Obavijesti

Lifestyle

Komentari 115

Top 10 malih jadranskih otoka: 'Hrvati, pa gdje ste ih skrivali'

Top 10 malih jadranskih otoka: 'Hrvati, pa gdje ste ih skrivali'
1

Britanski list nahvalio je našu obalu ponovno izabravši prekrasne otoke, no ovog puta izdvojili su 10 manjih, i to onih koji su idealni za odmor u miru, tišini i ljepoti mora

VIDEO

Ovi otočići, od kojih je većina slabo naseljena i ne toliko posjećena, savršeni su za vožnje brodom, duge šetnje, prekrasne plaže i upoznavanje druge kulture, piše britanski Guardian. U svom vodiču detaljno su opisali svih deset otočića, gdje odsjesti i što raditi. 

POGLEDAJTE VIDEO: Deset prekrasnih hrvatskih otoka

Pokretanje videa...

01:05

Izdvojili su i kratke zanimljivosti iz povijesti o svakome od njih. 

Ovo su top 10 malih otoka prema Guardianu:

  1. Lopud - udaljen sat vremena trajektom od Dubrovnika, Lopud je drugi svijet u usporedbi sa životom u gradu. Panoramski pogledi pružaju se na planine i duboko plavo more te elafitski arhipelag sve do kopna. Na ovom otoku nema automobila, na njemu živi 220 stanovnika, i velik je nešto manje od 5 km2. 
  2. Sveti Nikola - najsjeverniji je hrvatski otok. Zamotan je u šumu borova i okružen s dva kilometra kristalno čiste obale. Otok je nenaseljen osim hotelskog resorta, izgrađenog 2015. No svatko ga može posjetiti s brodom iz Poreča. Ovdje je ronjenje odlično, delfini su učestala pojava u srpnju i kolovozu. Ovaj otok nekad je bio u privatnom vlasništvu venecijanske trgovačke obitelji koja je izgradila elegantni dvorac i restaurirala svjetionik iz 14. stoljeća. To je ujedno i hrvatski najstariji svjetionik. 
  3. Veliki Brijun - nekad su bili poznato ljetovalište jugoslavenskog predsjednika Tita. Nakon njegove smrti, arhipelag je prenamijenjen u nacionalni park. Poznato je izletište, a do njega se dolazi trajektom iz Fažane. Put traje 20-ak minuta. Na njemu nema stalnih stanovnika i ovo mjesto postaje mirna oaza jednom kad trajekti odu. 
     

    #brijuni #zebras #croatia #velikibrijun

    Objavu dijeli Teodora Nikolić (@mala_celistkinja)


    Ovdje se može puno toga istraživati, uključujući otiske dinosaura, ostatke starog Rima, botanički vrt, ornitološki park, ali i golf teren s 18 rupa izgrađen prije stotinu godina. Tu je i safari park s egzotičnim životinjama koje je dobio Tito. Među njima je i slon Lanka, jedan od dva koje je dobio od Indire Gandhi. 
  4. Susak - do njega se vozi trosatnom vožnjom iz rijeke. Jedinstven je jer je sav pjeskovit. Otok nema cesti, samo mekane staze. Susak dolazi od grčkog imena origano koji ovdje raste samoniklo. Na njemu živi manje od 150 ljudi. 
     

    #croatianislands #travel #hillsideview #morningbythesea #morningview #susakisland #dawnphotography

    Objavu dijeli Antonio Manhard (@alarnium)

  5. Silba - na ovom otoku nema ni auta ni hotela, a tijekom srpnja i kolovoza, ne može se voziti ni bicikl. Na taj način lokalno stanovništvo želi sačuvati svoj mir.

    Ovaj otočki dragulj udaljen je sat i pol vožnje katamaranom od Zadra. Plaže su divne, kao i mjesta za kupanje i ronjenje. 
  6. Kornat - oko 89 otočića čini kornatski arhipelag, nacionalni park južno od Zadra. Prekriven je maslinama, smokvama i kaduljom. Zemlja i vode glavnog otoka Kornata jako su zaštićene. Postoji samo 9 zona za ronjenje, naplaćuje se posjet, ali svi oni koji su željni sunca, mora i tišine te pješačkih staza ovdje će neupitno uživati. 
  7. Šolta - iako se vidi iz Splita, na ovaj otočić ne dolazi puno ljudi. Njihov gubitak. Gradić Maslinica, bivše ribarsko selo, okruženo je borovom šumom i okrunjeno utvrdom iz 18 stoljeća koju su pretvorili u luksuzni hotel. Pogled s njega je prekrasan. Ovdje će posebno uživati foodieji zbog odličnog ekstradjevičanskog maslinovog ulja, grožđa, vina i meda. 
  8. Sveti Klement - na samo pet minuta vožnje od Hvara, smjestio se ovaj otočić, koji je davne 1906. botaničar Eugen Meneghello pretvorio u svoj tajni vrt i tu posadio ružmarin, lavandu i i ljiljane. Uskoro je otvorio i kuću za goste, što je danas komplet bungalova kojima upravljaju njegovi unuci. Uglavnom je nenaseljen od listopada do ožujka. Sveti Klement je idilično mjesto na kojemu nema auta.
  9. Biševo - južno od Visa smjestilo se Biševo veliko manje od 6 km2. Najpoznatiji je po Modroj špilji koja se može posjetiti brodićem kroz mali otvor u otoku. Idealno je špilju posjetiti ujutro kako bi uživali u maksimalnoj modrini. 
  10. Proizd - smješten na zapadnoj strani Korčule, otok je potpuno nenaseljen, ali je idealan za izbjeći sve ljetne gužve. Do njega možete doći brodom iz Vele Luke na Korčuli. Prekrasne staze za šetnju sijeku otok.
     

    Einfach ein traum #proizd #korcula #hrvatska #unglaublich #clearwaterbeach

    Objavu dijeli sabine_ob (@sabiii.nchen)


    Piknik se preporučuje na bijeloj plaži od oblutaka, Bili Boci. Ronite li, sigurno ćete vidjeti ježince i hobotnice.

    Pročitajte i Ovo su najljepše plaže Jadrana! 65 dragulja od sjevera do juga 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...