Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Ružmarin jača pamćenje, tjera karcinom, potiče brži rast kose

Ružmarin jača pamćenje, tjera karcinom, potiče brži rast kose
1

Iako su jako dobri za zdravlje, pojedine mirisne i prirodne dodatke hrani treba koristiti u malim količinama kako ne bi izazvali žgaravicu, glavobolju ili druge smetnje

VIDEO

Ružmarin bi mogao biti tajna dugovječnosti i zdravlja, tvrde znanstvenici koje je iznenadilo to što su u talijanskom selu Acciazoli u pokrajini Salermo pronašli čak 300 stanovnika starijih od 100 godina, puno više nego što je uobičajeni prosjek. No ne samo da ih je iznenadila dugovječnost, nego i činjenica da je među njima zabilježen puno manji udio oboljelih od Alzheimera i drugih oblika demencije.

Istraživanje o njihovim životnim navikama pokazalo je da se to vjerojatno može povezati sa zdravom mediteranskom prehranom koja je uobičajena na tom području te s mnogo kretanja jer je selo smješteno na uzvisini i ljudi svakodnevno pješače do trgovina, no znanstvenici smatraju da je na to utjecala i svakodnevna upotreba ružmarina u pripravi jela.

Još su Grci i Rimljani pleli grančice ružmarina u vijence koje su nosili na glavi vjerujući da to može pozitivno utjecati na memoriju, a to su brojna istraživanja i dokazala. 

- Ružmarin ima pozitivan učinak na poboljšanje pamćenja te je izvrsna podrška živčanom i krvožilnom sustavu. Pokazalo se da dugoročni svakodnevni unos ružmarina smanjuje pojavu tromboze - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Također, ublažava spazam i bolove u mišićima, stimulira rast kose, a list ružmarina u Europi koristi se i kod probavnih smetnji, posebno dispepsije, jer neutralizira uzročnike bolesti koji se prenose hranom (Listeria monocytogenes, B. cereus i S. Aureus). 

- Ružmarin je i snažan antioksidans. Ima pozitivan učinak na karcinom dojke i crijeva. U kombinaciji s kurkuminom ima još jače djelovanje - kaže naša sugovornica. 

Fotolia

Začinsko bilje u prehrani ima mnoga korisna svojstva

- Na primjer, oni koji imaju visok krvni tlak, zahvaljujući začinima mogu smanjiti unos soli - ističe i nutricionistica Mirna Trumbetaš. Dodaje kako mnogi začini pozitivno utječu i na poticanje metabolizma, kao, na primjer, kurkuma ili čili te imaju antioksidativni učinak, a to znači da pomažu u obrani stanica od slobodnih radikala, odnosno raznih vrsta bolesti, no začini sami po sebi nisu lijek: 

- Prije svega, koristimo ih povremeno i u malim količinama pa ne možemo govoriti o tome da liječe. Osim toga, u prehrani seljaka u talijanskom selu vjerojatno je bilo i mnogo omega 3-masnih kiselina, a to se posebno povezuje sa zdravljem krvnih žila te prevencijom srčanog i moždanog udara, pa ružmarin vjerojatno nije jedini važan sastojak.

Neki začini u većim količinama mogu imati i negativan učinak. Takav je slučaj, na primjer, s ljutim začinima koji u većoj količini mogu oštetiti sluznicu želuca, debelog crijeva i izazvati žgaravicu, upozorava Mirna Trumbetaš. I muškatni oraščić, na primjer, jelu daje posebnu aromu, no prečesta upotreba i veća količina tog začina čak može biti otrovna. Zato, ako začine počnete koristiti u ljekovite svrhe, uvijek je važno dobro se informirati o njihovu djelovanju, a ako je potrebno i potražiti savjet liječnika, kaže Mirna Trumbetaš. 

  • Origano: Snažan antioksidans koji ublažava glavobolje i probavu Neka istraživanja upućuju na to da usporava širenje stanica raka. Hlapiva ulja u ovom začinu uključuju timol i karvakrol, koji inhibiraju rast bakterija, uključujući Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus. Djeluje kao snažni antioksidans. Može imati blagotvoran učinak na bolesti respiratornog sustava, probavne smetnje i glavobolje, kaže Marić Bulat.
  • Cimet regulira šećer, ali pazite da ne pretjerate Cimet smanjuje brzinu kojom glukoza ulazi u krvotok te poboljšava iskorištenje glukoze u samim stanicama. U svrhu regulacije šećera dovoljno je unositi do 6 grama cimeta dnevno. Najčešće se uzima s ugljikohidratima. Studija objavljena u časopisu Američkog udruženja kemičara Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da kineski cimet u prosjeku sadrži 63 puta više kumarina u usporedbi s ceylonskim cimetom, koji se inače često preporučuje za upotrebu. No pretjerani unos kumarina može oštetiti jetru i bubrege. 
  • Oblozi od đumbira smiruju artritis i reumu Oko 1/8 žličice đumbira u prahu može djelovati protiv glavobolje gotovo jednako brzo kao konvencionalan lijek, pokazuje više istraživanja. Koristan je i kod menstrualnih grčeva, a zbog antihistaminskog djelovanja đumbir pomaže i pri ublažavanju alergija. Oblozi od đumbira ublažavaju reumu i artritis.
  • Mažuran pomaže pri regulaciji ženskih hormona Čini se da usporava širenje stanica raka dojke, a neka istraživanja pokazuju da dvije šalice mažurana na dan pozitivno djeluju na ženske hormone i ublažavaju probleme s policističnim jajnicima. Mast od mažurana može ublažiti i glavobolju.
  • Ružmarin djeluje diuretički Osobe s visokim krvnim tlakom, čirevima, Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom ne bi trebale uzimati ružmarin. Djeluje izrazito diuretički, pa i osobe na diureticima trebaju biti oprezne. Može ometati uzimanje terapije u kontroli šećera u krvi i krvnog tlaka.
  • Začinite hranu i skuhajte čaj Možemo ga koristiti kao čaj od suhe biljke, tinkturu, tekući ekstrakt, esenciju za kupanje ili kao eterično ulje pomiješano s drugim uljima za lokalnu uporabu, no ukupna dnevna količina ne smije biti veća od 4 do 6 grama osušene biljke. Ne preporučuje se uzimati terapijski kod djece ispod 18 godina. Trudnice moraju biti oprezne jer može izazvati pobačaj, a ne preporučuje se ni dojiljama. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu