Obavijesti

Lifestyle

Komentari 71

Zube uništavaju cuclanje prsta, čips, smoki, a i griženje noktiju

Zube uništavaju cuclanje prsta, čips, smoki, a i griženje noktiju
1

Smoki se lijepi za zube pa ih treba dobro oprati, baš kao i nakon gumenih bombona čiji šećer oštećuje caklinu dok gazirana pića otapaju caklinu zuba

VIDEO

Briga za zube koje moramo svakodnevno njegovati da bismo ih očuvali, počinje u ranom djetinjstvu, još u doba mliječnih zuba. Uspavljivanjem s bočicom i dudicom dječji su zubi izvrgnuti djelovanju šećera iz soka ili čaja tijekom cijele noći, pa ih je bolje maknuti prije spavanja, a sisanje palca može poremetiti normalan rast zuba i iskriviti ih, pojašnjava nam stomatologinja dr. Đurđica Hajsan. No malo je tko svjestan koliko šteti zdravlju svojih zuba kad svakodnevno posegnu za čašom, dvije gaziranog pića.

- Gazirana pića otapaju caklinu zuba i šećer, kojeg u gaziranim pićima ima i do deset žličica u čaši, zavlači se u fisure, usjekline na kruni zuba između zubnih kvržica. Ali jednako oni koji vole jesti čisti prirodni i zdrav limun mogu ošteti zube jer je njegova kiselina jako agresivna – kaže stomatologinja Hajsan. 

Dodaje da su jednako opasne grickalice, poput čipsa, a osobito smoki koji je, zato što postane ljepljiv u dodiru sa slinom, čak i gori za zube od čokolade i bombona, koji su pak zbog ljepljivosti i šećera vrlo loši za caklinu. Sitni komadići zavuku se u prostor između zuba gdje se mogu skriti pa je pri pranju zuba dobro koristiti i zubni konac i četkicu.  

Kisela i slatka hrana ne odgovaraju caklini zuba pa stomatologinja preporučuje da se odmah nakon takva obroka uzme žvakaća guma bez šećera koja će malo neutralizirati kiselinu u ustima, ali se ipak preporučuje što prije oprati zube jer samo to doista pomaže očuvanju njihova zdravlja. No nije uvijek hrana krivac za naše probleme, katkad su krivi i trendovi ili barem njihovo slijepo praćenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Shutterstock

Na primjer, široko prihvaćeni piercing, pogotovo onaj  na jeziku ili na usni, može ugroziti zube na više načina. Mehanička oštećenja nastaju kad se pri jedenju udara metalnom glavicom piercinga u zube pa se oni mogu i okrhnuti, ali metal može oštetiti i desni pa dolazi do klimanja zuba i, u gorem slučaju, njihova ispadanja.

Također je važno paziti na redoslijed uživanja u pojedinim jelima i izbjegavati nagle izmjene temperature te nikako nakon, na primjer, vruće juhe ne jesti sladoled ili piti ledeno piće. Jako hladno ili jako vruće mogu izazvati i oštru bol. Od loših navika koje nisu povezane s jelom, a također su jako štetne za zube, naša sugovornica ističe griženje noktiju te pušenje koje uništava sluznicu i gingivu, zubno meso, a bolesti desni dovode do klimanja i ispadanja zuba. 

No kao najvažniji savjet za održavanje ljepote i zdravlja zuba dr. Hajsan ističe pravilnu njegu zuba, i to mekanom četkicom:
- Često se koriste pretvrde četkice koje oštećuju zubno meso, a zubima škode i preagresivne paste s izbjeljivačima ili jako abrazivna sredstva, poput sode bikarbone, kojima se izbjeljuju zubi, jer zubima najviše šteti, ako ih dobro ne isperemo.

  • Grickalice u ustima stvaraju jaku kiselinu koja nagriza zube Bakterije u plaku vole hranu bogatu škrobom i pretvaraju ga u kiselinu koja brzo nagriza zube. Ako komadići te hrane ostanu između zuba velika je opasnost od oštećivanja. Posebno je opasan čips te smoki jer ne izazivaju toliku proizvodnju sline kao druga hrana pa se mrvice dulje zadrže u ustima.     
  • Škrgutanje u snu mehanički oštećuje zube Neki ljudi noću škrguću zubima, a da i nisu toga svjesni. Liječnici to pripisuju nakupljenom stresu tijekom dana, pa se u težim slučajevima preporučuje da se koriste zaštitne gume, nalik na one u boksača.
  • Zubi postaju porozniji zbog kiselina iz vina Može se činiti da je bijelo vino manje nezgodno za zube od crvenoga koje ih oboji, ali nije tako. Kiselina prisutna u vinu oslabljuje caklinu i čini zube poroznima i podložnima za upijanje pigmenata iz drugih pića i hrane.
  • Ne otvaraj boce zubima i prestani gristi olovku Mnogo ljudi voli grickati mekano drvo olovke. Iako je to gotovo nesvjesna radnja koja smiruje, važno je prestati s njom, jer loše čini zubima. Bolje je rješenje žvakaća guma bez šećera. Također, bez obzira na to je li riječ o otvaranju pivskih boca ili pomaganju zubima pri otvaranju boca na navoj, tvrdi čepovi mogu okrhnuti vaše zube. 
  • Tanin iz crnoga vina s vremenom potamnjuje zube Kava neće toliko naškoditi samim zubima, ističe dr. Hajsan, ali će im promijeniti boju, pa zubi neće više biti bijeli nego će poprimiti žućkaste nijanse. I crno se vino, zbog toga što sadrži obojeni tanin, “lijepi” za zube i oboji ih.
  • I rekreativci bi trebali misliti na propisanu zaštitu Tijekom sportskih aktivnosti koristite sva zaštitna sredstva pa tako i zaštitne gume za zube. Svi borilački sportovi, te vožnje rola ili bicikla rizik su za zube pa se preporučuje zaštita.  
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno