Obavijesti

News

Komentari 183

Sve se to može: Općina plaća i hranu i autoškolu školarcima

Sve se to može: Općina plaća i hranu i autoškolu školarcima
4

Bravo, Vladislavci! Sva djeca u vrtićima i školi imaju što jesti, studenti dobivaju stipendije, a srednjoškolci, ovisno o prosjeku u školi, dobivaju jeftiniji vozački ispit

VIDEO

Nekoj djeci u našoj osnovnoj školi to je možda i jedini obrok u danu i zato smo krenuli s tim projektom, koji općinu stoji 120.000 kuna na godinu. Prije se u školi hranilo 80 posto učenika, danas svi, kaže načelnik općine Vladislavci kraj Osijeka Marijan Tomas (29).

Osim što se pobrinula da nitko od 153 učenika u Osnovnoj školi Mate Lovraka i 21 djeteta u vrtiću nije gladno, njegova općina vodi računa i o boljem statusu studenata. Iako ima osnovni budžet od samo 1,4 milijuna kuna, koji s lokalnim prihodima naraste do četiri milijuna, Vladislavci najboljim studentima pomažu s 500 kuna na mjesec.

- Nažalost, ne možemo svima pomoći, pa uvijek odaberemo pet najboljih. To možda nije veliki novac, no njima sigurno dobro dođe - rekao je Tomas, kojemu su od dolaska na vlast mladi i obrazovanje najvažniji.

Studentima i srednjoškolcima sufinanciraju i prijevoz, a Tomasov najnoviji projekt je pomaganje mladima da što lakše pohađaju vozačke ispite.

- Dugo sam pregovarao s autoškolama. Osigurali smo jeftinije polaganje ispita svim našim srednjoškolcima tako da im je škola jeftinija onoliko koliki im je prosjek u školi. Znači, ako učenik ima prosjek 5,0, onda ima 50 posto jeftinije polaganje vozačkog, a ako mu je prosjek 3,5, onda je to 35 posto. U odnosu na to da trošak vozačkog ispita košta oko 7000 kuna, ovi popusti su značajna pomoć djeci i obiteljima - rekao je mladi načelnik, koji se nada da će sljedeće godine uspjeti udvostručiti rodiljne naknade kako bi se povećao natalitet u općini.

Tomas traži i novac iz EU fondova i domaće investitore koji bi se pronašli na području njegove općine. Ona obuhvaća Vladislavce, Dopsin i Hrastin te ima 1882 stanovnika.

Nekad je imala bogate poljoprivrednike i stočare, a danas su farme prazne, a zemlja pusta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije