Obavijesti

News

Komentari 45

Za njega nema umora: Ovaj čovjek može trčati zauvijek

Za njega nema umora: Ovaj čovjek može trčati zauvijek
1

Dean Karnazes (53) svoje trkačke supersposobnosti može zahvaliti rijetkom genetskom poremećaju zbog kojeg se njegovo tijelo ubrzano rješava mliječne kiseline

VIDEO

Istrčao je maraton na Južnom polu na temperaturi od minus 13 stupnjeva Celzija, završio seriju od 50 maratona u 50 dana, svaki u jednoj američkoj državi, a kao da ovo nije dovoljno, neprekidno je sprintao nevjerojatnih 560 kilometara za 80 sati i 44 minute i to bez spavanja. I nikada nije imao grčeve niti upaljene mišiće.

Ovaj nevjerojatni čovjek je 53-godišnji američki trkač Dean Karnazes. Svoje trkačke supersposobnosti može zahvaliti rijetkom genetskom poremećaju zbog kojeg se njegovo tijelo ubrzano rješava mliječne kiseline. Kod zdravih ljudi, kada vježbaju tijelo pretvara glukozu u energiju koja proizvodi mliječnu kiselinu kao nusproizvod. Kada se ona nakupi u mišićima, osjećamo grčeve i umor kojim nam tijelo govori da usporimo. 

No Karnazes takve simptome nikada ne osjeća. Kao rezultat, u stanju je trčati bez zaustavljanja i natjecati se u nekim od najtežih utrka na svijetu. 

- Kod određenog intenziteta zaista osjećam da mogu još dugo. No koliko god se tjerao na više i jače, moji mišići nikada ne dostignu razinu mliječne kiseline zbog koje bi morao stati. To je super ako planirate dugu trku - kazao je jednom prilikom Karnazes za Guardian

Ipak, priznao je da ga je tijekom trodnevne trke bez sna posljednji dan gonila samo dobra volja. Čak je, kaže, iskusio i stanje u kojemu spava i trči. Počeo je trčati već u školi te je tada uvidio da može trčati dulje od ostalih. Unatoč supersposobnostima, prestao je trčati sve do 30. rođendana i od tada ne staje, piše Daily Mail. 

Vjeruje da mu u održavanju dobre forme pomaže i posebna prehrana i način života, a kada ne trči piše knjige o trčanju i vrijeme provodi sa suprugom Julie i dvoje djece. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.