Obavijesti

Potrošač

Komentari 5

Vjerovniku dajte rok u kojem vratiti novac: Ovršeni greškom

Vjerovniku dajte rok u kojem vratiti novac: Ovršeni greškom
1

Ako vam je sjela ovrha koja je rezultat greške, žalite se vjerovniku te zahtijevajte hitni povrat novca i naknada koje su vam skinute s računa ili zaprijetite tužbom

VIDEO

Bio sam dužan za telefon. Ovršili su me iako je dug u zastari. Tek kad sam se žalio, priznali su da su pogriješili. Kako sad doći do svojeg novca, pita se čitatelj.

Prisilna naplata pogreškom može se dogoditi. U redakciju su nam se često javljali čitatelji koji su se žalili da im je ovrha sjela zbog nepostojećih dugova, pogrešnog imena ili OIB-a ili im je jednostavno sjela na zaštićeni račun. Nedavno nam se javio Zagrepčanin koji je slučajnim posjetom banci otkrio Finin nalog za prisilnu naplatu više od 2000 kuna zbog duga koji nije imao. Nasreću, vjerovnik je shvatio da je pogriješio i novac mu je brzo vratio. I kad je riječ o opravdanoj, ali i neopravdanoj ovrsi, stručnjaci napominju da nekoliko puta pročitate na što se odnosi ovrha kako biste žalbu mogli dobro argumentirati.

- Saznajte jeste li platili dug za koji vas terete ili je taj dug možda u zastari - objašnjavaju u udrugama za zaštitu potrošača.

Zastarni rok nije isti za sve. Za račune koji dolaze svaki mjesec rok je godina dana. To su računi za električnu energiju, čistoću, telefon, RTV pristojbu... Dug za komunalnu naknadu iznosi tri godine, a sudske presude u zastari su nakon deset godina. Zastara se računa od dana dospijeća, odnosno od posljednjeg datuma kad je pojedinu uplatnicu trebao platiti pa do datuma kad je pokrenuta ovrha. Ako u tom roku vjerovnik pokrene ovrhu, zastare nema. No zastara ne nastupa automatski, nego se na nju morate sami pozvati. Ako mislite da su vas pogrešno ovršili, prekopajte po ladicama s papirima i računima. Pokušajte naći uplatnice ili bilo što čime ćete dokazati kako ste dug platili te da je ovrha neopravdana. Sljedeći korak je kontaktiranje ovrhovoditelja.

- Ljudi misle da se moraju obratiti Fini, ali ona samo provodi nalog. U takvim situacijama treba se obratiti javnom bilježniku. On će potom sazvati redoviti sudski postupak gdje će ovršeni biti pozvan kao svjedok. U sudskom postupku još jednom treba naglasiti da je riječ o nepostojećem dugu - objasnio je Nedjeljko Milas, savjetnik u Savezu udruga za zaštitu potrošača.

Kad je riječ o ovrsi za koju ste utvrdi da je pogreška, žalite se vjerovniku i zahtijevajte povrat novca. Ne postoji zakonski rok u kojem vam mora vratiti novac, stoga ga sami morate navesti. U prigovoru navedite da ćete ih u suprotnom tužiti zbog stjecanja koristi bez zakonske osnove.

- Tražite da vam vrate i Finine te naknade javnog bilježnika, odnosno sve troškove koje ste pretrpjeli zbog pogrešne ovrhe - savjetuje Milas.

U potrošačkim udrugama naglašavaju da sve reklamacije i pritužbe trgovcima uvijek treba slati poštom, i to obavezno preporučeno s povratnicom kako biste bili sigurni da je trgovac primio reklamaciju. Povratnicu treba čuvati dok se problem ne riješi. Ako je trgovac blizu, žalbu možete osobno odnijeti. U tom slučaju ponesite dva primjerka, a na jedan neka vam udare žig da su žalbu primili.

Dogovor o otplati duga prekida zastaru 

Zastara se prekida kad dužnik prizna dug. To čini plaćanjem kamata, dogovorom o otplati duga, davanjem neke vrste osiguranja da ćete dug platiti... Zastara se prekida i kad se naplata duga potražuje sudski.     

Alimentacija ne može otići u zastaru

Zastare nema za tražbine između bračnih drugova, roditelja i djece dok traje roditeljsko pravo (npr. alimentacija ne može otići u zastaru), između štićenika i njegova skrbnika te parova koji žive u izvanbračnoj zajednici.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...