakove pa pirjajte oko dvije minute. Dodajte špinat i još pirjajte. Ocijedite višak tekućine te ostavite špinat da se hladi. U zdjeli izmiješajte sir, jaja, peršin i ohlađeni špinat. Dobro izmiješajte pa začinite. Napunite lignje smjesom i zatvorite ih čačkalicama. Poredajte u jednom sloju u posudu za pečenje, dodajte vino i rajčice te začinite. Pecite 40-45 minuta. Poslužite lignje s komadima limuna.

Lignje s krakovima, češnjakom i peršinom

Sastojci: kg lignji, 4 češnja češnjaka, 3 žlice krušnih mrvica, dl maslinova ulja, sol, papar, peršin, žlica vegete

Priprema: Dobro očistite lignje. Odsijecite im krakove, narežite ih i pomiješajte s nasjeckanim češnjakom, peršinom i mrvicama te začinite solju, paprom i vegetom. Nadjenite lignje smjesom. Pecite ih poklopljene 20-ak min. Poslužite s umakom od rajčice.

Lignje punjene sirom i pršutom

Sastojci: kg lignji, 200 g pršuta, 200 g gaude, vezica peršina, maslinovo ulje

Priprema: Očistite lignje. Pršut i sir narežite na sitne kockice. Nasjeckajte peršin te dobro promiješajte sa sirom i pršutom. Smjesom napunite lignje. Zatvorite štapićem za ražnjiće ili čačkalicama koje se izvade prije serviranja na tanjur.

Lignje punjene ovčjim sirom

Sastojci: 800 g lignji, žlica peršina, 50 ml bijelog vina, 2 žlice vegete, 2 žlice krušnih mrvica, 2 češnja češnjaka, 50 ml maslinova ulja, 200 g ovčjeg sira

Priprema: Očistite lignje, a krakove nasjeckajte. Naribajte sir i dodajte krakovima. Umiješajte mrvice, peršin i češnjak. Izmiješajte smjesu i nadjenite lignje. Pecite ih na zagrijanom ulju oko sedam minuta sa svake strane. Pospite vegetom i vinom.

Pečene punjene lignje s brendijem

Sastojci: kg manjih lignji, poriluk, 2 češnja češnjaka, šalica mesa od račića, 100 ml vrhnja, 4 žlice brendija, krušne mrvice, peršin, sol, papar, maslinovo ulje.

Priprema: lspržite češnjak i poriluk na ulju pa dodajte krakove, meso rakova, vrhnje i brendi. Pospite mrvicama i začinite. Nadjenite lignje pa pecite na 190°C oko 15 minuta.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja