ZBRKA S OZNAKAMA Mnogi pišu da je proizvod prirodan, organski ili ekološki, ali bez hrvatske ili EU naljepnice kupac baš nikada ne može biti sasvim siguran...
U Ekohrani čak 95% sastojaka obavezno mora biti - ekološko
Gdje god se okrenem, nešto je organsko, eko i bio. Može li se vjerovati da su ti proizvodi uistinu ekološki, pitalo nas je nekoliko čitatelja.
I u 24sata nedavno smo testirali proizvode za čišćenje čiji naziv i
ambalaža sugeriraju da je riječ o ekološkom proizvodu, no ispostavilo se
da u sebi nemaju ništa ekološko, odnosno da im je sastav sličan klasičnim
sredstvima za čišćenje. Razlikuju se u cijenama, ali i činjenici što se
ekoproizvodi nalaze u bocama od recikliranog materijala.
U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se nazivi “bio” i “eko” ne smiju tako
lako koristiti.
- Radi zaštite potrošača i tržišnog natjecanja, pojmovi ‘organski’,
‘biološki’, ‘ekološki’ te kratice ‘bio’ i ‘eko’ zabranjeni su u
označavanju, prezentiranju i komercijalnim dokumentima za proizvode koji
nemaju najmanje 95 posto sastojaka proizvedenih u skladu s pravilima o
ekološkoj proizvodnji - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i dodaju kako se
tih 95 posto sastojaka moralo uzgojiti bez uporabe pesticida, umjetnih
gnojiva, antibiotika, hormona i genetski modificirane hrane.
Prava ekološki proizvedena hrana nosi i poseban znak. U udruzi Potrošač
objašnjavaju da proizvod koji želi dobiti znak mora proći postupak pred
Ministarstvom poljoprivrede. Znak se dodjeljuje na 12 mjeseci.
Među prvima u Hrvatskoj važnost ekologije prepoznao je hvarski vinar
Zlatan Plenković. S ekološkim uzgojem grožđa i proizvodnjom vina počeo je
1990. godine.
- Izbacili smo umjetna gnojiva. Imamo sreće da su naši vinogradi daleko i
od industrijske proizvodnje, a nalaze se na područjima na kojima nema puno
kiše. To znači kako nema ni puno bolesti, pa ni potrebe za kemikalijama -
objasnio je Plenković. Još 1998. godine, kao prvi vinar u Hrvatskoj, za
svoja vina dobio je certifikat ekološki čistog proizvoda od Bioinspekta iz
Sankt Galena (dolje lijevo).
Danas europski ekološki certifikat imaju četiri sorte vina iz njegova
šibenskog vinograda. No njegova vina s tom oznakom nisu skuplja od onih
koja nemaju takav certifikat.
- To je zato što su sva naša vina ekološki uzgojena. Samo su dva vinograda
u postupku certificiranja. No vjerujem da neki prehrambeni artikli, iako
nemaju potreban certifikat, nazivima i ambalažom sugeriraju ekološku
proizvodnju jer proizvođači misle da će tako lakše naći put do potrošača
te da će im to značiti da mogu povisiti cijenu - zaključio je Zlatan
Plenković.