Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

10 znakova manjka vitamina i minerala: Prosjeda kosa, umor

10 znakova manjka vitamina i minerala: Prosjeda kosa, umor

Osluškujte svoje tijelo, ono će vam reći kada mu nešto nedostaje ili nije kako treba. Prema nekim znakovima možete zaključiti koji važni vitamini, minerali i drugi važni nutrijenti vam neodstaju u organizmu

VIDEO

1. Prhutavo vlasište

Mogući nedostatak: Masne kiseline

Ukoliko primijetite da vam se koža peruta nakon češanja po glavi, nemojte odmah pomisliti da imate perut. Naime, to se zna događati i kada kroz prehranu ne unosite dovoljno zdravih masnih kiselina u tijelo. 

- Esencijalne masne kiseline, poput omega-3, su lubrikant za naše tijelo. Bez toga ćete se osušiti. Pazite da pojedete barem dva riblja obroka tjedno kako biste dobili dovoljno omega-3. Druge masne kiseline, poput alfa-linolenske kiseline (ALA), također su važne. Naći ćete ih u orasima i lanenim sjemenkama - objašnjava Staci Small, registrirana dijetetičarka iz SAD-a specijalizirana za medicinsku prehranu.

Povremeno gladovanje obnavlja stanice, štiti od mnogih bolesti
Povremeno gladovanje obnavlja stanice, štiti od mnogih bolesti

2. Tanka, lomljiva kosa

Mogući nedostatak: Vitamini B skupine

Biotin, jedan od vitamina B skupine važan je za zdravu i jaku kosu, ali važna je i folna kiselina (vitamin B9). Njezin nedostatak uzrokuje tanke i lomljive vlasi, kaže Staci Small i savjetuje povećati unos žitarica, jesti više sirovog špinata, koji je odličan izvor folne kiseline, te češće pojesti pokoju šparogu.

- Za jačanje kose i noktiju koristi se ekstrakt preslice koji je trenutno najpopularniji dodatak prehrani za te probleme - rekla nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

3. Prosjeda kosa

Mogući nedostatak: Bakar

Ukoliko vam kosa izgleda neuobičajeno prosijedo u zadnje vrijeme, provjerite unosite li dovoljno bakra u organizam. 

- Bakar ima ulogu u proizvodnji melanina, što kosi daje njezinu boju. Razmislite o testiranju razine bakra u tijelu ukoliko vam kosa postane prebrzo sijeda ili se to dogodi iznenađujuće rano, recimo u 20-im godinama iako u obitelji nema takvih slučajeva - kaže Olivia Wagner, registrirana dijetetičarka iz SAD-a

Dodaje da su dobar izvor bakra konzervirane školjke, kamenice i gljive.

Oljina mini dijeta: Za gubitak kila i lijepu brončanu boju kože
Oljina mini dijeta: Za gubitak kila i lijepu brončanu boju kože

Olja Martinić savjetuje jedenje rajčice, jer je bogata vitaminima i mineralima te je jedna od biljaka koja je najbogatija bakrom. 

- Rajčica nutricionistički zaslužuje najveće ocjene. Izuzetno je niske kalorijske vrijednosti jer svega 25 kcal daje čak 100 g svježe rajčice, a na vodu otpada oko 95 posto ploda. U vodi su otopljeni visokovrijedni vitamini i to vitamin C, vitamini B skupine, zatim vitamini E i K. Sadrži gotovo većinu organizmu potrebnih minerala u tragovima: bakar (najbogatija je među biljkama po sadržaju toga mineral), a prisutni su dragocjeni cink, fluor te  mangan, bor, kobalt, radijum, jod - pojasnila je.

4. Pukotine i rane u ustima

Mogući nedostatak: Vitamin B12

Ako vašem tijelu nedostaje vitamina B12, moguće je da se pojave lezije nalik na ulkus u ustima ili pukotine sa strane usana. 

- Viđam ljude kojima nedostaje taj vitamin. U tom slučaju u prehranu uvrstite više peradi, nemasno crveno meso i jaja. Ukoliko ste vegetarijanac, to će biti malo veći problem, ali moguće je pomoću namirnica kao što su mlijeko neživotinjskog podrijetla (npr. od badema, riže, soje, kokosa...), žitarice i prehrambeni kvasac - pojašnjava Olivia Wagner.

- Za zdrave osobe je dehidrirani i inaktivirani pekarski kvasac jedan od najboljih izvora vitamina B skupine. Ali, ukoliko imate povišenu razinu candide u probavnom sustavu, radije na druge načine unesite vitamine B skupine - savjetuje Olja Martinić.

5. Izbočine na stražnjoj strani ruku

Mogući nedostatak: Cink i vitamin A

Ako vam ruke nisu glatke već na njima imate male crvenkaste izbočine, moguće je da vam u prehrani nedostaje cinka i vitamina A. Radi se o keratozi pilaris (tzv. pureća koža) koja zahvaća stražnju stranu ruku.

- Mnogi pacijenti imaju te male crvene kvrge koje ne svrbe. U takvim slučajevima uvijek provjeravam njihove razine cinka i vitamina A - kaže Small. 

Napominje da cinka ima u peradi, hummusu, sjemenkama bundeve. Dinja, između ostalog,sadrži dva snažna antioksidansa, a to su vitamin A i vitamin C - i jedan i drugi su zaslužni za stvaranje kolagena koji obnavlja oštećeno tkivo, usporava proces starenja kože i daje joj lijep, svjež izgled.

6. Izbrazdani nokti

Mogući nedostatak: Želučana kiselina

Iako se tu ne radi o nedostatku hranjivih tvari, radi se o neadekvatnoj želučanoj kiselini koja nije u stanju dovoljno razgraditi hranu i omogućiti potpuno upijanje vitamina i minerala koje vaše tijelo treba. U tom slučaju se na noktima znaju pojaviti grbe, odnosno površina im nije glatka već izbrazdana.

- Jedan od mogućih uzroka može biti uzimanje lijekova protiv žgaravice koja smanjuje želučanu kiselinu - smatra Staci Small.

Nekim ljudima pomaže pijenje jabučnog octa pomiješanog s vodom uz obrok ili uzimanje probavnih enzima kao dodatak prehrani.

7. Umor

Mogući nedostatak: Vitamin D

Biti umoran cijelo vrijeme, unatoč dovoljnoj količini sna, može biti znak da je razina vitamina D u tijelu kronično niska. 

- Nakon što ljudi počnu unositi više vitamina D, fantastično je čuti kako ponavljaju da imaju puno više energije - kaže Small. 

Želite li tijelu osigurati dovoljno ovog vitamina, posegnite za mliječnim proizvodima, poput mlijeka i jogurta ili mlijekom koje nije životinjskog podrijetla, kao što su od badema ili soje. Također, jedite više srdelica, prenosi Reader's Digest.

- Za kronični umor, uz minerale i vitamine, predlažem svakako povećati unos prirodnih sokova, posebno sok jabuke, no često se događa da se odlučim za 'detox' i to uz ekstrakt tri biljke, artičoku sikavicu i crnu rotkvicu - savjetuje Olja Martinić.

Ovakve jabuke još niste jeli - ružičaste su kada ih zagrizete
Ovakve jabuke još niste jeli - ružičaste su kada ih zagrizete

8. Modrice na nogama

Mogući nedostatak: Vitamin C

Ako jedva da se udarite u nešto (više dotaknete, nego udarite), a na nogama vam se pojavi velika modrica, moguće je da u organizmu nemate dovoljnu količinu vitamina C. Naime, taj vitamin pomaže u stvaranju kolagena, koji je pak ključan za stvaranje krvnih žila. Često dobivanje modrica zna ukazivati na oslabljene kapilare.

Na primjer, stres i pušenje smanjuju razinu vitamina C u tijelu pa je važno unositi ga dovoljno prehranom. 

9. Grčevi u listovima

Mogući nedostatak: Magnezij ili kalcij

Magnezij i kalcij igraju važnu ulogu u kontrakciji mišića.

- Važan čimbenik koji pomaže u prijenosu impulsa s živca na mišić je magnezij - elektrolit koji sudjeluje i u kontrakciji mišića pa kod njegovog nedostatka možemo dobiti grčeva. Tijelo ima zalihu velike većine elektrolita, ali ako ih pretjerano gubimo ta rezerva neće biti dovoljna, što se često događa za ljetnih mjeseci kad se puno tijelo znoji i na taj način gubi više magnezija. S  druge strane, i neki patološki poremećaji kao dijareja, povraćanje i slično mogu dovesti do smanjene razine magnezija što u konačnici može izazvati grčeve - objasnila nam je Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba.

Neravnoteža kalcija, magnezija i kalija igra veliku ulogu u pojavi ili izostanku grčeva. Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tekućine u krvi i mišićima.

Odličan izvor magnezija su sjemenke od bundeve, banane i avokado. Dovoljno kalcija dobit ćete iz mliječnih proizvoda, suhih marelica i smokvi, a ima ga i u kelju, soji...

- Kada su u pitanju grčevi, prvo mjesto zauzima magnezij, ali je i ekstrakt gloga često od pomoći - kaže Olja Martinić.

10. Zatvor

Mogući nedostatak: Magnezij i vlakna

Preporučena prosječna dnevna količina vlakana za muškarce je 38 grama, a za žene 25. Kada ne jedemo dovoljno vlakana, često zna doći do zatvora. Cjelovite žitarice su odličan izvor i svakako ih uvrstite u prehranu. Također, zatvor može uzrokovati i manjak magnezija u tijelu pa se pobrinite da ga unosite dovoljno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku