Obavijesti

Sport

Komentari 26

Više od fair-playa: Poštovanje na terenu za naklon do poda

Više od fair-playa: Poštovanje na terenu za naklon do poda
1

Uz ispade navijača, ali i igrača kojima je više stalo do ugovora nego ičeg drugog, kao da smo zaboravili na one koji u pravom sportskom duhu čuvaju fair play...

VIDEO

Učestali ispadi huligana na tribinama, ali i izvan njih, doveli su do toga da se na nogomet više ne gleda kao na plemenitu igru u kojoj je poštivanje suparnika izrazito važan dio cijele priče. Dok s naslovnica 'vrište' novi ispadi navijača, ali i igrača kojima je više stalo do ugovora s više nula, nego ičeg drugog, kao da smo pomalo i zaboravili na one koji u pravom sportskom duhu čuvaju iskonski fair play. Ovo je Top 10 trenutaka poštivanja suparnika. 

10. Carles Puyol - Branjenje igrača koji ga je udario

Poznati španjolski 'kostolomac' Sergio Ballesteros, na utakmici Barcelone i Mallorce napravio je grub prekršaj nad jednim od igrača Barce, a kapetan katalonske momčadi Carles Puyol došao ga je upitati zašto. Stoper Mallorce ošamario je Puyola i odgurnuo ga od sebe, a kada je Ronaldinho krenuo u obranu svog kapetana, Puyol je pak neočekivano krenuo braniti agresivnog suparnika. 

9. Cristiano Ronaldo - Isprika navijaču

Igrač Real Madrida pogodio je jednog od navijača loptom u glavu, a kasnije mu se ispričao i dao mu svoj dres. Nije to jedini put kada se portugalski reprezentativac ovako ponio. Isto je napravio i kada je pogodio jednog od klinaca iza gola. Dječak se rasplakao, ali je zato kući ponio dres jednog od najpoznatijih svjetskih nogometaša. 

8. Brann - Puštanje suparniku da da gol zbog kiksa golmana

Nogometaši Branna htjeli su u duhu fair playa vratiti loptu svojim protivnicima koji su je izbacili zbog pružanja pomoći igraču, no golmanu je ta lopta pobjegla preko glave i završila u golu. Sudac nije imao izbora već je priznao gol, a igrači Branna su se dogovorili da puste suparnicima gol izjednačenja. Stajali su svi mirno i puštali suparnike da prođu do gola, a jedino cijelu foru nije shvatio njihov golman koji je nevjerojatno pokušao obraniti. Sve u svemu, lijep potez igrača Branna, kluba s kojim je Dinamo igrao 2007. u skupini Kupa Uefe i tada u Bergenu izgubio 1-2. 

7. Oliver Kahn - Tješenje Canizaresa nakon finala Lige prvaka

Bayern München je u finalu Lige prvaka 2001. godine na San Siru slavio nakon penala protiv Valencije. Valencia je povela već u 3. minuti kada je Mendieta zabio iz penala, a Bayern je izjednačio također iz penala u 50. minuti. Na penalima su promašivali Paulo Sergio i Andersson za Bayern te Zlatko Zahovič i Carboni za Valenciju. Međutim, u sedmoj seriji promašio je i Pellegrino te je naslov prvaka otišao na stranu bavarske momčadi. 'Šišmiši' su izgubili finale i godinu ranije od Reala 0-3, a sve skupa je izrazito teško palo golmanu Santiagu Canizaresu koji se slomio i pao na travnjak uz suze. Oliver Kahn je umjesto velikog slavlja mirno došao do svog kolege na suprotnoj strani i pokušao ga utješiti. Sjajan potez njemačkog golmana. 

6. Ronaldinho - Poštivanje jednog od navijača u invalidskim kolicima

Ovo je potez koji se vidi dosta često. Ronaldinho je često povezivan samo uz razuzdane zabave i provod, no ovaj potez iz vremena kada je sjajni Brazilac još na počecima svoje karijere igrao za PSG ostao je upamćen. Brazilac je pretrčao cijeli travnjak, preskočio ogradu i dao svoj dres navijaču koji će tako nešto zauvijek pamtiti. 

5. Wieghorst - Promašio nepravedno dosuđeni penal

Morten Wieghorst je na utakmici Danske i Irana namjerno promašio s bijele točke 2003. godine. Branič iranske reprezentacije je nakon zvižduka, za koji je mislio da je znak poluvremena u svom šesnaestercu uzeo loptu u ruke i krenuo prema svlačionici. Međutim, sudac nije dao nikakav znak već je zazviždao netko s tribina. sudac je dosudio igranje rukom i pokazao na bijelu točku, a veznjak danske reprezentacije je u dogovoru s izbornikom Mortenom Olsenom namjerno promašio penal. 

- Nije bilo u redu zabiti iz takve situacije - rekao je Wieghorst nakon susreta koji je Iran na kraju dobio 1-0. 

4. Andrej Ševčenko - Zaštita navijača

I ovakvih scena ima dosta na nogometnim travnjacima, a izdvojili smo Ukrajinca Ševčenka koji je od osiguranja zaštitio jednog od navijača, kada je ovaj utrčao na teren. Malo je nedostajalo da navijač dobije teške batine od osiguranja, a na kraju je dobio Ševčenkov dres za uspomenu. Ne kažemo kako je u redu utrčavati na travnjak, ali potez ukrajinskog igrača je za svaku pohvalu. 

3. Klose - Priznao igranje rukom

Miroslav Klose pokušao je glavom zabiti nakon kornera svog Lazija protiv Napolija, no nije u potpunosti uspio već se lopta od njegove ruke odbila u mrežu. Sudac je priznao gol, no njemački se reprezentativac osjećao grozno zbog toga i zatražio od suca da poništi gol jer je igrao rukom. Najbolji strijelac na svjetskim prvenstvima svih vremena ovim je postao 'besmrtan'. Napoli je na kraju slavio 3-0, a njegovi igrači zapljeskali su Kloseu na potezu fair playa. 

2. Aaron Hunt - Poništavanje nepravedno dosuđenog penala

Werder je vodio 2-0 na gostovanju kod Nürnberga, a Aaron Hunt je u 75. minuti nakon jednog prodora pao u šesnaestercu domaćina. Sudac je pokazao na bijelu točku, a Hunt se brzo ustao i samo kimao glavom tražeći od suca da poništi svoju odluku. Sudac je to prihvatio i poništio penal. Igrači Nürnberga redom su čestitali Huntu koji je priznao da prekršaja nije bilo. Bio je to potez kakav bi u idealnom svemiru svaki put napravio svaki igrač koji bez prekršaja padne u suparničkom šesnaestercu. Mnogi će istaknuti kako je veliko pitanje bi li Aaron isto napravio da se recimo radi o finalu Lige prvaka i zadnjoj minuti te penalu za osvajanje titule, a ne 75. minuti i vodstvu njegove momčadi 2-0. No, mi vjerujemo kako je fair play ipak jači od svega toga i kako bi ovaj njemački igrač napravio istu stvar u bilo kojem trenutku. 

1. Jaba Kankava - Spasio život protivniku

Često smo svjedoci da suparništvo na travnjacima prelazi granice sporta. Viđali smo svakakve poteze igrača prema njihovim suparnicima pa je nekima broj jedan na ovom popisu čak i besmislen jer je u pitanju bio ljudski život. Ljudi se često tješe kako bi svatko napravio istu stvar, no kada bolje razmislimo nismo baš sigurni da bi. Gruzijac Jaba Kankava napravio je točno ono što bi apsolutno svi morali napraviti u tom trenutku. U 22. minuti susreta na Dnipro Areni nakon jednog slobodnog udarca kapetan Dinama iz Kijeva, Oleg Husjev, naletio je na koljeno golmana domaćih, Denisa Bojka, i ostao ležati u nesvijesti na travnjaku. Iste sekunde pritrčao mu je domaći veznjak, Gruzijac Jaba Kankava, i prstima mu izvadio jezik kojeg je Husjev progutao, ne bi li mu pročistio dišne puteve. Nakon pružanja pomoći reprezentativac Ukrajine došao je k svijesti i prevezen je u bolnicu, a pitanje je kako bi sve skupa završilo da nije bilo sjajne reakcije Kankave. 

- Svi smo ostali u šoku. Kad sam vidio Husjeva na zemlji kako se grči i ne ustaje, pretrnuo sam od straha. Uplašio sam se kao nikad. Svaka čast Kankavi, reagirao je u sekundi, izvadio mu jezik i vjerojatno mu spasio život - rekao je Domagoj Vida koji je nakon ovog herojskog poteza prišao Kankavi:

- Pitao sam ga kako je, a on mi je pokazao tragove ugriza na prstima. Boljelo ga je jako. Rekao sam mu da je heroj. Nakon utakmice sam razgovarao i s Husjevim. Bio je u redu. Normalno se istuširao i krenuo s nama u Kijev. Čim smo stigli, odmah je otišao na pretrage. Mislim da je i golman Dnjipra trebao malo više paziti. Nakon utakmice, dok smo sjedili u svlačionici, otvorila su se vrata i ušao je Bojko. Odmah je došao do Husjeva i ispričao mu se. Vidio sam da mu je bilo jako teško - rekao je Vida

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović