Obavijesti

News

Komentari 19

Djeca koja crtaju smrt: 'Rat je stalno u mislima naše dječice'

Djeca koja crtaju smrt: 'Rat je stalno u mislima naše dječice'

Crteži sirijske djece pokazuju sav horor rata i užase koje djeca, koja žive u napadnutim gradovima, svakodnevno proživljavaju. Umjesto kućica i cvijeća ova djeca crtaju puške, eksplozije i smrt

VIDEO

Sirijska djeca koja su pobjegla iz bombardiranih gradova nalaze se na terapiji u istanbulskom dječjem centru za rehabilitaciju. Bombe, puške, mrtvi ljudi, sve te slike urezale su se u pamćenje ove nevine dječice koja su svakodnevno proživljavala stravične situacije.

- Crteži pokazuju jednu stvar...Rat je stalno u mislima djece... - rekao je psiholog Tugba Ozturk, prenosi Mirror.

- Rat bi mogao imati posljedice na cijelu jednu generaciju djece s dugotrajnim psihološkim problemima - rekla je Rebbeca Spence iz centra za rehabilitaciju.

- Djeca pokazuju napredak. Neki crtaju Spider Mana ili Power Rangersa koji spašavaju gradove. Oni su neiskvarena djeca u kojima postoji nada - rekao je Ozturk.

Crteže djece su ustupili službenici centra samo nekoliko dana nakon što je video hrabrog petogodišnjeg Omrana Daqneesha šokirao svijet.

Ellin, 8 godina

Traumatizirana djevojčica rekla je nakon crteža rekla da je to prvi put da je vidjela mrtvaca u životu. Ona je, zajedno s još dvoje braće i majkom, odletjela za Tursku, a sudbina oca, koji je ostao u Siriji, nije poznata.

Hana, 10 godina

- Vidim njegovo lice čim zatvorim oči. Vidim ga na zidovima kuće. Uvijek me svuda prati. Tako se bojim - rekla je djevojčica koja je nacrtala kostur mrtvaca kojeg je vidjela u Siriji.

Amine, 7 godina

Amine se svaku noć budi vrišteći zbog noćnih mora. Nacrtala je trenutak kada je njena sestra napadnuta.

Rima, 10 godina

Na prvi pogled ovo izgleda kao slika sretne djece na dječjem igralištu, ali Rima je objasnila: "Nitko se ne želi igrati s ovom djevojčicom u školi. Zovu je prosjakinjom i govore joj da se vrati odakle je došla. Njena učiteljica viče na nju, nitko ne želi pričati s njom, nema prijatelja i tako je tužna".

Muhammed, 8 godina

Osmogodišnji Muhammed nacrtao je opasni put koji je prošao sa svojom majkom do Turske i dvogodišnjom sestrom nakon što je njegov otac umro u ratu. Rekao je: "Ovi ljudi pokušavaju pobjeći bombama, ali zločesti čovjek pokušava prevrnuti brod."

Ahmed, 10 godina

Ovaj nesretni dječak je imao težak oblik depresije kad je došao u centar. Izgubio je majku i brata u sirijskom ratu. Nacrtao je dječaka okruženog bombama i rekao: "Ovo je dječak koji je jako tužan. Ali ne želim pričati o njemu."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...