• Članak
  • Komentari 12
  • Share 336
  • Tweet14

Donosimo što sve trebate znati o legalizaciji objekata!

Prije mjesec dana u Hrvatskoj je počelo uklanjanje ilegalnih objekata. Kako se to ne dogodilo i vama, donosimo što trebate znati o postupku legalizacije objekata

Srijeda, 31. 10. 2012. u 16:00    Piše: Suzana Badrov

U samo mjesec dana, točnije od 15. rujna do 15. listopada ove godine građani su podnijeli čak 7748 zahtjeva za legalizaciju svojih bespravnih objekata. 

Nadležni ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak tim podatkom je vrlo zadovoljan. ''Rezultati su dokaz da smo dobili dobar zakon jer je rast prijava za legalizaciju u zadnjih mjesec dana 500 posto veći nego što je bio proteklih godinu dana kada je na snazi bio stari zakon'', rekao je ministar, a prenosi Večernji list.

Podjela objekata na četiri kategorije

Od tih 7748 zahtjeva koji su podneseni u zadnjih mjesec dana županijski gradski uredi riješili su 587 predmeta, odnosno toliko je rješenja građanima izdano. Prema postotku izdanih rješenja najbolji su u Hrvatskoj Bjelovar s 37.64, Krapina s 36.84 i Makarska s 34.19 posto. Najgora je Zadarska županija u kojoj je riješeno samo dva posto predmeta.

Zakon o pos­tu­panju s neza­konito izgrađenim zgradama 86/12 dijeli objekte u četiri kat­e­gorije prema veličini i to na one  na iznad 400 metara kvadratnih, do 400 metara kvadratnih, do 100 metara kvadratnih te pomoćne objekte do 50 metara kvadratnih.

Sukladno odredbama Zakona, donosimo vam opis pos­tu­pka i redosljed rad­nji koje su nužne za legalizaciju objekata u 2012. i 2013. godini.

Konkaktiranje ovlašenog ureda 

Ovisno o kat­e­goriji objekta koji se legalizira, potrebno je kon­tak­ti­rati odgo­vara­jući ured, odnosno ovlaštenog arhitekta, geo­deta ili inženjera građevine. Nakon anal­ize mogućnosti, pri­h­vaćanja ponude i pro­ce­dure ureda, slijedi izlazak na teren i izrada dokumentacije koja uključuje arhitek­tonske i geo­detske snimke te izjavu sta­tičara (za objekte iznad 400m²).

Nakon toga potrebno je predati zaht­jev za izda­vanje Rješenja o izve­de­nom stanju u Odjel za gra­diteljstvo lokalne ili region­alne samouprave. Pri­likom predaje zaht­jeva, potrebno je priložiti tehničku doku­mentaciju te platiti upravnu pristrojbu u iznosu od otprilike 70 kuna.

Plaćanje naknade za legalizaciju

Nakon što nadležni ref­er­ent  pre­gleda pro­jekte, izvrši oče­vid i prov­jeru na terenu te ustanovi da objekt odgo­vara uvje­tima za legal­izaciju u skladu sa pos­to­jećim zakonom, šalje pro­jekte za obračun Naknade za legal­izaciju, a naknadno i za obračun komu­nalnog i vodnog doprinosa.

 Nakon toga treba platiti naknadu za legal­izaciju ili barem min­i­malno prvu ratu nakon čega se dobi­je Rješenje o izvedenom stanju čiji je sas­tavni dio tehnička doku­mentacija izrađena u pos­tupku legalizacije.

Legalizacija nadogradnje

Važno je napomenuti kako se Komu­nalni i vodni dopri­nos plaćaju nakon dobi­vanja Rješenja o izve­de­nom stanju, a obročno plaćanje je moguće uz poček od god­inu dana. Za objekte s Rješenjem za rušenje rok za pod­nošenje zaht­jeva je 31. prosinca 2012. godine

Za legal­izaciju nado­grad­nje radi se nova doku­mentacija za cijeli objekt gdje se prikazuje raz­lika između legalnog dijela i nado­građenog dijela bez dozv­ole. Dopri­nosi i naknada prema državi i lokalnoj samoupravi se naknadno plaćaju samo za nado­građeni dio. Više o projektiranju i legalizaciji gradnje možete pročitati ovdje.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Moj budžet.

Tagovi: projektiranje, ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, legalizacija objekata, ivan vrdoljak, bespravna gradnja, pametna kuna

Izdvojeni komentari 12 komentara Pogledaj sve komentare
02.11.2012., 00:00

fićek: riješili su 8% predmeta, pa samo ovi koju su predali sada možda dobiju rješenje za 2 godine!!!

05.11.2012., 12:46

eco.kid: ljudi, nemojte davati zahtjeve za legalizaciju, to je jeini dokumenat na osnovi kojega država misli i može naplatiti porez!

02.11.2012., 22:13

Radmila Makrić: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Adresa: Županijska 9, Vukovar Tel: 032/ 492-033 Fax: 032/ 492-090 Pročelnica: Silvana Tvrz dipl.ing.građ a zašto mene šalju kod nekog gulikože ako mogu svi zašto ne i ja tu gde piše

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).
Pretplati se na newsleter Pametne Kune Moj budžet

Zatvori / Otvori toolbar