Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Umor, akne, opadanje kose... Saznajte kojih vam vitamina nedostaje i kako ih nadoknaditi

Umor, akne, opadanje kose... Saznajte kojih vam vitamina nedostaje i kako ih nadoknaditi

Uz uravnoteženu prehranu najčešće nam nisu potrebni dodaci prehrani. Donosimo simptome koji ukazuju na to da u tijelu postoji neki manjak i namirnice kojima ga možete nadoknaditi

VIDEO

Uz zdravu, raznoliku i uravnoteženu prehranu, konzumirajući dosta voća i povrća, u većini slučajeva moguće je osigurati sve potrebne nutrijente i nema veće potrebe za uzimanjem dodataka prehrani koji sadržavaju vitamine i minerale. U nekim situacijama to može biti i štetno, jer može dovesti do njihove neravnoteže u organizmu, koja čak može biti okidač za pojavu nekih bolesti kaže obiteljski liječnik dr. med. Dragan Soldo.

POGLEDAJTE VIDEO: Ova prehrana usporit će simptome starenja 

Pokretanje videa...

00:50

- Zato je prije odluke o konzumiranju nekih vitamina i dodataka uvijek dobro prethodno se konzultirati s liječnikom, ljekarnikom ili nutricionistom, koji će na temelju simptoma koje im opišete znati prepoznati postoji li u organizmu neki nedostatak, ili vas mogu uputiti na testiranje razine pojedinih vitamina i minerala u organizmu. Ako se utvrdi manjak, dobro je prvo prilagoditi prehranu tome da češće uvrstite na meni namirnice koje sadrže ono što vam nedostaje, a onda i razmisliti o potrebi da se posegne za dodacima - kaže sugovornik. Dodaje kako treba imati na umu da nam najčešće nisu potrebne ni dodatne količine C vitamina, o kojem se najviše priča, jer ga uz kvalitetnu prehranu možemo osigurati u dovoljnim količinama.

storyeditor/2024-04-24/dijeta-9_F66e1b8.jpg

- S druge strane, ako dulje vrijeme pretjerujete u dozi, C vitamin može biti i štetan za sluznicu želuca te izazvati gastritis, kolitis, upalu želuca, debelog i tankog crijeva. Ukratko, može izazvati zdravstvene probleme – upozorava liječnik.

I mag. nutricionizma, Roko Marović, iz savjetovališta Nutrivision, kaže kako većina ljudi kroz prehranu može osigurati sve što je potrebno za dobar imunitet i pravilno funkcioniranje organizma, no postoje situacije i skupine ljudi koje bi povremeno trebale razmisliti o dodacima. Na primjer, ljudi koji nerado jedu voće i povrće, ili su dugoročno na dijeti, uz izbjegavanje pojedinih namirnica, mogu završiti s nutritivnim manjkom. Na to dodatno mogu utjecati povećani mentalni stres i nedostatak sna i odmora, koji iscrpljuju organizam i narušavaju imunitet.

Uzimate antibiotike? Evo što izbjegavati piti i jesti dok kura nije završena - i razlozi zašto
Uzimate antibiotike? Evo što izbjegavati piti i jesti dok kura nije završena - i razlozi zašto

- Povećanom riziku od slabljenja imuniteta izloženi su i ljudi koji boluju od nekih kroničnih bolesti, poput osoba s autoimunim poremećajima, kao i pacijenti koji boluju od onkoloških bolesti, ali i oni koji se previše čuvaju. Naime, uz pretjeranu higijenu te pretjerano dezinficiranje ruku također negativno utječemo na imunitet, jer time smanjujemo utjecaj virusa i bakterija koji prirodno 'napadaju' organizam i tako potiču razvoj imuniteta - ističe sugovornik. Dodaje kako to može biti razlog za to da se povremeno posegne za dodacima prehrani, kako bismo nadoknadili ono što nam je potrebno.

storyeditor/2023-11-15/pxl-070322-92369110_Am4KBC0__1_.jpg

To se posebno odnosi na nekoliko vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje organizma, poput vitamina A, C, D, E i cinka, kaže sugovornik, dok će mnogi spomenuti i važnost vitamina B skupine,

Donosimo pregled simptoma koji mogu biti znak da vam nedostaje nekih važnih vitamina ili minerala u organizmu te popis namirnica koje ih sadržavaju.

Vitamin A

Čini ga zapravo skupina kemijskih spojeva, među koje spadaju retinol, retinal, karoten i karotenoidi. Važan za stvaranje pigmenta osjetljivog na svjetlo u štapićastim stanicama očne mrežnice, pa možemo reći da su mame i bake koje su nas uvjeravale da je mrkva dobra za vid imale pravo. Istraživanja su potvrdila da pomaže u prevenciji noćnog sljepila te sprječava suhoću rožnice i pretjeranu osjetljivost na svjetlo. Povezan je i s pravilnim rastom zuba i zaostajanjem u rastu općenito, kao i s aknama i psorijazom te vodi smanjenoj otpornosti prema infekcijama. Postoje istraživanja koja su ukazala na to da je koristan u prevenciji nekih vrsta raka.

Hrana i vježbanje su najbitniji: Pet vitamina za jači imunitet
Hrana i vježbanje su najbitniji: Pet vitamina za jači imunitet

Nalazi se posebno u namirnicama životinjskog porijekla, uključujući maslac, jaja (žumanjke), meso, jetru, a u visokim udjelima ima ga i u voću i povrću sa žutom i narančastom korom, primjerice marelicama i jabukama. Topiv je u masti, pa iskoristivost tog vitamina iz povrća možete povećati tako da lešo povrće začinite s malo maslinovog ulja, ili da ga pripremate na malo maslaca.

Vitamini B skupine

storyeditor/2024-04-24/zdravlje-dreamstime_xl_65085866__1_.jpg

Već i manji nedostatak vitamina B1 (tiamin) može izazvati tjeskobu i razdražljivost. Manjak vitamina B2 povezan je s upalama jezika i usana, ljuskanjem vlasišta i ekcemima na koži, kao i opadanjem kose te raspuklinama u kutovima usana. Vitamin B3 može dovesti do umora mišića, gubitka apetita, ekcema, glavobolje, nesanice i depresije.

Vitamin B6 važan je za zdravu kožu i živce i stvaranje crvenih krvnih stanica, a pomaže u prevenciji astme, artritisa, nekih vrsta raka, koronarnih bolesti, različitih alergija i poremećaja cirkulacije te doprinosi apsorpciji nekih drugih vitamina. Tu je i folna kiselina (B9), zaslužna za jačanje apetita i stimulaciju proizvodnje klorovodične kiseline u probavnom sustavu te za stvaranje novih stanica, a time i za rast i razvoj ljudskog embrija, odnosno kasnije novorođenčeta (dobiva se preko majčinog mlijeka).

Manjak B 12 može biti odgovoran za anemije, oštećenje mozga i živčanog sustava. Povezan je i s infekcijama jezika te poremećajima u živčanom sustavu koji mogu dovesti do gubitka osjeta i slabu usklađenost pokreta.

U svim slučajevima preporučuje se pojačati unos mliječnih proizvoda, posebno sira, jetre, jaja, zelenog lisnatog povrća i mahunarki te mesa peradi i povremeno crvenog mesa. Tu su i grahorice, te orašasti plodovi, kao i suho voće i neke žitarice (riža).

Vitamin C

Fotolia

Snažan je antioksidans i pomaže u prevenciji niza bolesti, a najbolji izvor su svježe voće i povrće. Ima ga u agrumima, bobičastom voću, kiviju, papaji breskvama, rajčicama, svježem zelenom povrću, kiselom kupusu, krumpiru, paprikama, cvjetači i brokuli te – čili paprici. Važan je za zdravlje krvnih žila, lijepu kožu, zdrave zglobove i mišiće, kao i za ublažavanje alergijskih reakcija. U slučaju manjka, mogli biste imati problema sa sporijim zacjeljivanjem rana, suhom i ispucalom kožom i kosom te krvarenjem i upalama zubnog mesa. Češće se javljaju infekcije i upale, probava može biti usporena, i vjerojatno se brzo umarate i često zijevate.

Vitamin D

Riječ je o jednome od rijetkih vitamina koji tijelo može proizvesti samo i tako nadoknaditi oko 80 posto tjelesnih potreba. To je aktivni oblik vitamina D koji se obilježava kao D3 i naziva kolekalciferol, a istraživanja pokazuju da se može stvoriti već nakon 20 minuta izlaganja tijela suncu. Znakovi manjka su sporiji rast od djeteta, lomljivi i krhki nokti te lomljive kosti. Sve više istraživanja potvrđuje učinak vitamina D na zdravlje gastroenteralnog sustava, posebno crijeva i balans 'dobrih' i 'loših' bakterija u crijevima, što smanjuje rizik za razvoj sistemskih i kroničnih upala. Time smanjuju i rizik od pojave neurodegenerativnih poremećaja, posebno Parkinsonove bolesti.

Među simptomima koji ukazuju na manjak su kronična bol u mišićima i kostima, manja izdržljivost kod tjelovježbe, loše raspoloženje, kronične upale kao posljedica slabog imuniteta i narušeno kardiovaskularno zdravlje.Da biste ga nadoknadili, u prehrani se treba koncentrirati na ribu i morske plodove (losos, bakalar, tuna, te plava riba, poput srdela, skuša i inćuna), punomasne sireve, a ima ga i u maslacu, žumanjku, jetri.

Neko povrće je zdravije jesti kuhano, a drugo ne - da biste iskoristili vitamine i minerale
Neko povrće je zdravije jesti kuhano, a drugo ne - da biste iskoristili vitamine i minerale

Vitamin E

Riječ je o skupini spojeva koje u potpunosti dobivamo iz hrane. Najbolji izvori su pšenične klice, soja, sjemenke pamuka, kukuruzno i ulje kikirikija, margarin, sjemenke i orašasti plodovi, maslac, jaja, batat, jetra i neke vrste zelenog povrća.

Vitamin K

storyeditor/2024-04-24/spinat_dreamstime_xl_3528935.jpg

Većinu potreba za tom skupinom spojeva zadovoljava vitamin K2, kojeg proizvode crijevne bakterije. Nalazi se u zelenom povrću, osobito kupusnjačama, morskim algama, krumpiru, jetri, pšeničnim klicama, orašastim plodovima, jogurtu, ribljim uljima, mliječnim proizvodima i slično. Manjak je povezan s osteoporozom, bolestima jetre i crijeva.

Cink

Niske razine cinka su u korelaciji s većim rizikom od upale pluća kod starijih osoba i dvostrukom većim rizikom od smrti od upale pluća u odnosu na adekvatan status cinka u tijelu. Korisna spoznaja za sve jest da suplementacija cinkom u trenutku prehlade ili viroze može smanjiti vrijeme trajanja bolesti. Namirnice najbogatije cinkom su crveno meso, iznutrice, plava riba, morski plodovi i jaja.

Kalcij

Fotolia

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu, a 99 posto kalcija u organizmu nalazi se u kostima. Glavni izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi, zeleno povrće, banane i žitarice. Važno je konzultirati se o njegovom nadoknađivanju kroz dodatke prehrani jer kod unosa prevelikih doza kalcija postoji mogućnost njegovog odlaganja u stijenke krvnih žila, što smanjuje njihovu elastičnost i prohodnost.

Magnezij

Nedostatak magnezija najčešće prepoznajemo kao grčeve u mišićima, tremor, slabost te bol u mišićima. Nadoknadite ga iz orašastih plodova, sjemenki i kakaa, mahunarki i cjelovitih žitarica. Dobar izvor su i banane i zeleno lisnato povrće.

Željezo

Nedostatak željeza je vrlo čest, procjene kažu da se s time bori oko 30 posto žena. Manjak se očituje kroz blijedu kožu, pojačani umor i smanjenje fizičkih sposobnosti. Dobar izvor željeza su crveno meso, iznutrice, riba, jaja, žitarice, orašasto voće te zeleno lisnato povrće.

Kod anemije će vam pomoći uzimanje kombinacije željeza, folne kiseline i vitamina B12
Kod anemije će vam pomoći uzimanje kombinacije željeza, folne kiseline i vitamina B12

S dodacima prehrani pazite na dozu i vrijeme uzimanja

Kad posegnete za dodacima prehrani, obično ih treba uzimati dva do tri mjeseca u kontinuitetu da dođe do povlačenja simptoma. Nakon toga poradite na tome da manjak dodatno nadoknadite kroz prehranu i prestanite piti dodatke, kako biste izbjegli mogućnost da se naruši ravnoteža vitamina i minerala u organizmu. Važno je i držati se preporučenih doza na dnevnoj razini, odnosno problem nećete riješiti prije ako počnete piti duple doze vitamina i minerala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj