Obavijesti

Show

Komentari 120

Clarkson progovorio o nesreći: Mislio sam da je Richard mrtav

Clarkson progovorio o nesreći: Mislio sam da je Richard mrtav
2

U subotu je prezenter automobilističke emisije 'The Grand Tour', Richard Hammond, skoro izgubio život nakon što je izgubio kontrolu nad modelom Concept One Rimac Automobila

VIDEO

Jeremy Clarkson (57) na stranici DriveTribe, koju vodi zajedno sa svojim kolegama iz emisije 'The Grand Tour', objavio je ispovijest u kojoj je detaljno opisao kako je iz njegove perspektive izgledala strašna nesreća u kojoj je Richard Hammond (47) skoro izgubio život. TV prezenter u subotu je izletio s ceste u Rimčevu superautu Concept One. Srećom, uspio je izaći iz vozila netom prije nego se zapalilo.

Clarksonov opis nesreće donosimo u cijelosti:

Prema 'automobilističkom dopisniku' Sunday Mirrora televizijske emisije uvijek se rade u žurbi i Hammond vjerojatno nije imao dovoljno vremena za upoznati se s divljom snagom Rimčevog automobila prije nego je započeo svoj sudbinski uspon po brdu u Švicarskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je sasvim točno osim činjenice da je Hammond prije nesreće auto već četiri dana sasvim solidno vozio po autoputovima, aerodromima i zatvorenim planinskim cestama.

Napravio je tog kobnog dana i nekoliko uspona na brdo na kojem je stradao. Dobro je poznavao auto, znao je koliko je brz i znao je kako njime upravljati na zavojima. Bez sumnje, njegovo mišljenje o autu čut ćete u sljedećoj sezoni 'The Grand Toura'.

Ne znam što je pošlo po zlu. Nadam da će nam on to sam svima objasniti kada se oporavi nakon operacije.

Ono što znam, jest da sam iskreno mislio da je mrtav...

Kraj dana

Završio sam svoje vožnje u Lamborghiniju Aventador S i bio sam u bazi snimateljske ekipe te uživao uz ohlađeno vino kada sam preko radija čuo da James i Richard još jednom idu uz brdo.

Odlučio sam kombijem otići do ciljne ravnine kako bi se svi našli i zajedno otišli na aerodrom na let kući. Bio je prekrasan dan, snimanje je prošlo odlično i baš sam bio na telefonu s izvršnim producentom kojem sam govorio da smo snimili dovoljno dobar materijal za emisiju kada sam preko walkie-talkieja čuo da se nešto dogodilo testnom vozaču u Aventadoru.

Bio sam ljut. Još smo trebali taj automobil za fotografiranje sljedeći dan i nisam mogao razumjeti što je uopće radio na brdu ili zašto je vozio toliko brzo da je mogao imati nesreću. Tada sam vidio stup dima.

Vozaču se nešto dogodilo

U strahu da se nije dogodilo nešto puno ozbiljnije od sitne nesreće rekao sam vozaču kombija da što prije dođe do vrha brda.

Stigao sam možda 30 sekundi kasnije i izjurio van da bi vidio paklensku vatru, možda 400 metara daleko, u podnožju brda.

Bilo je očito po tragovima kočenja što se dogodilo. Na posljednjem zavoju, nakon ciljne ravnine, nekako je izgubio kontrolu i strovalio se niz brdo na cestu koja je bila niže, zbog čega se cijeli auto okrenuo.

Veliko pitanje bilo je, je li uspio izaći. Nitko nije znao.

Još i sada ju osjećam; tu hladnoću

I dok sam stajao tamo, čekajući vijesti, shvatio sam da auto koji gori nije žuti, kao što je to bio Aventador. Bio je bijel. Hammondov Rimac je bio bijel. Mogu to osjetiti i sad, tu hladnoću. Moja koljena pretvorila su se u žele. Hammond je bio taj koji je doživio nesreću.

Tada mi se pridružio i James, koji je na mjesto nesreće stigao taman prije mene u svojoj Hondi NSX. Bio je u panici, mahao je rukama širom raširenih očiju. 

- Hammond je tamo - vikao je.

Stigla je vijest da je izašao iz auta

Tada je stigla vijest da Hammond ipak nije bio u buktinji. Izašao je prije nego se zapalila vatra. Javili su nam da je njegovo tijelo iza paravana na dnu brda.

Mogao sam vidjeti paravan, Vidio sam i hitnu pomoć iza njega. Nisam vidio Hammonda. Nisam ga ni želio vidjeti. Ne nakon takve nesreće. 

Pretpostavljam da je vozio oko 190 km/h kada je izletio s ceste i da je još većom brzinom udario na cestu u podnožju brda. Zasigurno nije mogao biti lijep prizor.

Naš čovjek iz osiguranja je ipak napravljen od čvršćeg materijala od mene i pojurio je niz brdo poput trkaće koze. Gledao sam ga dok je stizao do paravana. Napeto sam ga promatrao. Vidio sam ga kako diže svoj walkie-talkie i čuo sam ga kako govori: 'Dobro je dečki. Namignuo mi je'.

Za sve ostalo, sve detalje, i što sve ne, možda novu knjigu, ostavit ćemo Hammondu da nam ispriča, kada će sretni gad osjećati da je spreman za to.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju