Obavijesti

Kolumne

Nedavno sam pokopala kćer, ostao mi je sin alkoholičar...

Pokopala sam kćer u 12. mjesecu prošle godine, zvala sam je kući, ali me odbila. Ostao mi je još samo sin, koji se bori s alkoholizmom, hoće ikada prestati piti?

VIDEO

Želite li njegov savjet, u pismu pošaljite fotografiju, koja se neće objaviti, osim ako ne inzistirate na tome (nestali ljudi). Odgovore čitajte svake nedjelje u tiskanom izdanju, a pisma s fotografijom šaljite na adresu Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb, za Mevludina ili na lifestyle@24sata.hr

Poštovani gospodine Mevludine, 

odlučila sam vas zamoliti za pomoć poslije još jedne tragedije u životu. Pokopala sam kćer u 12. mjesecu prošle godine. To me sada nagriza, bila je bolesna, sama i nesretna. Zvala sam je kući, ali me odbila. Tek sam sada vidjela s čime se sve borila. I sama sam bolesna. Teško mi je, pomozite mi, molim vas. Ostao mi je još samo sin, koji se isto tako bori s alkoholizmom te mislim da to nije ono dobro i razumno dijete od prije. Hoće li on ikada prestati piti i hoće li konačno doći mir u moj život? Spremna sam na vaš odgovor i želim samo istinu. Puno sam tog pretrpjela u životu i više ne znam čemu se nadati. 

Što se tiče zeta, vrlo se ružno ponio i mislim da ću doći s njim u sukob na ostavinskoj raspravi. Odgovorite jednoj ožalošćenoj i nesretnoj majci, koja vam puno zahvaljuje. 
šifra: nesretna majka  

Odgovor:

Prilično ste brižni, iskreni i osjetljivi. Čitav život vam je u problemima od djetinjstva pa do dan-danas. Nažalost, kći je preminula i neka joj je dobro na onom svijetu. Pomogli ste joj koliko ste mogli, za nju samo možete moliti. Zet je takav kakav je, ali vjerujte - ni njemu nije lako. Izgubio je vrijednu ženu koja ga je vodila. S njim ćete srediti odnose. Što se tiče sina, vidim da je bio ambiciozan, pun života, volio je raditi i stvarati, ali nažalost, alkohol je svoje učinio. Ne može bez alkohola. Može mu se pomoći jedino putem centra za liječenje od alkohola te ga podvrgnuti psiholozima, psihijatrima i drugim liječnicima. Trebao bi ležati u bolnici. Vi ste isto slabog zdravlja, osjećate slabost u nogama i druge boljke, ali uz terapiju vidim poboljšanje te će vam sljedećih mjeseci krenuti nabolje. Sretno.

Sin mi je nezaposlen, jedna kći pati u braku, a druga na studiju 

Dragi Mevludine,

molim vas da mi odgovorite. Imam 57 godina. U braku sam 38 godina. U braku, baš kao i u cijelom životu, bilo mi je svakako. Zanima me zdravlje te budućnost mene i muža. Imamo sina i dvije kćeri. Sin ima 36 godina, nezaposlen je, ne izlazi niti ima djevojku. Kakvo je njegovo zdravlje i budućnost? Hoće li se jedanput skrasiti, naći posao i djevojku te živjeti svoj život? Jedna kći je udana i ima dvoje djece. Mislim da joj u braku nije baš bajno. Kakvo je njezino zdravlje i kakva je budućnost njezine obitelji te zdravlje mog zeta i unučadi. Najmlađa kći studira u drugom gradu, kući dođe za vikend. Hoće li uspjeti na vrijeme završiti studij i pronaći posao? Mi smo u teškoj financijskoj situaciji pa sama mora plaćati studiranje. Već tri godine je s dečkom. Hoće li ta veza potrajati zauvijek? Pokušala sam igre na sreću, vidite li možda neki dobitak? Unaprijed vam od srca hvala.
šifra: vaga   

Odgovor:

Temeljiti ste, pozitivni i energični. Vidim da uvijek sve probleme vi pokušavate riješiti. Čitav život svi su se na vas previše oslanjali. Sin je najveći problem. Bio je aktivan i pun života, no zadnjih nekoliko godina povukao se u sebe. Morat će se prilagoditi, što znači da mu treba pomoć psihologa, i to kliničkog. Čovjek se nigdje ne vidi, nema volje i samopouzdanja. Kako će pronaći posao i djevojku kad ga ništa ne zanima?! Prvi korak je psiholog pa tek onda adaptacija i resocijalizacija. Bez toga samo može postići depresiju. Mlađa kći će uspješno završiti fakultet. Očekuje ju brak i dvoje djece. Sadašnji momak joj je i budući muž. Imat će dobar i sređen život. Udanoj kćeri nije loše. Više se trudi nego suprug i sve je na njoj kao i na vama. Vidim napredak u njezinoj obitelji. Ona ipak drži sve u rukama. Muž je malo pasivan, ali nije loš. Ona ga je navikla na to da mu je sve servirano. Obratite pozornost na zdravlje. Uz dosadašnju terapiju vidim poboljšanje. Vama i obitelji krajem ove godine kreće nabolje. Jedino sa sinom riješite problem. Javite mi se za četiri mjeseca na moj telefon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja