Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Lika

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Lika
9

Jesen u Lici treba dočekati u Gospiću prvog vikenda u listopadu. To je naime naziv događanja na kome se okupi i predstavi sve što nudi divna i samozatajna Lika: ukusne i zdrave plodove zemlje i vrijednih ruku njenih seljaka, proizvode starih tradicijskih obrta i iskonsku ljepotu ličke prirode.

Savršenstvo raznolikosti

Gospić je ishodišna točka na kojoj počinju sve ličke pustolovine. Kroz grad mirno teče rijeka Novčica koja se nedaleko ulijeva u drugu po veličini europsku ponornicu, rijeku Liku. Njen stjenoviti kanjon urezan u Ličko polje vijuga do Krušičkog jezera. Nizvodno od brane Lika nastavlja svoj tok meandrirajući kroz plodno Lipovo polje. U njenim čistim vodama obitava vidra i živi najveći europski šaran. Nekad je Lika ponirala u bezdan Markovog ponora, a danas je izgrađeni tuneli odvode do turbina hidroelektrane Senj. Nešto uzvodnije preko slikovitog kamenog mosta prelazimo u Kosinjski kraj. Znamenit je po svojim pisanim spomenicima: antičkim Pisanim kamenom, srednjevjekovnim glagoljaškim natpisom i inkunabulom iz 1491. godine. Smatra se da je tiskara u kojoj je tiskana najstarija na slavenskom jugu. Otprilike iz tih godina datira i prvo spominjanje grada Perušića. Pokraj njegovih povijesnih spomenika, tzv. Turske kule podignute nad gradom i gotičke župne crkve Uzvišenja sv. Križa na susjednom brdu, nalazi se Pećinski park Grabovača. Ovaj značajni krajobraz na malom prostoru pokazuje svu ljepotu i dramatičnost dinarskog krša. Uz tri tematske šetnice na području parka nalazi se osam špilja i jedna jama. Spuštamo se u Samograd, jedinu turistički uređenu špilju u parku. Oduševljava svojim prostranim i bogato ukrašenim dvoranama. Iz začudnog podzemlja odlazimo na još jedno posebno mjesto. U seocu Smiljan kraj Gospića rodio se Nikola Tesla. Moderno uređen i osmišljen Memorijalni centar daje uvid u veličanstveni život i um čovjeka koji je svojim izumima promijenio svijet. Nad prostranim Ličkim poljem izdižu se strmi obronci moćnog Velebita. Na prijevoju Baške Oštarije stojimo na vidikovcu kraj Kubusa, spomenika graditeljima ceste Karlobag-Gospić. S gotovo kilometra visine pruža se zanosan pogled na more s jedne i velebitske vrhove s druge strane. Ovdje, na granici Srednjeg i Južnog Velebita gdje počinju mnoge planinarske pustolovine, završava naš savršeni lički vikend.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1. Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu koji nudi nadahnjujući uvid u genijalni um i impresivno djelo tog iznimnog znanstvenika, izumitelja i mislioca.

2. Planinarenje, vožnju biciklom ili kajakom/kanuom, penjanje ili neku drugu pustolovinu na koju vas zove veličanstvena divljina Parka prirode Velebit.

3. Istraživanje razigranog krša Pećinskog parka Grabovača kraj Perušića te zavirivanje u njegovo veličanstveno podzemlje u špilji Samograd.

4. Muzej Like Gospić koji se od 1958. godine skrbi i ponosno izlaže bogatu kulturnu baštinu cjelokupnog područja Like.

5. Kušanje tradicionalnih ličkih specijaliteta, poput znamenitog ličkog krumpira, sira škripavca, janjetine i domaćih kolača.

KALENDAR

5.-11.10. - Dječji tjedan, Gospić
Listopad - Likanale, Lički likovni anale, Gospić
Prosinac - Božićni sajam, Gospić
31.12. - Doček Nove godine na otvorenom, Gospić
Siječanj - Festival snjegovića, Gospić

JESTE LI ZNALI?

Da su ubrzo nakon izuma tiskarskog stroja knezovi Frankopani u Kosinju osnovali prvu hrvatsku tiskaru, u kojoj je 1491. godine tiskan glagoljski brevijar, prva knjiga za koju se zna da je tiskana na hrvatskom tlu?

Da se u dubinama akumulacionog jezera Krušćica nedaleko od Ličkog polja nalazi potopljeno selo s crkvom sv. Ilije?

Da se među slavnim Ličanima ističe svestrani genij Nikola Tesla iz Smiljana?

Da je slasni lički krumpir uvršten u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, te se tako našao u biranom društvu svjetski poznatih oznaka (Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Feta, Schwarzwalder Schinken, Grana Padano,…)?

Da se najpoznatija hrvatska endemična vrsta, velebitska degenija, ujedno smatra i najrjeđom biljnom vrstom u Hrvatskoj? Do sada je naime pronađena na samo tri mjesta, na planinskim točilima u pukotinama stijena.


Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Crikvenica - Novi Vinodolski - Vinodol

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na:

www.hrvatska365.hr
www.tz-gospic.hr

www.tz-perusic.hr
www.tz-karlobag.hr
www.pp-grabovaca.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"