Obavijesti

Sport

Komentari 1

Emenike nakon traume: Zbog Bilića sam prešao u West Ham

Emenike nakon traume: Zbog Bilića sam prešao u West Ham
2

Tretirali su me kao kriminalca. Plakao sam kao mala beba jer mi je sve to bilo čudno... , rekao je novi napadač West Hama, koji je proveo četiri dana u Istanbulskom zatvoru

VIDEO

Ne mogu se svi nogometaši pohvaliti bajkovitim pričama i kako im je nogomet spasio život. Takvih primjera je mnogo - dječak koji odrasta u siromaštvu, sanja kako će jednog dana biti uspješan nogometaš i na kraju to i ostvari. Nije potrebno nabrajati nogometaše kojima se to dogodilo jer da počnemo ne bismo mogli stati.

No neuobičajeno je kada se dogodi, uvjetno rečeno, suprotna priča. Nešto slično se dogodilo i Emmanuelu Emenikeu, nigerijskom napadaču koji je ove zime potpisao za West Ham Slavena Bilića. Uvjetno rečeno jer je i Emenike živio kao beskućnik te spavao na podu jednog restorana u Južnoafričkoj Republici. No nakon što je stigao u Tursku, Emenikea su u Prvoj turskoj ligi optužili da je namještao utakmice što ga je trajno oštetilo. Psihički.

- Tretirali su me kao kriminalca. Plakao sam kao mala beba jer mi je sve to bilo čudno... - rekao je novi napadač West Hama, koji je proveo četiri dana u Istanbulskom zatvoru.

U svibnju 2011. godine Emenike, tada nogometaš Karabükspora, je bio otpužen da je namjerno, lažiravši ozljedu, izbjegao utakmicu protiv Fenerbahčea. U to vrijeme su u tijeku bili pregovori Nigerijca s velikim turskim klubom oko njegova transfera. Suđenje Emenikeu je, općenito, bilo jedno od najvećih nogometnih suđenja u Europi. Napadač je na kraju oslobođen svih optužbi, a predsjednik Fenerbahčea Aziz Yildirim je dobio šest godina zatvora.

- U to vrijeme se nisam mogao nositi s traumom pa sam morao ići na liječnička savjetovanja. Nakon što sam završio sa savjetovanjima nisam se mogao koncentrirati. Nije bilo šanse da ostanem u Fenerbahčeu, a ujedno budem koncentriran - rekao je Emenike, koji je u međuvremenu potpisao za Fenerbahče u transferu vrijednom devet milijuna eura, pa nastavio:

- Bilo je to stvarno čudno i teško iskustvo za mene. Nije bilo pitanje novca ili strasti nego mog života i moje sreće. Nije mi dugo trebalo da odlučim otići kada je stigla ponuda Spartaka iz Moskve.

Ironično, Spartak i Fener su se sreli u kvalifikacijskoj utakmici za Ligu prvaka.

- Navijači nisu htjeli da odem, ali morao sam. Trauma iz zatvora je psihički utjecala na mene. No onda smo se sreli u Ligi prvaka. Bio je to emocionalan dan za mene pošto sam se vratio u klub (Fenerbahče) u Ligi prvaka. Priredili su mi spektakularnu dobrodošlicu na Istanbulskom aerodromu i konstantno su govorili da su me željni u Fenerbahčeu. Ali zauvijek sam ostavio Istanbul iza sebe...

Transfer u West Ham

- Moj prelazak u West Ham došao je u pravom trenutku. Bio je to kao blagoslov. Trebao sam prijeći u razne klubove prije West Hama, ali odlučio sam se za Englesku zbog Slavena Bilića. On je trener kojem se divim, a oduvijek je htio da igram za njega. Iskreno, ne znam zašto. Međutim, dopuštam Bogu da me vodi i da Mu opravdam povjerenje - iskreno je rekao nigerijski nogometaš.

Ima nešto u Slavenu Biliću zbog kojeg nogometaši dolaze gdje god da ode, a onda ne žele otići iz kluba.

- Victor Moses mi je jako dobar prijatelj, još iz dana kad smo igrali za Super Eaglese. Pričali smo prije transfera u West Ham, a rekao mi je da je sretan zbog mog dolaska. Nabrojao mi je samo dobre stvari zašto bi trebao doći  - prisjetio se Emenike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima
Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović