Obavijesti

News

Komentari 51

Šipak joj dao posao: Antonija je majstorica od eko pekmeza

Šipak joj dao posao: Antonija je majstorica od eko pekmeza
1

Antonija Zelenika (46) iz Velike kraj Požege posao je počela prije četiri godine. Godinama nije mogla pronaći posao, a onda je posadila plantažu kraj Požege

VIDEO

Godinama sam posao tražila na svim mogućim mjestima, a onda sam odlučila uzeti stvari u svoje ruke, govori nam proizvođačica najboljih hrvatskih pekmeza i marmelada.

Antonija Zelenika (46) iz Velike kraj Požege posao je počela prije četiri godine i dosad je skupila mnoga priznanja i medalje s domaćih i inozemnih sajmova.

- Sve radim ekološki. Posadila sam pola hektara šipka i pola hektara mješovitog voća. Osim šipka koristim breskve, marelice, višnje, jagode, šljive, bazgu, ružine latice - ponosno govori Slavonka, čiji je pekmez pobjednik prošlogodišnjeg sajma u Dubrovniku.

Posebno je ponosna na pekmez od bazginih bobica

Antonija je na svom OPG-u od jutra do mraka. Pomažu joj sinovi i kćer. Kad nije u kuhinji, onda je na plantaži ili u podrumu gdje teglice sprema za tržište. Potražnja je tolika da je u svrhe posla morala preurediti i prizemlje kuće.

Posebno se ponosi pekmezom od bazginih bobica, kojeg, kaže nam, dosad nije predstavio ama baš nitko osim nje.

- A nakon desetak dana konzumiranja značajno pomaže u poboljšanju krvne slike. To su joj rekle i prijateljice koje su ga probale, a koje su imale slabu krv - ispričala nam je te dodala kako je tajna njezinih pekmeza u odvajanju soka od voćke čime dobiva potrebnu gustoću.

- Najteže je raditi onaj sa šipkom, ali je zato i najzdraviji, pogotovo za kosti. Ne koristim pesticide jer oni uništavaju korov što šipak i je. U moje proizvode ide samo eko šećer. Prvo se izmjeri udio šećera u voću, a na temelju toga odredim koju količinu još smijem dodati - objasnila nam je proces proizvodnje. Njezini pekmezi su niskoenergetski, jer sadrže veliki udio voća i do 25 posto eko šećera.

Proizvodit će i eko sokove

- Volim eksperimentirati sa svim vrstama voća, ali ne sa šećerom. Kod mene ide maksimalno 25 posto šećera i to ekološkog - ponosna je Antonija na svoje zdrave proizvode, koji su oduševili ljude iz svih krajeva zemlje.

Sretna je jer je sama svoj šef i određuje si radno vrijeme kako njoj odgovara. Sezona joj najčešće traje od listopada do travnja. Tad je stalno na putu, sudjeluje na sajmovima i ostvaruje poslove. 

O eko podrijetlu njenih pekmeza, marmelada i džemova svjedoče i Eko certifikati koji su otisnuti na etiketama svake staklenke, a u čijoj izradi najviše pomaže sin Bruno. Antonija nam je povjerila kako joj je u budućnosti cilj proizvoditi i eko sokove koje će raditi po istom principu kao pekmeze i marmelade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"