Obavijesti

Sport

Komentari 119

Na obje fotografije imam 100 kila, ali izgledam drugačije...

Na obje fotografije imam 100 kila, ali izgledam drugačije...
9

Instruktor fitnesa pojašnjava nam najčešće zablude u odnosu kilograma i izgleda te sastava tijela. Otkriva i što je važnije kad gledamo naš napredak, vaga ili ogledalo

VIDEO

Koja je moja idealna kilaža? Moram li na svoju visinu imali više ili manje kilograma, želim skinuti toliko i toliko kilograma. Fitnes trener ova pitanja slušaju svakodnevno. Objasnit ćemo koje su najveće zablude u odnosu kilograma i izgleda tijela te što je najveći i najvjerniji pokazatelj napretka nakon vježbanja.

- Prva zabluda oko vage je ta da ona često pokaže brojku koja nam je možda i prihvatljiva, ali to ne znači da nam je nužno s time naš izgled prihvatljiv. Bitno je znati da ono što vidimo na vagi i ono što vidimo u ogledalu su dvije bitno različite stvari. Ogledalo će nam biti najveći i najvjerniji pokazatelj našeg napretka ili nazadovanja, dok nas vaga često može odvesti u pogrešnom pravcu od naših očekivanja - rekao nam je fitnes instruktor Marko Lončar.

Ono što vidimo na vagi i u ogledalu dvije su različite stvari. Ogledalo je najvjerniji pokazatelj našeg napretka, kaže Lončar

- Kao trener svaki dan se susrećem s pitanjem koliko bi bilo idealno da imam kila, da li na svoju visinu moram imati toliko i toliko kilograma, zatim izjave poput želim imati određeni broj kilograma, želim skinuti toliko i toliko kilograma. Kada se odluče na promjenu u izgledu, ljudi se najčešće vode za time da skinu određeni broj kilograma, što nije uvijek loše, ali ako se radi o pravilnom skidanju kilograma, a pod time mislim gubitak kilograma pravilnom prehranom i vježbanjem, onda nas vaga često može demotivirati i natjerati da pomislimo kako nešto krivo radimo - kaže Lončar.

Krenuli ste s vježbom, skinuli kile, a onda - stagnacija

Ovo je jednostavan primjer kako nas vaga često može demotivirati. Krenuli ste s dijetom, vježbate barem triput tjedno, u prvom periodu vježbanja skinuli ste nekoliko kilograma te počeli stagnirati. Zašto? U prvotnom procesu vježbanja tijelo će prvo izbaciti višak tekućine što ćemo vidjeti na vagi u smislu deficita kilograma - objašnjava Marko Lončar i dodaje:

Pojačavati intenzitet treninga i smanjivati unos hrane je najlošija varijanta

- Ono što slijedi je faza stagnacije, odnosno barem tako mislimo jer se stanje na vagi ne mijenja. Pomislit ćemo da nešto radimo krivo te pojačati intenzitet treninga i smanjiti unos hrane što je naravno najlošija varijanta. 

- Ono što se zapravo događa je to da gubimo masno tkivo, ali povećavamo mišićnu masu koja je teža od masnog tkiva koje gubimo. Tako će vaga pokazati istu kilažu ili čak veću dok će obujam tijela biti manji. Zato napominjem da je odraz u ogledalu jedini faktor i pokazatelj pravog stanja i promjena na tijelu - rekao je Marko Lončar i sve pojasnio slikovnim primjerima.

Sportme

*Slika prikazuje odnos masnog tkiva i mišića. Iz priloženog vidimo da se radi o istoj težini, osim što je volumenski masno tkivo do 3x veće od mišića. Ovo je najveća zabluda kod većine vježbača, tako da savjetujem da svoj napredak pratite mjerenjem obujma tijela, a ne brojkom koju vidite kada stanete na vagu.

Brojka na vagi?

Što uopće predstavlja brojka na vagi te da li je ona izričiti pokazatelj stanja našeg tijela? Rekao bih da nije, jer uzmimo za primjer osobu od 60 kg. Tih 60 kg kod jedne osobe mogu biti raspoređeni u najvećem djelu na vodu u tijelu, na kosti, na masno tkivo te u najmanjem djelu na mišićnu masu, kod druge osobe sastav tijela može biti potpuno drugačiji tako da udio masnog tkiva bude minimalan a postotak mišićne mase znatno veći, kaže Lončar i dodaje:

- Razlika u izgledu biti će i više nego očita i tu ćemo se još jednom uvjeriti kako vaga opet nije najrealniji pokazatelj sastava tijela. Štoviše, često se uvjerimo da fit osobe, s manjim postotkom masnog tkiva a većim postotkom mišićne mase, često imaju više kilograma nego kada su bile u početnom stadiju vježbanja te na izgled prilično deblje te nas to navodi na logičan zaključak da je mišić teži od masnog tkiva pa ne čudi rezultat da postignemo vrhunsku formu, izgubimo masno tkivo, dobijemo mišićnu masu te samim time i nekoliko kila više ili stagniramo na istoj težini kao i kada smo počeli vježbati i započeli s pravilnom prehranom - rekao je Lončar.

Ženski primjer

Sportme

*U ženskom primjeru od početnih 56 kg kilaža se povećala za 6,5 kg ali se smanjio postotak masnog tkiva te samim time i volumen tijela, a povećanjem mišićne mase zadržao se manji volumen tijela te povećala ukupna masa.

Muški primjer 

Sportme

*U muškom primjeru dva različita tijela s istom kilažom. Sastav tijela i njegov izgled uvelike ovisi o udjelu vode, masnog tkiva te mišićnog tonusa. Što su ti omjeri kvalitetniji, to je i sam fizički izgled bolji i zdraviji.

Moj primjer

Sportme

*Na svom primjeru gdje na obje slike imam jednaku kilažu (100 kg) želim ukazati koliko se tijelo transformira s obzirom na smanjivanje masnog tkiva te dobivanjem mišićne mase.

- Gubitkom viška tekućine iz tijela dobivamo vidljive separacije mišića te samim time "izrezaniju" formu, što ne znači nužno i manje kilograma već isto ili čak više.

- Pozvao bih sve osobe koje žele vidjeti promjenu na svome tijelu, da ispitaju sastav svoga tijela kako bi znali polazište od kuda krenuti te u kojem smjeru mijenjati svoje prehrambene, ali i navike u vježbanju te životni stil općenito. 

- Mjerenje sastava tijela vrlo je korisna stvar ne samo zbog informacije koju ćemo imati, već zbog zdravlja, jer na taj način vrlo lako možemo otkriti jesmo li u skupini osoba s povišenim kolesterolom, prijeti li nam začepljenje krvnih žila, nedostaje li nam masnoće u organizmu, kakva nam je struktura kostiju, zadržavamo li višak tekućine te samim time se postavlja pitanje na koji način rade bubrezi, je li sve u redu sa limfom te niz drugih mogućih disbalansa u organizmu - kaže Lončar i dodaje:

- Bitno je upoznati svoje tijelo i njegov sastav, te se time voditi u svakom sljedećem koraku prema njegovom poboljšanju.

- Zapamtite da je svaka osoba individua za sebe, te se svaka prema sebi i svojim željama treba ophoditi. Nemojte nikada zaboraviti da je najvažnije od svega kako se vi osjećate u svome tijelu, to je jedini i ispravni način.

Na stranici SPORTME možete rezervirati termin za bilo koji sport, a isto tako možete kontaktirati i trenere iz ostalih sportova. U ovom slučaju instruktora fitnesa Marka Lončara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani