Obavijesti

Kolumne

Komentari 206

Sud partije oslobodio Crnoju, pa ga pustio da padne na mač

Sud partije oslobodio Crnoju, pa ga pustio da padne na mač
1

Sud partije 18 sati je utvrđivao kaznenu odgovornost Mije Crnoje, zaključili da je nevin, a onda ga pustili da podnese ostavku zbog političke i moralne odgovornosti.

VIDEO

I tako, čini se da je biskup Vlado Košić preozbiljno obavio posao u Ministarstvu branitelja.

Pa je, dijeleći blagoslov u Industrogradnjinu neboderu, izbacio i samog ministra Miju Crnoju, zajedno s njegovim grijesima, koliko god ih bilo. Možda će sada Tihomir Orešković razmisliti hoće li blagosloviti Banske dvore.

Ali dobro, sad ozbiljno.

Ova Vlada i do sada je po mnogo čemu bila jedinstvena u Europi, u prvom redu po regrutiranju premijera koji nije uopće sudjelovao na izborima, da bi sada ušla u antologiju po ministru s najkraćim mandatom u povijesti.

Nije dočekao ni prvu sjednicu Vlade.

Istinabog, taj mandat bio bi još kraći da premijer i njegova dva potpredsjednika - prvi i drugi - nisu dva dana, odnosno ukupno 18 sati, "diskutirali, raspravljali i vijećali" što da naprave s dosad najkompromitiranijim ministrom u ovoj, a vjerojatno u svakoj drugoj Vladi.

Pa su ga pustili da se sam baci na mač. "Keep calm and resign", rekao bi premijer Orešković.

Branitelji neće u rat za Crnoju

Može biti da su čekali da šator pošalje poruku kako "branitelji neće krenuti u rat zbog ministra Crnoje", pa da čovjeka koji je "radio najbolje za sebe", zaobilazeći, kršeći, izbjegavajući zakone i priznajući da je sve to činio pod punom svijesti pusti da ode svojim putem.

Tako ispada da su premijer i njegovi potpredsjednici - prvi i drugi - puna dva dana (i punih 18 sati!) vijećali samo kako bi onda dali ministru da podnese ostavku. Nisu ga čak ni smijenili. Dapače, zaključili su da u njegovim nedjelima "nema kaznene odgovornosti".

Tako to izgleda kad ti odlučuje sud Partije, koji Crnoja očito jedino i priznaje.

Dva dana pravni su stručnjaci proučavali dokumente, vijećali, vagali, ocjenjivali, debatirali i trošili dragocjeno vrijeme, a onda zaključili kako Crnoja nije prekršio zakon. Ali da mora otići zbog političke i moralne odgovornosti.

Zašto nije zbog toga otišao odmah? I zašto zbog svega toga nije smijenjen?

Čist kao suza

Vlada ionako odlučuje jedino i isključivo na temelju moralne i političke, a ne kaznene odgovornosti. Ali u slučaju ove Vlade logika je bila obrnuta: ona je prvenstveno utvrđivala kaznenu odgovornost, pa onda prihvatila ostavku zbog moralne i političke odgovornosti.

Drugim riječima, Vlada nam želi poručiti da je Crnoja nevin, premda za tako nešto uopće nije akreditirana, ali da takav "čist kao suza" svejedno mora otići.

"Ne želim biti uteg ovoj Vladi", poručio je Mijo Crnoja, kojeg su iz Vlade ispratili kao moralnu vertikalu i političku uzdanicu.

Zašto je i njemu i njegovim šefovima trebalo 18 sati rasprave o materiji koja se na koncu pokazala potpuno izlišnom i sporednom pri donošenju odluke, nije razvidno iz obrazloženja koja su Karamarko, Orešković i kolege iz Mosta dali u prvim reakcijama.

"Ostavku je dao jer kao častan čovjek ne može trpjeti takve optužbe", kazao je Karamarko, poručujući da "na osnovu svega što su pročitali, krivnja ne postoji".

"Crnoja je htio dokazati u ova dva dana da ništa krivo nije učinio i kao častan čovjek rekao je 'ja idem'".

Javnosti nije dokazao ništa

Ali Crnoja je dokazao da nije kriv - svojim šefovima u Vladi. Javnosti nije dokazao ništa. Osim da je sposoban muljati. A ništa nije dokazao ni sudovima na kojima bi trebao završiti, bez obzira što je amnestiran na sudu svoje partije.

Pa ako je Crnoja tako uvjeren u vlastitu nevinost, zašto onda odlazi? Zašto ne pokaže borbenost i zaštiti svoju čast i čast svoje Vlade do kraja? Uostalom, njegovi šefovi poručuju da nije ništa skrivio. Neće valjda pokleknuti pred novinarima, pred medijima i - kojeg li užasa - pred ljevičarskom oporbom u Saboru koja je tražila njegovu smjenu?

A tu je bila i poruka iz šatora. "Ako državne institucije utvrde nezakonitosti u djelu, radu i životu Crnoje, onda od njega tražimo da podnese neopozivu ostavku, a isto tako tražimo od premijera Oreškovića da ga razriješi te dužnosti", rekao je Josip Klemm.

Od svega nabrojenog dogodila se samo Crnojina ostavka.

Koja, u to nema nikakve sumnje, najlakše pada svima. 

Orešković se izvukao, Karamarko baš i ne

Lako pada premijeru Oreškoviću koji je oprao ruke od problema pred kojim je bio nemoćan. Lako pada Boži Petrovu jer je ipak uspio izbaciti Crnoju iz Vlade. A manje teško od očekivanog pada i samom Karamarku.

Doduše, on se teško kompromitirao već samim postavljanjem Crnoje i bio bi red, kad se već nabacuju moralnom i političkom odgovornošću, da Karamarko iz solidarnosti sa svojim ministrom i sam podnese ostavku. Ali ovako makar nije Crnojina "krv ostala na njegovim rukama".

Ministar će svojim moralno-političkim žrtvovanjem otkupiti i Karamarkove grijehe. Prije nego ga se dočepa biskup Košić.

Opet radno nesposoban

Iako, objektivno gledano, prava je šteta što Crnoja odlazi taman kad se u munjevitom roku proglasio radno sposobnim, ne bi li se dočepao ministarske fotelje i ministarske plaće. No, nema veze, sada će barem moći, oslobođen prijašnje dijagnoze, realizirati sve svoje radne potencijale u nekom drugom resoru.

A može i s lovom od kredita krenuti na put oko svijeta.

Ono što, međutim, ostaje kao sljedeće pitanje jest hoće li pravosudna tijela pokrenuti postupak protiv Crnoje zbog svega onoga što je otkriveno u medijima. Od lažnog prebivališta, lažne osobne iskaznice, sumnjivog kredita koji nije upotrijebljen za ono za što je odobren pa do tko zna čega još.

Neće valjda sve ostati na sudu partije?

A nama ostaje vidjeti kome će biskup Košić idućem blagosloviti prostorije. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...