Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Pet tipova dosade - od apatije do uznemirujućeg osjećaja

Pet tipova dosade - od apatije do uznemirujućeg osjećaja
1

Uz dosad priznata četiri tipa dosade - indiferentnu, prilagođenu, uznemirujuću i izluđujuću, psiholozi navode i apatičan tip dosade koi se povezuje s tugom

VIDEO

Nije svaka dosada ista, a tim znanstvenika s njemačkog Sveučilišta Konstanz i švicarskog Sveučilišta Thurgau nedavno su identificirali novu vrstu tog čestog ljudskog osjećaja - apatičnu dosadu. Dosada se općenito opisuje kao emocionalno stanje u kojem pojedinac osjeća nedostatak interesa te ima poteškoće u koncentraciji na trenutnu aktivnost.

Dosada i dokolica su majka filozofije, Aristotel

Dosada se može klasificirati prema stanju duševnog uzbuđenja u rasponu od nemira do mira, ali i koliko je osjećaj dosade povezan s negativnim i pozitivnim emocijama u pet različitih tipova, piše Huffington Post.

1. Indiferentna dosada

Opisuje stanje povlačenja, bezvoljnosti i umora, ali bez povezanosti s negativnim osjećajima. U praksi, to je osjećaj u kojem vam se ništa ne da, izležavate se na kauču, a da se pritom osjećate nezainteresirano za svijet oko sebe.

Onaj tko se nasamo dosađuje, taj ni u društvu nije zanimljiv, Ben Kingsley

2. Prilagođena dosada 

Ovaj tip osjećajnog stanja karakterizira sanjarsko razmišljanje, kao i želju za time da se trenutni osjećaj promijeni. Psiholozi ovaj tip dosade svrstavaju pod "blago neugodno emocionalno stanje".

Čovjekova mržnja prema dosadi jedan je od najvažnijih pokretača napretka, Ralph Linton

3. Uznemirujuća dosada

Kod ovog osjećaja karakterističan je i osjećaj blage tjeskobe te psihičkog nemira. Kao rezultat, čovjek aktivno traži način da se "izvuče" iz tog stanja, objašnjavaju psiholozi.

Onaj tko traži odmor, nalazi dosadu. Onaj tko traži rad, nalazi odmor, Dylan Thomas

4. Izluđujuća dosada

Ljudi s ovim osjećajem motivirani su da što prije izađu iz situacije te pronađu zanimaciju, a dovodi do ljutnje pa i "pucanja", zbog čega proizvodi snažne negativne osjećaje. Sličan je tip kao uznemirujuća, no s izraženijim porivom da se pobjegne iz situacije.

Bolje je biti neuljudan nego dosadan, William Shakespeare

5. Apatična dosada

Za ovo je stanje karakteristično da pojedinac ne može podnijeti svoju situaciju, no istovremeno ne može pronaći hrabrost da to promijene. Uz opću monotoniju javlja se i osjećaj bespomoćnosti, ali i tuge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto
ZNAJU ZAŠTO...

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto

Jeste li ikad primijetili kako konobari u restoranima često predlažu da uzmete posebnu ponudu dana? No njihovi razlozi mogu biti više ekonomski nego kulinarski

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje