Obavijesti

Lifestyle

Udahnite povijest s mirisima mora: Obiđite Istru i Kvarner

Udahnite povijest s  mirisima mora: Obiđite Istru i Kvarner
5

Tako naše i tako blizu, destinacije Istre i Kvarnera nude obilatu povijest i mnogo lokacija za istraživanje. Nakon razgledavanja okrijepite se brojnim tamošnjim specijalitetima

VIDEO

Da bi vidjeli i istražili Istru i Kvarner brojni turisti nam stižu iz cijelog svijeta. Pomislite samo koliko su vam blizu destinacije poput simpatičnog Huma, Poreča, ali i Rijeka, Opatija ili otok Krk. Ispunite dane životom u Istri i Kvarneru. 

Posjetite Hum, najmanji grad na svijetu 

Mjestašce, odnosno grad u sjevernoj Istri, smjestio se oko 14 kilometara jugoistočno od Buzeta. Hum i službeno nosi status najmanjeg grada na svijetu, što može zahvaliti činjenici da unatoč tome što u njemu živi samo 30 stanovnika, ima sačuvane gradske institucije, zbog čega je uvršten i u Guinnessovu knjigu rekorda! Prošećite njegovim dvjema ulicama i razgledajte crkve Marijinog Uznesenja i Sv. Jeronima. Poznat je i po svojoj Aleji glagoljaša, ceste duge 7 kilometara, koja vodi od mjesta Roč do malog,ali velikog Huma. 

Poreč je dio svjetske baštine 

Grad na zapadnoj obali Istre star je gotovo 2000 godina. Njegovu luku od mora štiti otočić Sveti Nikola. U šetnji gradom pronaći ćete očuvane ulice Dekumanus i Cardo Maximus sačuvane u izvornom obliku, prema rasporedu ulica starorimskog castruma, odnosno utvrđenog vojničkog tabora. Poznato povijesno zdanje je Eufrazijeva bazilika, podignuta u 5. stoljeću te je najvažniji kulturni spomenik Poreča. UNESCO ju je 1997. uvrstio na popis spomenika svjetske baštine i nikako je ne smijete propustiti. 

Rijeka: Lučki grad prepun povijesti 

Rijeka je poznata kao lučki grad, no prepuna je povijesnih zdanja koja treba vidjeti. Povijesno središte grada smjestilo se kraj ušća rijeke Rječine u Jadransko more. Stari dio grada s južne strane okružuje Korzo, najpoznatija ulica i okupljalište.

Sredinu Korza krasi Gradski toranj sa satom koji je izgrađen u baroku, a uz njega u nizu se pružaju palače koje su gradili znameniti trgovci. Za oko će vam zapeti i katedrala Sv. Vida za koju je projekt dao izraditi venecijanski graditelj Franjo Olivieri. Tu su i Kapucinska crkva Gospe Lurdske, crkva Sv. Jeronima i druge koje ćete otkrivati šečući Rijekom. Budnim oko grad čuva Svetište Gospe Trsatske i najstarije marijansko svetište. 

Rijeka jedina u Europi čuva prsluk s Titanika

Povijest zna da je posada broda Carpathija, koji je 11. travnja 1912. godine iz New Yorka zaplovio prema Rijeci, kobne večeri 15. travnja iste godine zaprimio SOS signal slavnog prekooceanskog broda Titanik. Po dolasku, sat i 40 minuta nakon potonuća Titanika, posada Carpathije počela je spašavati preživjele brodolomce. Na Carpathiji je bio i konobar, 18-godišnji Riječanin Giuseppe Car, koji je pomagao izvlačenju ljudi sa čamaca. U strci mu je u rukama ostao prsluk za spašavanje nepoznatog putnika s Titanika kojeg je Giuseppe donio natrag u Rijeku. Sačuvan do današnjih dana, jedini je to prsluk s poznatog broda koji se nalazi u Europi, a možete ga vidjeti u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja. 

Provjerite zašto Opatija nosi naziv 'bisera Jadrana'

Opatija je poznata kao biser Jadrana, a njezine ulice prošarane cvijećem odmah će vas osvojiti. Pionirka hrvatskog morskog turizma idealna je za duge šetnje uz obalu 12 kilometara dugom šetnicom, slavnom Lungomare, koja spaja Opatiju s drugim mjestima na rivijeri. Šetnja samom Opatijom pravi je mali istraživački pohod jer ćete naići na prekrasne vile, ali i kapelicu Sv. Kuzme.

Istražite Krk, jadranski otok s najviše naseljenih mjesta  

Najveći hrvatski otok prepun je zanimljivosti i značajnih povijesnih lokaliteta. Bašćanska ploča i crkva Svete Lucije u Jurandvoru i Krčka katedrala samo su neki od njih. Mostom izgrađenim 1980. godine Krk je povezan s kopnom, a da vam na otoku sigurno neće biti dosadno ako volite istraživati pokazuje činjenica da je otok s najviše naseljenih mjesta, njih čak 68. 

Jeste li znali? Istra i Primorje njeguju poseban stil folklornog napjeva

Na području Istre i Hrvatskog primorja postoji kompleksan stil folklorne glazbe - dvoglasje tijesnih intervala.

Napjevi se izvode dvoglasno uz pratnju narodnih instrumenata koji sviraju po 'istarskoj ljestvici'. Ovaj stil folklorne glazbe temelji se i na karakterističnoj boji tona koji se postiže pjevanjem djelomično kroz nos. Tijekom izvođenja u obje dionice često se improvizira no završeci u oktavi ostaju strogo pravilo. 

Ovaj stil folklornog napjeva 2009. uvršten je na UNESCO-v popis svjetske ne materijalne baštine u Europi. 

 

Više informacija o kulturnoj baštini Hrvatske i idejama što vidjeti i posjetiti kroz jednodnevne izlete potražite na stranici Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
RAJ ZA NAUTIČARE

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš
Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
ISTRA, KVARNER I GORJE

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara