Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Crikvenica - Novi Vinodolski - Vinodol

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Crikvenica - Novi Vinodolski - Vinodol
19

Primorska rivijera sa svojim središtima Crikvenicom i Novim Vinodolskim i njeno zaleđe Vinodol neiscrpno su vrelo sadržaja i doživljaja za odmor kakav poželite. Čisto i bistro more, bogata wellness i spa ponuda, poviješću bremeniti gradići i skrivena ljepota vinodolskog zaleđa višestruko će se odužiti svakom posjetitelju.

Duša Primorja, oči Vinodola

Tek kad utihne sezonska vreva s crikveničkih plaža, do punog izražaja dolazi šarmantna raznolikost njene rivijere. Na samom kraju crikveničkog lukobrana Vele palade, nalazimo prvu od deset romantičnih lokacija za poljubac, razmještenih od Jadranova i Dramlja do živopisnog Selca. Ljubav nas prati i na Ljubavnoj cestici, jednoj od najljepših šetnica crikveničkoga kraja, na kojoj uživamo u doživljaju šumskog mira i opojnim mirisima sredozemnog bilja. Crikveničku romansu zaokružujemo šetnjom Mediteranskim labirintom ljubavi napravljenim od četiristo grmova lovora, čiji nas miris prati sve do Novog Vinodolskog. Dušu modernog turističkog grada predstavlja njegova stara jezgra koja čuva nasljeđe tisućljetne povijesti i kulture. Jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika je Vinodolski zakon pisan glagoljicom iz 1288. godine. Između modrog mora i šumovitih planina Gorskog kotara smjestila se prostrana visoravan Vinodola. Ime je dobila po blagorodnim vinogradima u kojima se vinova loza uzgaja još od antičkih vremena. Nad njima i danas bdiju frankopanske utvrde ponad povijesnih gradića Drivenika, Bribira, Ledenica i Grižana. Lutajući prostranim livadama i šumama Vinodola, radoznali će planinar ili biciklist naići na mahovinom obrasle suhozide i stare kamene kuće, tihe dokaze nekadašnjeg bogatog seoskog života. U mjestu Krmpote nailazimo na staklenu kapelicu izgrađenu u secesijskom stilu početkom 20. stoljeća. Prostrano krško polje u blizini kapelice nedavno je dobilo i novi duhovni sadržaj: kamene nebeske labirinte posvećene ljubavi i stvaralaštvu, životu, slobodi i mudrosti. Od prostrane vinodolske doline i primorske rivijere opraštamo se prekrasnim pogledima. Oči Vinodola skup je od šest vidikovaca razmještenih na stjenovitoj barijeri podno Kolovratskih stijena. Sa svakog od njih pruža se jedinstven pogled na kraj kojem se želimo vratiti što prije.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1.    Zaljubiti se u Crikvenici(u) – pronađite „Savršenu“, „Vječnu“ ili neku drugu od 10 romantičnih lokacija s oznakom This is A Good Kiss Spot, a „Ljubavna cestica“ dovest će vas do Mediteranskog labirinta ljubavi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2.    Cestu plave ribe – inspirirani bogatom ribarskom tradicijom crikveničkoga kraja, restorani s oznakom Cesta plave ribe u stalnoj ponudi imaju jela od zdrave plave ribe.

3.    Oči Vinodola – šest veličanstvenih vidikovaca s kojih se pružaju nezaboravni pogledi na Kvarner iz ptičje perspektive.

4.    Kuću Klović u Grižanama - stalni izložbeni postav posvećen najvećemu svjetskome minijaturistu, Jurju Juliju Kloviću.

5.    Šetnju, planinarenje ili vožnju biciklom uređenim stazama očaravajućeg crikveničko-vinodolskog kraja.

KALENDAR

6.-11.11. - Martinja va Grižah, Grižane

14.11. - Martinja 2015., Crikvenica

28.11. - 24.12. - Advent u Crikvenici 2015.

29.11. - Adria Advent Maraton, Crikvenica

18.-20.12. - Božić va Bribiri, Bribir

JESTE LI ZNALI?

Da je Marija Jurić Zagorka neka od svojih najslavnijih dijela pisala u legendarnom crikveničkom hotelu Miramar? Priča se da je pored sebe držala šahovsku ploču, a pad neke figure značio bi i smrt nekog od likova romana.

Da je prva trajektna linija na Jadranu otvorena 1958. godine vozila na relaciji Crikvenica-Šilo?

Da je Juraj Julije Klović, najveći svjetski minijaturist, rođen u 15. st. u Grižanama, a školovao se u pavlinskome samostanu u Crikvenici? Legenda kaže i da je svoje umijeće slikanja vježbao na noktima.

Da je prekrasno zaleđe Novoga Vinodolskoga očaralo i filmaše pa je tamo nedavno sniman Winnetou?

Da je plivački maraton Šilo-Crikvenica najstariji na Jadranu, a tradicionalno se, još od 1910. godine, pliva 15. kolovoza?

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Lika

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na:

www.hrvatska365.hr
www.rivieracrikvenica.com
www.tz-novi-vinodolski.hr
www.tz-vinodol.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.